Trei pacienți cu anevrism cerebral au primit o nouă șansă la viață!

Medicii de la Județean au efectuat cu succes trei intervenții minim invazive neuro-endovasculare unice.

Procedurile de embolizare cerebrală sunt de o complexitate unică datorită tehnicilor folosite, prin complexitatea și raritatea patologiei.

Două paciente în varstă de 53 respectiv 60 de ani au beneficiat de tehnica embolizarii anevrismului cerebral prin plasare de stent în vasul pe care este localizat anevrismul și spire de embolizare în sacul anevrismal. Această tehnică are un grad de complexitate ridicat și este destinată pacienților cu anatomie dificilă a sacului anevrismal. 

Al treilea caz a fost reprezentat de o a doua sesiune de embolizare a unei malformații arterio-venoase faciale la o  pacienta de 11 ani. Aceasta a beneficiat de acest tratament în urmă cu o lună, atunci când această procedura s-a efectuat în regim de extremă urgență, datorită unei sângerări active la nivielul cavității orale ce ii punea viața în pericol. Datorită intervenției efectuate acum s-a reusit excluderea completă a malformației restante. Din echipa de intervenție a făcut parte medicul Eduard Paraschivescu, chirurgie maxilofacială, ceea ce a facilitat abordul pluridisciplinar al acestei paciente. 

Toate cele trei interveții s-au desfasurat sub anestezie generalală sub îndrumarea doctorului Carmen Galiciu, iar post operator sub îndrumarea echipei de terapie intensivă condusă de doctorul Dorel Sandesc. Managementul pre și post operator al celor trei pacienți a fost efectuat de colectivul clinicii de neurochirurgie condus de Horia Pleș. De asemenea, strategia de tratament a fost discutată în maniera pluridisciplinară pentru fiecare caz în parte. 

Interventiile s-au efectuat pe angiograful Philips din cadrul secției de  Radiologie si Imagistică Medicală condusă de Florin Bârsășteanu, deoarece acest tip de proceduri necesită un grad înalt de precizie imagistică și totodată un training adecvat.

Echipa de embolizare a fost condusă de Dr. Mihalea Cristian și formată din medicii  Adrian Tutelcă, Cătălin Juratu, Laurențiu Păiușanu și Dana Crișenescu.

În cursul anului 2017 la Spitalul Județean alți 4 pacienți au beneficiat de tratamentul anevrismului cerebral prin tehnică de plasare de stent și excludere a sacului anevrismal cu spire de platină plasate în interiorul acestuia, toți fiind externați la 48-72 de ore, post operator. O procedură de înaltă complexitate tehnică este în momentul de față accesibilă și pacienților din vestul țării.

Anevrismul cerebral reprezintă o dilatare anormală saculară la nivelul vaselor cerebrale iar ruptura sa poate fi fatală în proporție de 50-60%, iar tratamentul preventiv prin embolizare endovasculară sau clipare neurochirurgicală reprezintă în prezent atitudinea medicală preferată în toate țările UE.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Atenţie, şoferi! Se închide strada Mircea Hoinic din Timişoara

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a primit aviz favorabil din partea Comisiei de circulație pentru închiderea traficului rutier pe strada Mircea Hoinic.

FOTO Sute de agenţi economici, la seminarul de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedura Fiscală, organizat de CCIAT

Seminar de informare privind modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, organizat de CCIAT în parteneriat cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.