TNT construiește astăzi, un teatru pentru mâine

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui.

Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

Cu mijloacele artei sale, Teatrul Național oferă în acest fel un contur identitar înalt Timișoarei, în dimensiunea ei națională și europeană, respectându-i și punându-i în valoare aparentele paradoxuri care dau unicitate orașului.

CITEŞTE ŞI: Îngrozitor! Un bărbat a rămas înfipt într-o ţepuşă din fier, de la propria poartă

În mijlocul Parcului Civic, Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara coagulează toate aceste trăsături, ceea ce face din ea punctul zero pentru o Capitală Europeană a Teatrului și inima Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

“Desigur, am început să jucăm în acest spațiu în 2008, imediat după ce Teatrul finaliza primele intervenții de urgență și operațiuni de igienizare. Forma pe care o are în acest moment Sala 2 TNTm datează din anul 2009, când întreaga clădire a trecut printr-o refacere de amploare care a presupus construirea unei structuri autonome în interiorul zidurilor fostului manej, crearea și utilarea spațiului destinat scenei și a celui destinat publicului, dar și crearea unui nivel destinat cabinelor, sub nivelul sălii de spectacole”, transmite conducerea TNT.

Sala 2 TNTm a devenit în 2016, un spațiu exclusiv pentru teatru – un pas important în istoria contemporană a culturii românești și pentru infrastructura culturală a țării.

Trei ani mai târziu, refacerea Sălii 2 TNTm este inclusă în ordonanța de urgență privind finanțarea proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, ca obiectiv prioritar.

Extinderea și modernizarea obiectivului reprezintă o uriașă oportunitate pentru evoluție și dezvoltare: „Naționalul timișorean construiește astăzi un teatru pentru mâine, pentru generația viitoare.

“Sala 2 TNTm reprezintă o expresie a evoluției societății în termenii civilizației și ai educației. Este un proiect vizionar care depășește cu mult granițele prezentului și întruchipează, în cel mai concret mod, o moștenire valoroasă pentru viitor a Capitalei Europene a Culturii. Căci despre asta este vorba, în definitiv: anul 2023 transformă Timișoara într-o placă turnantă care va transporta România dinspre trecut înspre viitor. Așa cum o pregătim acum, așa vor trăi oamenii în viitor. Iar Teatrul Național din Timișoara este ferm în opțiunea lui asumată de a construi o infrastructură culturală durabilă, valoroasă, accesibilă și de perspectivă”, spune Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.

CITEŞTE ŞI: Totul despre înscrierea la UVT! Primeşti şi ajutor pentru alegerea facultăţii

Ca atare, în noua sa configurație, Sala 2 TNTm va răspunde standardelor spectacolului de teatru pentru omul secolului al XXI-lea.

Acum, Sala 2 TNTm este cuprinsă în Programul de investiții pentru Capitala Europeană a Culturii, un proiect care înseamnă o cursă contra cronometru, pentru care conducerea TNT se declară pregătită.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Și tu poți fi ajutorul lui Moș Crăciun pentru ca acesta să ajungă la fiecare copil ucrainean refugiat în Timișoara!

Asociația LOGS invită timișorenii cu inima mare, să se alăture campaniei de strângere de cadouri pentru cei 320 de copii din Ucraina care locuiesc în prezent în Timișoara.

Încă 12 milioane de euro, pentru transportul public din Timişoara! Primăria a câştigat un nou proiect prin PNRR

Primăria Municipiului Timișoara a câștigat proiectul ”Achiziția de mijloace de transport mai puțin poluante (troleibuze) necesare îmbunătățirii transportului public de călători în Municipiul Timișoara”, prin PNRR.

Bebeluşii de la Maternitatea Odobescu, lăsaţi în frig, o noapte întreagă! Societatea anunţă că are cărbune şi gaz, dar problema este alta

Administratorul special al Societăţii de Termoficare a Timişoarei anunţă ce stocuri de materie primă are în acest moment, pentru producerea agentului termic.

Moment plin de emoţie, la Timişoara! Un pompier a ieșit din dispozitivul de defilare și și-a cerut iubita în căsătorie

Ziua Naţională a României va avea de acum, o însemnătate deosebită pentru un cuplu din Timişoara.Este vorba despre Andrei, un pompier de la ISU Banat şi iubita lui, Ana-Maria.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.