Skip to main content

Vești bune pentru bolnavii de cancer! De mâine începe programul care îi ajută să își monitorizeze sănătatea fizică și emoțională

Timp de 8 săptămâni, 13 specialiști din cadrul Asociației OncoHelp vor aborda subiectul autoîngrijirii, dedicat pacienților cu cancer, prin teme ce țin de gestionarea simptomelor și efectelor secundare ale tratamentelor, adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și implicarea în activități care să ofere suport emoțional și social.

De asemenea, specialiștii vor prezenta un ghid practic de adaptare în boala oncologică și recomandări de stil de viată în contextul cancerului. Totodată, se va discuta despre mișcare și kinetoterapie în rutina de autoîngrijire, dar și despre importanța muzicii în boala oncologică.

„Autoîngrijirea înseamnă că cea mai bună relație pe care trebuie să o ai este cea cu tine însuți sau însăți. Prin aceste întâlniri săptămânale, vă invităm să vă redescoperiți, să învățăm despre sănătate, curaj, autodeterminare, să înțelegeți transformările aduse de boala oncologica și cum să le gestionați”, spune dr. Dana Nagy, șef Compartiment Îngrijiri Paliative Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie Timișoara.

O altă temă abordată va fi legată de terapiile alternative în tratamentul cancerului și importanța informării corecte, vor fi abordate și teme medicale printre care se numără managementul limfedemului, subiectul autoîngrijirii sufletești, dar se va discuta și despre un subiect aparte, „Travel and cancer” (Călătorii și cancer).

Autoîngrijirea poate fi definită drept capacitatea pacienților oncologici de a-și gestiona propria sănătate și bunăstare în timpul tratamentului și recuperării, luând decizii informate și având un rol activ în procesul de îngrijire medicală.

Mai mult decât simpla administrare a tratamentelor prescrise, autoîngrijirea înseamnă conștientizarea propriilor nevoi, îndeplinirea acestora în mod responsabil și luarea măsurilor necesare pentru a menține sau îmbunătăți calitatea vieții, colaborarea strânsă cu echipa medicală, comunicarea deschisă a preocupărilor și întrebărilor, precum și participarea activă la procesul de luare a deciziilor în ceea ce privește tratamentul și îngrijirea medicală.

Toate acestea sunt parte componentă a programului început în urmă cu 2 ani, în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

„Ora de Autoîngrijire reprezintă un timp în care pacienții pot învăța cum să își gestioneze boala, atât fizic, cât și psihologic, și cum să simtă că au un control mai mare asupra unui moment foarte greu din viața lor. Mi se pare că apropierea unii de alții și spațiul informal care se formează în timpul orelor de autoîngrijire, sunt ca o gură de aer proaspăt în momente de cumpăna și de mari îngrijorări. Îi așteptăm cu drag, atât pe pacienți, cât și pe aparținători să fie alături de noi pe parcursul acestor întâlniri”, declară Alexandra Rebeca Mihoc, psiholog la Centrul Oncohelp Timișoara.

Prima întâlnire în cadrul „Orei de Autoîngrijire” va avea loc chiar mâine.

Pentru mai multe informații, dar și pentru înscrierea în cadrul proiectului, cei interesați pot suna la numărul de telefon 0723443883 sau să le scrie reprezentanților la adresa de e-mail: iuliana.lutsch@oncohelp.ro.     

„Prin intermediul acestui proiect, se creează un mediu propice pentru schimbul de experiențe și întărirea legăturilor între pacienți și specialiști, precum și între cei aflați în aceeași situație. Este un pas important în direcția unei îngrijiri medicale personalizate, unde pacientul este în centrul atenției și este încurajat să își asume un rol activ în propria lui îngrijire și recuperare. „Ora de Autoîngrijire” nu este doar un program, ci o comunitate în care fiecare participant se simte acceptat, susținut și încurajat să își urmeze propriul său drum către sănătate și fericire. Este un exemplu de solidaritate și empatie, care aduce lumină și speranță în viețile celor care se confruntă cu provocări medicale dificile”, spune dr. Șerban Negru , președintele Asociației OncoHelp.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un prejudiciu de aproape 45.000 de euro au creat doi bărbați care au intrat în miez de noapte, în casa unui prosper om de afaceri din Moșnița Nouă și l-au jefuit.
În urmă cu puțin timp, pompierii au fost solicitați să intervină, de urgență, la un accident rutier, în care au fost implicate o mașină și un camion care transporta un utilaj de mare tonaj.
Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Timişoara efectuează plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie cu combustibili solizi şi/sau lichizi, acordate în baza Legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, pentru sezonul rece 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului Timiș și Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, invită agenții economici la un nou seminar de informare.
Polițiștii de la Protecția Animalelor au identificat un individ fără suflet, care a aruncat mai mulți pui de pisică, de doar o zi, lângă un container de gunoi.