VIDEO: Consultații gratuite pentru persoanele vulnerabile, într-o campanie derulată de Spitalul Județean și DAS Timișoara!

La nivel global, a doua zi de joi din luna martie marchează „Ziua Rinichiului”, prilej cu care, la Timișoara, zeci de oameni au avut parte de investigații medicale gratuite.
Mai exact, Clinica de Nefrologie a Spitalului Județean Timișoara, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială, au derulat o campanie de screening la nivelul populației defavorizate din oraș.
Medicii au oferit evaluări clinice, ecografii abdominale și vouchere pentru analize gratuite celor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice “Inocențiu Micu Klein”, Clubul Pensionarilor, Complexul de Servicii Sociale “Sf. Francisc” și Complexul de Servicii Sociale Kuncz.

„De ziua mondială a rinichiului am organizat o campanie de screening gratuit împreună cu partenerii noștri de la clinica de nefrologie a Spitalului Județean din Timișoara, pentru beneficiarii din centrele noastre. S-au desfășurat o serie de consultații medicale care au inclus evaluare clinică, ecografii abdominale și, de asemenea, în funcție de situația de risc care s-a descoperit, s-au făcut recomandări medicale. S-au oferit beneficiarilor noștri scrisori medicale și totodată, o parte dintre aceștia, au primit vouchere cu analize gratuite pentru investigații suplimentare. Ne bucură astfel de inițiative și este un lucru foarte bun atunci când reușim să ne unim forțele cu alți membrii ai comunității și să oferim servicii medicale gratuite, în completarea serviciilor pe care le oferim în mod gratuit, în centrele noastre. Beneficiarii noștri au fost foarte mulțumiți de această oportunitate. O parte dintre ei se știau cu anumite riscuri și doreau să își verifice medicația, iar medicii s-au asigurat că primesc toate răspunsurile necesare pe mai departe”, a declarat Adriana Roescu, purtător de cuvânt DAS Timișoara.
Inițiativa s-a bucurat de un real succes. Au fost evaluate astfel aproximativ 100 de persoane care au adresabilitate scăzută la servicii medicale, iar peste 20% au fost depistate cu boala cronică de rinichi.
„Motivul principal pentru care este necesară o astfel de investigație este că boala cronică de rinichi este extrem de frecventă, estimarea este că unul din șapte adulți suferă de boală cronică de rinichi. Pe de altă parte, boala de rinichi, în faza incipientă este asimptomatică. Cu cât progresează, pacienții au nevoie de intervenții costisitoare și extrem de complicate, cum este hemodializa și transplantul renal. Scopul este ca pacienții să fie depistați la timp și să încetinim această progresie a bolii cronice de rinichi”, a spus Flaviu Bob, prof. dr. la Spitalul Județean din Timișoara, secția de Nefrologie.

„Boala cronică de rinichi este foarte mult timp asimptomatică și în momentul în care apare simptomatologia, cel mai probabil, deja apar complicațiile. Astăzi am examinat pacienții, le-am făcut anamneză și examenul clinic obiectiv și am identificat factorii de risc. Ulterior, am oferit vouchere gratuite, pentru analize suplimentare, pacienților la care am observat anumite nereguli. Cu acestea, pacienții pot veni în ambulatoriul de specialitate, astfel încât să evaluăm funcția renală și să fie în atenția unui medic specialist, dat fiind faptul că boala cronică de rinichi are o evoluție pe termen lung”, explică Roberta Andreaș, medic rezident la Spitalul Județean din Timișoara, secția de Nefrologie.

Principalii factori de risc pentru bolile de rinichi sunt: bolile cardiovasculare, diabetul, hipertensiunea, obezitatea, moștenirea genetică, afecțiunile autoimune, pietrele la rinichi etc.
Tocmai de aceea, specialiștii încurajează, în special persoanele care suferă de aceste afecțiuni, să își facă investigațiile necesare în mod regulat.

„Este absolut necesar să ne protejăm rinichii. Acest îndemn de a verifica starea rinichilor trebuie adresat, în primul rând, pacienților care au risc mare de boală cronică de rinichi iar aceștia sunt cei care au boli sistemice, care afectează în general vasele mici. Pacienții care se știu cu probleme de inimă, cu probleme de tensiune și mai ales cei diabetici au un foarte mare risc de a dezvolta boală cronică de rinichi. Cel mai bine ar fi să evaluăm rinichii și să găsim problemele, dacă sunt, încă din stadiile inițiale. Oricine poate să evalueze dacă rinichii funcționează bine prin două analize foarte simple: creatinina din ser care se face de regulă în laborator și costă undeva în jur de 10 lei și raportul albumină pe creatinină urinară. Dacă nu țineți minte această analiză, medicul dumneavoastră de familie este avizat și vă poate prescrie chiar prin contract cu casa de asigurări, pe bilet gratuit, această analiză de laborator”, a completat Adelina Mihaescu, prof. dr. la Spitalul Județean din Timișoara, secția de Nefrologie.
Anul trecut, medicii anunțau că, la nivel mondial, boala cronică de rinichi ocupă locul 7 în topul cauzelor de deces, iar până în 2040, aceasta ar putea deveni a 5-a cauză a mortalității în lume.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Accident înfiorător! Trei tineri au „zburat” cu mașina pe câmp, după ce șoferul a pierdut controlul volanului

Hai să-ți înnoiești garderoba, la prețuri de producător! La Timișoara s-a deschis o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare!

Ca în filmele SF! La Timișoara, viitorii doctori vor învăța tehnici medicale cu ajutorul realității virtuale și mixte! Proiect de peste 2 milioane de euro

Bullyingul și violența în școli, în dezbatere la UVT! Deputatul Marilen Pirtea promite că cele mai importante concluzii vor fi transpuse în lege

Viața de stradă, greu de lăsat în urmă! De la începutul anului, polițiștii locali au ridicat peste 100 de cerșetori, însă cei mai mulți s-au întors înapoi

Transferuri de bani fără granițe! MoneyGram lansează aplicația Money Transfers în România

„Timișoara înflorită”, noua campanie de promovare a orașului! Turiștii vor descoperi cele mai instagramabile locuri, prin traseele tematice recomandate de Visit Timișoara!

Video: Tineri sechestrați și amenințați cu arme de foc ca să vândă stupefiante, copii mituiți cu droguri și hârtii impregnate cu substanțe interzise, în pușcării! Detalii șocante, dintr-un dosar în care se fac zeci de percheziții

Rupt de beat a intrat cu mașina într-un stâlp de iluminat! Traficul a fost blocat în această dimineață pe Calea Dorobanților!

Catastrofă financiară la Primăria Lugoj! Curtea de Conturi descoperă haosul din proiectele europene! Cinci milioane de lei, aruncate pe consultanță pentru investiții ratate

La Timișoara, primăvara vine cu noi colecții vestimentare și reduceri la Salonul Industriei Ușoare! Nu rata un eveniment de referință organizat de CCIAT

Șantier, în fața Gării de Nord din Timișoara! Primăria mută stația de taxi și extinde spațiul verde

Foto: Primele imagini cu complexul sportiv pe care CJT vrea să îl construiască la Giroc! Va fi o investiție gigantică, pe 16 hectare de teren

Desființarea claselor de seral! Amenințarea prefectului de Timiș, după ce a descoperit că profesorii sunt plătiți ca să predea în fața unor săli goale

Descoperire macabră, într-un hotel din Timișoara! Angajații au găsit cadavrul unei femei, care se cazase cu câteva ore înainte

Răzbunare sângeroasă, oprită la timp! Un tânăr înarmat cu o macetă, reținut de paznicul Liceului Calderon

Trotinetele lui Robu dispar din Timișoara! Costurile uriașe și utilizatorii puțini pun cruce sistemului TroTM

Lasă un răspuns