Skip to main content

VIDEO: Consultații gratuite pentru persoanele vulnerabile, într-o campanie derulată de Spitalul Județean și DAS Timișoara!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

La nivel global, a doua zi de joi din luna martie marchează „Ziua Rinichiului”, prilej cu care, la Timișoara, zeci de oameni au avut parte de investigații medicale gratuite.

Mai exact, Clinica de Nefrologie a Spitalului Județean Timișoara, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială, au derulat o campanie de screening la nivelul populației defavorizate din oraș.

Medicii au oferit evaluări clinice, ecografii abdominale și vouchere pentru analize gratuite celor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice “Inocențiu Micu Klein”, Clubul Pensionarilor, Complexul de Servicii Sociale “Sf. Francisc” și Complexul de Servicii Sociale Kuncz.

„De ziua mondială a rinichiului am organizat o campanie de screening gratuit împreună cu partenerii noștri de la clinica de nefrologie a Spitalului Județean din Timișoara, pentru beneficiarii din centrele noastre. S-au desfășurat o serie de consultații medicale care au inclus evaluare clinică, ecografii abdominale și, de asemenea, în funcție de situația de risc care s-a descoperit, s-au făcut recomandări medicale. S-au oferit beneficiarilor noștri scrisori medicale și totodată, o parte dintre aceștia, au primit vouchere cu analize gratuite pentru investigații suplimentare. Ne bucură astfel de inițiative și este un lucru foarte bun atunci când reușim să ne unim forțele cu alți membrii ai comunității și să oferim servicii medicale gratuite, în completarea serviciilor pe care le oferim în mod gratuit, în centrele noastre. Beneficiarii noștri au fost foarte mulțumiți de această oportunitate. O parte dintre ei se știau cu anumite riscuri și doreau să își verifice medicația, iar medicii s-au asigurat că primesc toate răspunsurile necesare pe mai departe”, a declarat Adriana Roescu, purtător de cuvânt DAS Timișoara.

Inițiativa s-a bucurat de un real succes. Au fost evaluate astfel aproximativ 100 de persoane care au adresabilitate scăzută la servicii medicale, iar peste 20% au fost depistate cu boala cronică de rinichi.

„Motivul principal pentru care este necesară o astfel de investigație este că boala cronică de rinichi este extrem de frecventă, estimarea este că unul din șapte adulți suferă de boală cronică de rinichi. Pe de altă parte, boala de rinichi, în faza incipientă este asimptomatică. Cu cât progresează, pacienții au nevoie de intervenții costisitoare și extrem de complicate, cum este hemodializa și transplantul renal. Scopul este ca pacienții să fie depistați la timp și să încetinim această progresie a bolii cronice de rinichi”, a spus Flaviu Bob, prof. dr. la Spitalul Județean din Timișoara, secția de Nefrologie.

„Boala cronică de rinichi este foarte mult timp asimptomatică și în momentul în care apare simptomatologia, cel mai probabil, deja apar complicațiile. Astăzi am examinat pacienții, le-am făcut anamneză și examenul clinic obiectiv și am identificat factorii de risc. Ulterior, am oferit vouchere gratuite, pentru analize suplimentare, pacienților la care am observat anumite nereguli. Cu acestea, pacienții pot veni în ambulatoriul de specialitate, astfel încât să evaluăm funcția renală și să fie în atenția unui medic specialist, dat fiind faptul că boala cronică de rinichi are o evoluție pe termen lung”, explică Roberta Andreaș, medic rezident la Spitalul Județean din Timișoara, secția de Nefrologie.

Principalii factori de risc pentru bolile de rinichi sunt: bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea, obezitatea, moștenirea genetică, afecțiunile autoimune, pietrele la rinichi etc.

Tocmai de aceea, specialiștii încurajează, în special persoanele care suferă de aceste afecțiuni, să își facă investigațiile necesare în mod regulat.

„Este absolut necesar să ne protejăm rinichii. Acest îndemn de a verifica starea rinichilor trebuie adresat, în primul rând, pacienților care au risc mare de boală cronică de rinichi iar aceștia sunt cei care au boli sistemice, care afectează în general vasele mici. Pacienții care se știu cu probleme de inimă, cu probleme de tensiune și mai ales cei diabetici au un foarte mare risc de a dezvolta boală cronică de rinichi. Cel mai bine ar fi să evaluăm rinichii și să găsim problemele, dacă sunt, încă din stadiile inițiale. Oricine poate să evalueze dacă rinichii funcționează bine prin două analize foarte simple: creatinina din ser care se face de regulă în laborator și costă undeva în jur de 10 lei și raportul albumină pe creatinină urinară. Dacă nu țineți minte această analiză, medicul dumneavoastră de familie este avizat și vă poate prescrie chiar prin contract cu casa de asigurări, pe bilet gratuit, această analiză de laborator”, a completat Adelina Mihaescu, prof. dr. la Spitalul Județean din Timișoara, secția de Nefrologie.

Anul trecut, medicii anunțau că, la nivel mondial, boala cronică de rinichi ocupă locul 7 în topul cauzelor de deces, iar până în 2040, aceasta ar putea deveni a 5-a cauză a mortalității în lume.


Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.