Skip to main content

TNT construiește astăzi, un teatru pentru mâine

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui.

Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

Cu mijloacele artei sale, Teatrul Național oferă în acest fel un contur identitar înalt Timișoarei, în dimensiunea ei națională și europeană, respectându-i și punându-i în valoare aparentele paradoxuri care dau unicitate orașului.

CITEŞTE ŞI: Îngrozitor! Un bărbat a rămas înfipt într-o ţepuşă din fier, de la propria poartă

În mijlocul Parcului Civic, Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara coagulează toate aceste trăsături, ceea ce face din ea punctul zero pentru o Capitală Europeană a Teatrului și inima Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

“Desigur, am început să jucăm în acest spațiu în 2008, imediat după ce Teatrul finaliza primele intervenții de urgență și operațiuni de igienizare. Forma pe care o are în acest moment Sala 2 TNTm datează din anul 2009, când întreaga clădire a trecut printr-o refacere de amploare care a presupus construirea unei structuri autonome în interiorul zidurilor fostului manej, crearea și utilarea spațiului destinat scenei și a celui destinat publicului, dar și crearea unui nivel destinat cabinelor, sub nivelul sălii de spectacole”, transmite conducerea TNT.

Sala 2 TNTm a devenit în 2016, un spațiu exclusiv pentru teatru – un pas important în istoria contemporană a culturii românești și pentru infrastructura culturală a țării.

Trei ani mai târziu, refacerea Sălii 2 TNTm este inclusă în ordonanța de urgență privind finanțarea proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, ca obiectiv prioritar.

Extinderea și modernizarea obiectivului reprezintă o uriașă oportunitate pentru evoluție și dezvoltare: „Naționalul timișorean construiește astăzi un teatru pentru mâine, pentru generația viitoare.

“Sala 2 TNTm reprezintă o expresie a evoluției societății în termenii civilizației și ai educației. Este un proiect vizionar care depășește cu mult granițele prezentului și întruchipează, în cel mai concret mod, o moștenire valoroasă pentru viitor a Capitalei Europene a Culturii. Căci despre asta este vorba, în definitiv: anul 2023 transformă Timișoara într-o placă turnantă care va transporta România dinspre trecut înspre viitor. Așa cum o pregătim acum, așa vor trăi oamenii în viitor. Iar Teatrul Național din Timișoara este ferm în opțiunea lui asumată de a construi o infrastructură culturală durabilă, valoroasă, accesibilă și de perspectivă”, spune Ada Hausvater, managerul Teatrului Național.

CITEŞTE ŞI: Totul despre înscrierea la UVT! Primeşti şi ajutor pentru alegerea facultăţii

Ca atare, în noua sa configurație, Sala 2 TNTm va răspunde standardelor spectacolului de teatru pentru omul secolului al XXI-lea.

Acum, Sala 2 TNTm este cuprinsă în Programul de investiții pentru Capitala Europeană a Culturii, un proiect care înseamnă o cursă contra cronometru, pentru care conducerea TNT se declară pregătită.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un nou centru medico-social va fi amenajat în Timișoara, cu fonduri europene. Acesta urmează să asigure îngrijiri medicale pentru bolnavii cronici, pentru pacienții post-operatori, dar și pentru cei care au nevoie de îngrijiri paliative specializate.
Asociația „Teatru pentru Tine” prezintă spectacolul „Petrecere în pijamale”, o producție educativă și captivantă, care aduce în prim-plan talentul, creativitatea și prietenia dezvoltată în cadrul unui grup de elevi ai școlii din Ghiroda.
Accident cumplit, în urmă cu foarte puțin timp, pe strada Timotei Cipariu din Timișoara, unde un bărbat a căzut în gol de la o înălțime de 11 metri.
Filarmonica Banatul din Timișoara continuă demersurile incluzive începute alături de Asociațiile „Copii și Zâne” și „Supereroi printre noi” prin organizarea unui recital de colinde dedicat persoanelor cu diverse nevoi speciale și aparținătorilor lor.
A fost nevoie de 52 de termene întinse pe patru ani și de zeci de declarații și audieri, pentru ca magistrații de la Tribunalul Timiș să ia o decizie în dosarul instrumentat de DNA privind restituirea ilegală a unor imobile din Timișoara.