Skip to main content

Video: Semnal de alarmă, cu privire la traficul de persoane! Specialiştii se aşteaptă la o creştere a infracţiunilor de acest gen

TM 2024

Pandemia de coronavirus şi măsurile restrictive luate în ultima perioadă, au efecte asupra persoanelor vulnerabile, care riscă să cadă în plasa traficanţilor de persoane.

Este concluzia la care au ajuns cei de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

Ei spun că închiderea multor afaceri a dus la pierderea locurilor de muncă, iar oamenii sunt disperaţi să aibă unde lucra.

CITEŞTE ŞI: Veste bună de la Timişoara! 400 de bolnavi de coronavirus au fost vindecaţi şi externaţi din spital

Asta îi face vulnerabili, iar traficanţii de persoane ştiu să exploateze acesată slăbiciune, pentru a-I păcăli.

“Persoanele care caută locuri și oportunități de muncă pentru a-și asigura veniturile necesare, ar putea fi tentate să accepte aproape orice propunere pentru un loc de muncă, ceea ce îi poate face vulnerabili la capcanele traficanților. Aceștia vor profita întotdeauna de lipsa de informaţie, de nemulţumirea privind nivelul veniturilor și de credulitatea persoanelor, încercând să le transforme în victime, în scopul exploatării. După un astfel de episod de exploatare, suferă întreaga familie, recuperarea materială, emoțională sau psihologică făcându-se foarte greu; ei pleacă la muncă tocmai pentru că au ajuns la o limită de suportabilitate”, atrag atenţia cei de la ANIP, care au şi o serie de sfaturi pentru persoanele care vor să plece la muncă în străinătate.

– Verificați temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri, Facebook – grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerțului etc.) firma la care urmează să vă angajați, precum și agenția de plasare a foței de muncă (dacă este cazul).

– Înainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine. Contractul trebuie să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale, etc.

– Refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la şantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.).

– Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol.

– Notați coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă.

– Dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, reţineți orice detalii privind traseul efectuat şi persoanele care vă însoțesc.

– În cazul în care ajungeți din nefericire într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în contact despre situația în care vă aflați.

CITEŞTE ŞI: Cea mai aşteptată veste: Când scăpăm de coronavirus? Anunţul făcut de un renumit epidemiolog din Timişoara

{youtube}v=idgODMK3FhI{/youtube}

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident rutier grav provocat de un tânăr de 29 de ani care a pierdut controlul asupra mașinii pa care o conducea, a pătruns pe contrasens și a lovit un alt autoturism, care circula regulamentar.
La Timișoara continuă pregătirile pentru iarna care bate la ușă, iar Colterm anunță că începe etapa a II-a a probelor la rece.
Este o amplă anchetă în desfășurare, iar principalul vizat este un polițist local, care a bătut un tânăr lipsit de apărarea, care era cu mâinile legate la spate.
S-a dat alarma, în miez de noapte, când un inncendiu de amploare a cuprins la o fabrică de sicrie din localitatea bihoreană Valea Mare de Criș.
A fost scandal azi-noapte, când trei tineri su început să se certe, iar lucrurile au degenerat într-o bătaie generală în care protagoniștii și-au împărțit pumni și picioare.
Un migrant și trei călăuze, printre care și bărbatul care a înjunghiat doi polițiști, au fost trimiși în judecată, fiind acuzați de ultraj, trafic de migranți și trecere frauduloasă a frontierei de stat.