Skip to main content

Video: Scandalul pensiilor speciale pentru primari, tranşat de edilul din Variaş: Ar trebui să fie tăiate

După majorarea salariilor primarilor, viceprimarilor şi preşedinşilor de Consilii Judeţene, se reia discuţia pensiilor special pentru aceştia.

Mai mulţi edilii de municipii şi comune au mers cu jalba în proţap la Guvern şi au cerut acordarea acestor drepturi, prevăzute în Codul Administrativ, dar blocate momentan.

Nicu Birău, primarul comunei timişene Variaş, spune că aceste pensii speciale nu trebuie acordate, însă legea trebuie modificată.

El cere ca pensiile aleşilor să fie calculate în funcţie de contrbuţiile plătite şi nu trebuie raportate la salariul minim pe economie, aşa cum se întâmplă în prezent.

“Primarii şi viceprimarii au indemnizaţii, nu au salarii. Eu nu am văzut nicio diferenţă, între cele două, dar am aflat că e o mare deosebire. Un primar are salariul minim pe economie, 2.080 de lei, înmulţit cu un coeficient (în funcţie de numărul de locuitori). În cazul meu, acest coficient este 5, ceea ce înseamnă puţin peste 10 mii de lei brut. Taxele se plătesc raportat la această sumă. Însă, în momentul în care iesi la pensie, nu se consideră salariul minim înmulţit cu 5, ci un singur salariu minim. Contribuţia a fost de peste 4.000 de lei pe lună, dar se ia în considerare doar cea raportată la salariul minim, ceea ce înseamnă de 5 ori mai puţin, în cazul meu”, a explicat Nicu Birău, primarul comunei Variaş, la Sursa de Vest fără Filtru.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.