Skip to main content

Trezește-te! E timpul să dormi! IKEA prezintă șase elemente de bază pentru un somn bun

Pleci mereu obosit la job? Simți că oricât de mult ai dormi, încă îți este somn? Specialiștii IKEA au identificat această problemă și vor să contribuie la rezolvarea ei.

Drept urmare, un eveniment de excepție a fost organizat astăzi, la Timișoara, unde, într-o atmosfera relaxantă și prietenoasă, au prezentat beneficiile, dar și secretele unui somn de calitate.

Un dormitor versatil este foarte important pentru români, deoarece 63% dintre ei folosesc constant sau ocazional acest spațiu pentru odihnă, dar și ca zonă de lucru.

Aceasta, dar și alte concluzii interesante au reieșit din studiul regional realizat de IKEA South East Europe și inspirat de „Anul Somnului– o inițiativă globală cuprinzătoare menită să ajute oamenii să acceseze soluții pentru crearea unui spațiu de dormit personalizat, să acorde prioritate odihnei și să obțină cât mai ușor un somn de calitate.

Din dorința de a înțelege obiceiurile și atitudinile actuale față de somn ale locuitorilor din Europa de sud-est, IKEA a adunat aceste informații în cadrul unui studiu complex și propune metode simple de a îmbunătăți calitatea somnului, implicit a vieții de zi cu zi.

Sondajul IKEA Obiceiuri legate de somn în Europa de Sud-Est a fost implementat vara aceasta în România, Croația, Slovenia și Serbia.

Somnul ne ajută să luăm decizii mai bune, să fim mai productivi, mai fericiți și mai sănătoși, iar obiectivul nostru este să ajutăm oamenii să își îmbunătățească somnul și viața de zi cu zi. Deși somnul ar trebui să fie o plăcere, nu o sursă de stres, aproape jumătate dintre români se confruntă des sau uneori cu teama de nu rata ceva în timp ce dorm.* Ne propunem să răspundem nevoilor diverse ale clienților noștri și să îi ajutăm să-și recapete bucuria somnului, adaptându-ne soluțiile pentru fiecare buget, stil de viață și preferință de somn”, a declarat Ekaterina Egorova, CEO & CSO la IKEA South East Europe.

Cu 80 de ani de experiență în ceea ce privește soluțiile pentru somn, IKEA oferă recomandări legate de principalele elemente care contribuie la îmbunătățirea calitatății somnului: confort, temperatură, sunet, lumină, calitatea aerului, precum și amenajarea și buna organizare a locuinței.

De la saltele confortabile și perne de susținere până la draperii opace, purificatoare de aer și iluminat inteligent, gama completă IKEA pentru somn este rezultatul unor cercetări extinse și teste riguroase al căror scop este acela de a se asigura că toți oamenii se pot bucura de confort și accesibilitate atunci când sunt în căutarea somnului perfect.

Conform studiului, obiceiurile generale legate de somn și trezire sunt în mare parte similare în Europa de Sud-Est, însă există elemente specifice locale pentru fiecare țară inclusă în raport. Românilor le place să doarmă mai mult decât altor respondenți, cu o medie de 7,2 ore în timpul săptămânii și 8,1 ore în weekend, iar acest lucru îi face extrem de atenți la confortul pe care îl caută constant pentru a avea un somn cât mai odihnitor. Un procent semnificativ, respectiv 46% români, au declarat că li se întâmplă să doarmă în hainele pe care le poartă în timpul zilei, iar motivele frecvent invocate sunt oboseala, ațipirea în fața televizorului, consumul de alcool sau episoadele de boală.

Întrebați despre activitățile care îi țin treji până seara târziu, românii au menționat privitul la televizor (68%), dușul (59%) și folosirea telefoanelor (57%), ca fiind cele mai comune obiceiuri înainte de culcare. În ceea ce privește relaționarea cu cei apropiați înainte de somn, mai mult de jumătate dintre respondenți au declarat că a avea o relație intimă cu partenerul lor este ritualul lor preferat de seară.

În același timp, există un procent ridicat de 35% al celor care recunosc că preferă să doarmă singuri, indiferent de statutul lor familial.*

Specialiștii IKEA detaliază și cele șase elemente care îți asigură un somn odihnitor:

  1. Temperatura

Temperatura joacă un rol important în calitatea somnului. Temperatura ideală recomandată pentru spațiul în care dormi este în general între 13 și 19°C.  Cu toate acestea, poți menține temperatura la nivelul la care te simți confortabil, între 13 și 20°C.

2. Sunetul

Alegerea corectă a materialelor textile poate reduce nivelul sunetului din cameră pentru un somn mai bun. O mulțime de produse, precum perdelele, covoarele, pernele, paturile și alte piese de mobilier, absorb sunetul. Efectul crește atunci când acestea sunt răspândite în cameră. Perdelele captează mai bine sunetul atunci când au pliuri. De asemenea, este mai bine dacă le instalezi la cel puțin 9 cm de perete. Perdelele mai groase și în mai multe straturi ajută și ele în acest sens.

3. Alegerea unui pat confortabil

Începe cu o saltea de calitate, potrivită pentru anatomia corpului tău. Alege o lenjerie de pat lejeră, din fibre naturale, pentru reglarea optimă a temperaturii și asigură-te că pernele îți susțin gâtul pentru un somn cât mai odihnitor.

4. Grija pentru calitatea aerului din casa ta

Prevenirea și reducerea poluării aerului a devenit o mare provocare. Un ventilator, un aparat de aer condiționat sau un purificator de aer pot face diferența pentru sănătate. De asemenea, este important să te asiguri că umiditatea nu este ridicată în spațiul în care dormi.

5. Liniștea, lumina și confortul din dormitor

În mod ideal, în dormitor ar trebui să fie cât mai întuneric cu putință, ceea ce uneori este greu de realizat. Perdelele și jaluzelele pot face diferența, adăugând un plus de intimitate spațiului. Utilizarea accesoriilor pentru somn, spre exemplu măștile de dormit pentru ochi, poate fi de mare ajutor.

6. Ordinea din cameră

Cu cât este mai ordonată camera, cu atât este mai probabil să dormi bine. Culorile sunt importante și influențează starea de spirit în moduri diferite, inclusiv modul în care percepem un spațiu.  Cele mai relaxante culori recomandate pentru dormitor sunt albastru, galben și verde – dar ești liber(ă) să o alegi pe cea care îți place.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

restrictii trafic
La solicitarea Societății Drumuri Municipale, Comisia de circulație din cadrul Primăriei Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe strada Aurel Popovici, în vederea așternerii stratului bituminos.
Ne place să vorbim despre contexte globale, regionale, despre cât de bine sau rău au făcut alții, despre cât de bine e în altă parte. Dar, optica noastră, ca români, ar trebui să aibă ca esență ce putem face noi cu resursele de care dispunem local, pentru că acestea nu sunt puține.
Problema cardurilor de transport false a escaladat, iar Fritz face apel la toți timișorenii să fie vigilenți și să nu cadă în capcana pusă la cale de cei care vor să se îmbogățească de pe urma lor.
Accident rutier, în această dimineață, când o mașină scăpată de sub control a intrat în plin, în poarta unei case.