Skip to main content

VIDEO Strigătele de libertate și șuierul gloanțelor din Decembrie ’89 răsună din nou, pe străzile Timișoarei! Portalul Revoluției ne poartă înapoi în zilele care au schimbat România

A fi om!

La 35 de când s-a scandat pentru prima dată „Libertate” și „Jos Ceaușescu”, Timișoara își omagiază eroii într-o manieră inedită.

În această seară, a fost inaugurat Portalul Revoluției, o instalație de mari dimensiuni, realizată de studioul britanic Lucid Creates, care face ca ecoul acelor zile să răzbată peste timp.

Lucrarea, amplasată pe malul Begăi, lângă Podul Mihai Viteazu, integrează o coloană sonoră compusă de artiștii timișoreni Petre Ionuțescu și Cristian Văduva, care recreează sunetele Revoluției din Decembrie 1989.

Cu mărturii sonore, înregistrări de pe străzile Timișoarei din zilele Revoluției în care se aud scandări, focuri de armă, strigătele timișorenilor, portalul are scopul de a conecta prezentul cu trecutul, păstrând vie memoria celor care și-au sacrificat viața pentru libertatea noastră.

Evenimentele dedicate aniversării a 35 de ani de la Revoluție includ, pe lângă „Portalul Revoluției”, expoziții în aer liber, tururi ghidate, un concert rock și marșul eroilor, toate menite să ajute la înțelegerea și aprecierea acelor momente istorice.

Portalul Revoluției, care are o dimensiune de 15x5x10 metri, va rămâne pe malul Begăi, până pe data de 2 ianuarie 2025.

Portalul semnifică drumul spre libertate, pasul pe care l-am făcut spre liberate, un drum prin care l-am trecut ca națiune, dar pe parcursul căruia oameni și-au pierdut viața în Timișoara și nu numai, ca această libertate să poată să fie câștigată și acest Portal vrea să fie un simbol fizic al acestui drum, acestui parcurs și vrea să fie un mod de a marca în spațiul public importanța acestui moment pe care îl trăim și adevărul că astăzi la 35 după Revoluție avem foarte puține lucruri care marchează acest eveniment. Dacă ne uităm în cartea de istorie avem jumătate de paragraf despre Revoluția din România și două, trei cuvinte despre cea din Timișoara. Nu știm și nu ne sunt spuse numele eroilor, știm numele criminalilor dar justiția nu vrea s-o recunoască, iar acest portal vrea să comunice cu cei tineri, din noua generație și să înțelegem cu toții faptul că nu trebuie să uităm niciodată și că în continuare la 35 de ani, România și Timișoara așteaptă și dreptatea, dar și adevărul”, a spus viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, după pornirea instalației.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş organizează noi programe de formare profesională adaptate nevoilor instituționale și individuale!
Creșterea alarmantă a cazurilor de cancer îi face pe cei de la Asociația Oncohelp Timișoara să extindă capacitatea centrului în care bolnavii primesc  tratamentul de care au nevoie.
În perioada 17 – 21 mai, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș invită firmele timișene să facă parte din delegaţia de afaceri care va vizita IBA 2025 – care va avea loc la Düsseldorf, în perioada 18 – 22 mai.
A vrut să dea o mână de ajutor, dar s-a trezit în plasa unor indivizi cu gânduri necurate. Este pățania unei tinere din Timișoara, care a fost tâlhărită, pe o stradă din oraș.
Primăriile marilor orașe din regiunea de vest a țării au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Scene incredibile, în această dimineață, când șoferii prinși în trafic nu înțelegeau de ce una dintre mașini nu pleacă de la semafor.