Skip to main content

Ultima veste despre tronsonul feroviar unde s-a surpat pământul, din cauza șantierului de la Solventul! Ce se întâmplă cu lucrările de peste 25 de milioane de euro?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

După ce traficul feroviar a fost restricționat din cauza unei surpări de teren provocate de împingerea chesonului de la Pasajul Solventul, viceprimarul Ruben Lațcău vine cu vești bune.

Edilul anunță că problema a fost rezolvată, iar circulația trenurilor a revenit la normal, încă de ieri.

Nu exclude însă, ca astfel de situații să se repete, din cauza intervențiilor care s-au făcut de-a lungul timpului în subteran și care au afectat fundația liniilor de cale ferată.

„Provocare depășită la Solventul: șantierul avansează, trenurile circulă normal, de ieri!

Încă de acum câteva luni, am anticipat astfel de provocări, cedări locale, care evident pot avea impact asupra ritmului de avans sub liniile de tren. Fundația liniilor au peste un secol, așa că erau anticipate astfel de probleme, despre care am și vorbit public. Și nu exclud apariția altor goluri, pentru care avem soluții.

Prioritară este siguranța pasagerilor, astfel că soluțiile sunt discutate și puse în practică împreună cu CFR.

Monitorizăm liniile de cale ferată la fiecare centimetru de avans al chesonului„, a anunțat viceprimarul Ruben Lațcău.

Împingerea chesonului a început pe 6 decembrie 2024 și ar trebui să fie gata la mijlocul lunii martie.

Operațiunea este una nouă în România, mai ales pentru o distanță atât de mare și constă în împingerea tunelului deja construit pe sub liniile de cale ferată.

Este vorba despre o „cutie uriașă din beton”, cu o lungime de 70 de metri, lățime de 28 de metri și înălțime de 9 metri, care practic va reprezenta pasajul propriu-zis.

Pasajul Solventul este construit în continuarea străzii Bogdăneștilor și va avea 4 benzi de circulație, câte două pe fiecare sens.

Va avea o lungime de 90 de metri, va trece pe sub 10 linii de cale ferată, va avea linii de tramvai dar și trotuare și piste de biciclete, pe ambele părţi.

De asemenea, în proiect este cuprinsă amenajarea bretelelor carosabile la pasaj, refacerea şi extinderea reţelelor de utilităţi şi amenajarea a 5.534 mp de spaţii verzi.

Contractul pentru actualizarea proiectului tehnic și execuție lucrări a fost câștigat prin licitație de o asociere formată din Spic (lider/Italia), Pod-Proiect (Iași) și Sylc Con Trans (Arad).

Valoarea proiectului pentru Pasajul Solventul este de 132 de milioane de lei (TVA inclus), din care 43 de milioane de lei prin programul Anghel Saligny, iar restul, din bugetul local.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.