Skip to main content

VIDEO EXCLUSIV: Primele imagini din laboratorul în care se prelucreză testele de coronavirus! Specialistul din Timişoara care munceşte 10 ore pe zi

MAXAGRO

Doctorii şi asistentele medicale sunt în linia întâi în aceste zile, în care se dă o adevărată luptă împotriva noului virus.

Însă, nimeni nu vorbeşte despre oamenii care stau în spatele acestei bătălii.

Sunt nevăzuţi şi neauziţi, cu salarii mai mici decât ale unei asistente medicale, dar cu o sarcină vitală: aceea de a confirma sau infirma, infecţia cu COVID 19.

CITEŞTE ŞI: Secția ATI a Spitalului Județean va primi încă 10 paturi performante! CJ Timiș începe procedurile de achiziție

Fără ei, pacienţii cu coronavirus ar fi doar nişte oameni cu o răceală severă.

Nu ar putea fi diagnosticaţi, iar asta i-ar putea costa viaţa.

Sunt salvaţi însă de doctorii biologi, care sacrifică totul în aceste zile, pentru a pune diagnosticul corect.

“Fac extracţii la peste 100 de pacienţi, zilnic. Extracţia o fac manual. Asta înseamnă că proba ajunge la noi, într-un flacon de 5 -12 ml, în care sunt imersate tampoanele de exudat. Din această probă, cu o pipetă cu vârf steril, cu filtru, iau 200 de microlitri pe care îi prelucrez cu ajutorul kitului de extracţie manuală, rezultând ARN-ul viral al coronavirusului. Apoi, se introduce ARN-ul în aparatul de PCR, care citeşte, amplifică şi detectează virusul corona”, explică medicul biolog Valerica Bică, de la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Este singurul specialist de la Timişoara care prelucrează aceste probe, iar volumul de muncă este uriaş.

În plus, este o activitate care necesită foarte multă atenţie şi putere de concentrare, pentru că un ciclcu complet, pentru fiecare test, durează 4 ore.

În acest interval de timp se prelucrează un set de câte 24 de probe şi nu se poate lua pauză.

„Extragerea pentru un ram de 24 de probe, durează două ore, timp în care lucrez în hotă, în echipament adecvat, nu aşa. Hota face un zgomot infernal. După cele două ore, în care faci extracţii, introduci probele în aparat. Aparatul citeşte într-o perioadă de 1h şi 50 de minute, iar în acest timp, eu fac alte extracţii, pentru alt ram de 24 de probe. Şi tot aşa, de la 8 dimineaţa, la 10 seara. Pauză am doar în perioada de incubare, de 15 minute. Probele trebuie să stea incubate 15 minute. O singură dată în zece ore, fac această pauză. Mă dezechipez, fac pauză 15 minute şi reiau”, mai spune Valerica Bică.

CITEŞTE ŞI: Părinţi în culmea disperării! Le-a dispărut copilul! L-ai văzut cumva?

În acest ritm de lucru, specialiştii care prelucrează probe nu mai au timp de nimic, nici măcar să se gândească la ei.

Şi asta în ciuda faptului că, oricâte metode de protecţie ar folosi, tot există riscul unei infectări.

“Sunt conştientă că axistă acest risc, în proporţie de cel puţin 5%, însă nu m-am gândit niciodată că aş putea să mă îmbolnăvesc. Pur şi simplu nu m-am gândit niciodată la aşa ceva. La finalul zilei, tot ce simt este fericire, că am reuşit să testez peste o sută de pacienţi, care aşteaptă cu îngrijorare, rezultatele”, a mai spus doctorul biolog, Valerica Bică.

Valeria Bică lucrează la Spitalul Victor Babeş din Timişoara din anul 2002, iar de mai bine de zece ani se ocupă de biologia moleculară.

A fost instruită la Institutul Matel Balş din Bucureşti, de doctorii Dan Oţelea, Simona Paraschiv şi Emil Neagu.

Din păcate, în ciuda pregătirii şi a activităţii depuse, biologii, chimiştii şi biochimiştii sunt printre cei mai prost plătiţi angajaţi din sistemul sanitar,

Salariile lor sunt mai mici decât ale asistenţilor medicali.

{youtube}yoHgk3mQY64{/youtube}

{youtube}YU66aGOQS_o{/youtube}

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primele imagini cu noul terminal de la Aeroportul Timişoara! Duminică dimineaţă va decola prima cursă Schengen

Peste două zile, România intră, aerian şi maritim, în Schengen, ceea ce înseamnă că vom putea călători liber, în interiorul Uniunii Europene, precum şi în – Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană.

ANUNȚ PREALABIL PRIVIND AFIȘAREA PUBLICĂ A DOCUMENTELOR TEHNICE ALE CADASTRULUI

Unitatea Administrativ Teritorială CHECEA, Județul Timiș, anunță publicarea documentelor tehnice ale cadastrului pentru sectoarele din 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 56, 57, 58, 59, 64, 65, 66, 67, 68 din intravilanul UAT CHECEA, începând cu data de 05.04.2024 și până în data de 03.06.2024 […]

Andreea Medișanu, la Sursa de Vest fără Filtru

Andreea Medișanu, preşedintele Partidului Republican Timişoara, este acum în direct, la Sursa de Vest fără Filtru – joi, 28 martie 2024.

Încă 25 de microbuze ecologice pentru transportul elevilor din Timiș! CJT primește o finanțare de cinci milioane de euro

Încă o veste bună pentru elevii timișeni. Alte 25 de microbuze hibrid vor ajunge în județ, după ce Consiliul Județean Timiș primește o finanțare de la Ministerul Mediului în valoare de aproape 25 milioane de lei.

Înregistrări explozive din birourile DIICOT! Un fost poliţist din Timiş vorbeşte despre dosare fabricate şi luare de mită în formă continuată

Acuzaţii grave, la adresa lui Alex Florenţa, procurorul general al României, și al lui Mihai Șandor, procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Timişoara, făcute de un fost polițist în cadrul Secției 2.

Leii din Banat, meci decisiv pentru ultima etapă din faza secundă a Ligii Naționale de Baschet!

SCM Timișoara va fi pusă față în față cu CS Vâlcea, în partida importantă pentru etapa a 26-a, care este și ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18.

VIDEO: Tragedie fără margini! O bunicuță a ars de vie, în propria casă!

S-a dat alarma, după ce un martor a sunat la 112 şi a anunţat că o casă a fost cuprinsă de flăcări și că, cel mai probabil, proprietarul a rămas blocat în interior.

CCIA Timiș invită firmele timișene la o nouă misiune economică în China!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada 13 – 23 octombrie, o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză.