Skip to main content

VIDEO Avansează lucrările la calea ferată, pe tronsonul Timișoara Est – Ronaț Triaj! E aproape gata noul racord spre Jimbolia

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Avansează lucrările la lotul 3 al magistralei CFR Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, care se modernizează cu bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliența. Este vorba despre tronsonul cuprins între Timișoara Est – Ronaț Triaj.

Reprezentanții CFR Infrastructură anunță că se aproprie de finalizare lucrările de montare a liniei 133C, pe o distanță de 480m, care face racordul între linia 100 Timișoara – Jimbolia și stația Ronaț Grupa D.

Este primul tronson de linie ferată reabilitată și montată definitiv în cadrul lucrărilor de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj. Urmează lucrări de completare cu piatră spartă, buraje tehnologice și montarea a doi schimbători de cale noi, astfel încât, în luna martie să fie deschisă circulația feroviară provizorie pe această variantă”, transmit reprezentanții CFR Infrastructură Timișoara.

Constructorul lotului trei Timișoara Est – Ronaț Traiaj, care are o lungime de 13,86 km, este Asocierea Webuild SPA – Participazioni Italia SPA -Salcef SPA.

Durata de execuție a lucrărilor este de 102 luni, din care 42 luni execuție + 60 luni garanție.

Valoarea contractui este de 1.440.433.361,02 lei, fără TVA.

Tot în cadrul acestui proiect (lotul trei), zilele trecute, vechea pasarelă pietonală care făcea legătura între străzile Avram Imbroane și Aristide Demetriade a fost demolată. În locul ei va fi construită o pasarelă modernă cu scări fixe și lifuri pentru persoanele cu dizabilități.

Lucrările la magistrala de cale ferată Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, este împărțită în 4 loturi:

Lotul 1: Caransebeș – Lugoj are o lungime de 39,56 km și cuprinde 6 Stații CF: Caransebeș, Zăgujeni, Căvăran, Jena, Găvojdia, Tapia și 12 poduri. Valoarea contractului este de 1.344.719.352,20 lei fără TVA. Termen estimat de finalizare 15.07.2027. Lucrează Asocierea S.C. Alston Transport S.A., Arcada Company S.A. şi S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L..

Lotul 2: Lugoj – Timișoara are o lungime de 53,91 km și cuprinde 7 Stații CF: Lugoj, Jabăr, Belinț, Chizătău, Topolovăț, Recaș, Remetea Mare, 14 poduri și 1 pasaj superior. Valoarea contractului este de 1.916.221.849,14 lei fără TVA. Termen estimat de finalizare 27.04.2026. Lucreaza compania spaniola FCC Construccion SA.

Lotul 3: Timișoara Est – Ronaț Triaj are o lungime de 13,86 km și cuprinde 5 stații CF: Timișoara Est, Timișoara Nord, Timișoara Centru, P.M. Ronaț Triaj, Ronaț Triaj Gr. D, 1 clădire de călători nouă cu anexe Micălaca, 3 poduri, 3 podețe, 4 pasaje superioare și 5 pasaje inferioare și 15 treceri la nivel cu calea ferată. Valoarea contractului este 1.440.433.361,02 lei, fără TVA. Termen estimat de finalizare 03.04.2026. Lucreaza Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA.

Lotul 4: Ronaț Triaj – Arad are o lungime de 51,86 km și cuprinde 5 stații CF: Sănandrei, Băile Calacea, Orțișoara, Vinga, Șag, P. M. Valea Viilor, Aradu Nou, Glogovăț, 6 poduri, 30 podețe, 5 pasaje superioare și 11 pasaje inferioare și 7 treceri la nivel cu calea ferată. Valoarea contractului este de 2.184.174.656,60 lei, fără TVA. Termen estimat de finalizare 03.04.2026. Lucreaza Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA.

După modernizarea liniei de cale ferată Caransebeș – Timişoara – Arad, în lungime de 162 km, ca linie dublă, electrificată, trenurile vor putea circula cu viteze cuprinse între minim 120 km/h şi maxim de 160 km/h, pe întreg tronsonul.

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.