Un fost manager al Spitalului Județean cere o ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru achiziționarea VACCINULUI împotriva rujeolei
Ciprian Bogdan, fost manager al Spitalului Județean Timișoara, vine cu propuneri pentru Ministerul Sănătății în contextul epidemiei de rujeolă, care a ucis deja 24 copii în toată țara.
Luarea de poziție vine în urma propunerii legislative inițiate de PSD, care susține că părinții care nu și-au vaccinat copii nu vor mai avea voie să-și înscrie micuții la școală. Fostul manager al Spitalului Județean Timișoara susține că propunerea legislativă, aflată la ora actuală în dezbatere, nu este una bine venită.
„Noi nu suntem capabil să explicăm beneficiile vaccinării și atunci încercăm să mascăm printr-o lege. Nu este oportun acum să dăm o astfel de lege. Nu va face decât să polarizeze cele două tabere, iar rezultatul va fi o scădere a ratei de vaccinare. Nu poți să spuni că nu primești un copil la școală că nu e vaccinat, când constituția conferă dreptul la educație”, a explicat Ciprian Bogdan, care nu critică pur și simplu lipsa de viziune a Ministerului Sănătății, ci vine și cu propuneri concrete.
Practic, acesta cere autorităților centrale o ordonanță de urgență, care să prevadă achiziționarea, în cel mai scurt timp, a tuturor dozelor de vaccin necesare, având în vedere că România se află în criză acută, chiar în plină epidemie.
„Nu vreau doar să criticăm lipsa de activitate, ci să propun câteva soluții. Sunt trei direcții principale. Trebuie să dăm o ordonanță de urgență. E justificată și putem face o procedură de achiziție directă. Așa putem trece de criză. Nu putem pedepsi părinții că nu-și vaccinează copii, când noi nu avem vaccinul pe stoc. Apoi trebuie să facem contracte multi anuale, pe trei sau cinci ani. Altfel, vom avea aceleași sincope în achiziționarea de vaccinuri, nu nu vorbesc aici doar de vaccinul ROR”, a mai declarat fostul manager de spital.
Acesta mai explică, de asemenea, faptul că un rol important în prevenția rujeolei o au medicii de familie. De aceea spune că aceștia ar trebui stimulați financiar, după modelul francez, pentru a demara campanii în care să explice beneficiile vaccinării. Nu în ultimul rând, în soluțiile propuse, Cirprian Bogdan cere Ministerului Sănătății realizarea unei strategii de comunicare, prin care să se combată falsele informații apărute despre vaccinare.
De la începutul epidemiei de rujeolă, la nivel național s-a înregistrat 24 de decese, 8 dintre acestea fiind în județul Timiș: În total, au fost confirmate peste 5000 de cazuri.
„Urmăresc subiectul și nu văd o viziune a Ministerului Sănătății. Situația e foarte gravă nu avem nici măcar date statistice precise, un site pe care să poată fi acestea consultate. Rata de vaccinare pentru rujeolă a fost, în 2015, 67%, asta după ce în 2010 aveam 94%. Rata recomandată de vaccinare este de 95%. Specialiștii spun că sub 80% e grav, iar sub 60% e catastrofă. Nu știm unde suntem acum, dar nu pare că am îmbunătățit ceva”, a mai spus Ciprian Bogdan.
Lasă un răspuns