Unic în România! Investiție uriașă, la Timișoara, pentru o tehnologie avansată de producere a căldurii, dezvoltată doar în Canada, SUA și Germania
Consilierii locali din Timișoara au aprobat, în ședința de aseară, un memorandum cu compania OMV Petrom, pentru implementarea unei tehnologii care va înlocui, în viitor, metodele clasice de producere a căldurii și apei calde.
Este vorba despre o tehnologie relativ nouă, prietenoasă cu mediul și care a fost testată în urmă cu cinci ani, în Canada.
Memorandumul, semnat între Primăria Timișoara și OMV Petrom, nu implică încă nicio obligație contractuală, dar deschide calea către o investiție estimată la peste 100 de milioane de euro.
“Acest memorandum, probabil nu este o surpriză pentru nimeni dintre cei care au urmărit cât de cât subiectul. Consilierul Radu Țoancă a amintit numele companiei OMV, aici, în Consiliul Local. Cam de 2 ani suntem în discuții foarte concrete cu OMV Petrom, despre un posibil proiect de geotermie, în Timișoara. Vă reamintesc că am făcut separarea procesului de producție de serviciul de transport și distribuție, tocmai pentru a putea cumpăra energie termică și de la alți furnizori”, a spus Dominic Fritz, în ședința Consiliului Local Timișoara.
Proiectul este unul de pionierat, bazat pe o tehnologie inovatoare care nu implică consumul resurselor naturale subterane, ci doar transferul căldurii din subteran.
Presupune efectuarea a două foraje la mare adâncime, unde temperatura rocilor depășește 100 de grade Celsius și introducerea unor sonde uriașe, conectate între ele. Prin una se injectează apă, care automat se încălzește când ajunge la temperaturi ridicate. Ulterior, apa fierbinte este transferată într-o stație de termoficare, după care va pleca prin conducte, spre instalațiile de încălzire ale consumatorilor finali.
“Este un proiect pe care compania noastră îl considera extrem de important în viitor. Suntem obligați să găsim și noi soluții, deși ne ocupăm, în principal, de hidrocarburi. În contextul schimbărilor climatice, toți operatorii privați sunt obligați să găsească noi formule cât mai pragmatice pentru a înlocui mixtul energetic cu alte forme. Din fericire, avem de câțiva ani, o tehnologie nouă, care a fost testată deja în Canada și în Statele Unite, iar în momentul de față, în Germania este într-un stadiu avansat un proiect bazat pe această tehnologie. Dar, încă e o zonă de pionierat”, a precizat Alin Ioan Popescu, reprezentantul OMV Petrom prezent la ședința Consiliului Local Timișoara.
Orașul de pe Bega este considerat o locație ideală pentru acest proiect, datorită gradientului geotermic favorabil, observat la Satchinez, unde temperatura din subteran crește mai rapid decât în alte zone.
“Un gradient normal spune că până la 15 – 20 de metri, temperatura solului variază în funcție de anotimp, de altitudine, de mai mulți factori. Însă, începând de la 15 metri, în jos, unde temperatura este de 10 grade, temperatura crește cu un grad, la fiecare 30 de metri, sau cu 3,3 grade, la sută. La Satchinez, pentru că la Timișoara nu am efectuat foraje, gradientul termic este de 5 grade la suta de metri, în ceea ce privește straturile sedimentare, până pe la 1.700 de metri, unde temperatura este cam de 90 de grade, iar de aici în jos, gradientul este de 3,9. O socoteală simplă arată că dacă ajungem la 4.000-5.000 de metri adâncime, avem 150-160 de grade. Energia asta, adusă la suprafață, poate fi folosită fie ca energie termică, fie să fie transformată în energie electrică”, a explicat Dan Lobotan, inginer de foraj-extracție la OMV Petrom.
Primăria Timișoara caută de mai multă vreme o alternativă la energia termică produsă de Colterm. Tocmai pentru a putea cumpăra agent termic de la alți operatori, anul trecut, administrația Fritz a rupt în două serviciile prestate de societatea de termoficare. Colterm a rămas doar cu producția energiei termice, iar o altă societate din subordinea Primăriei a preluat distribuția și livrarea agentului termic.
Lasă un răspuns