Mâine românii își aleg președintele! Tot ce trebuie să știi despre procesul de votare
Mâine românii sunt așteptați mâine la urne, pentru a-și alege viitorul președinte!
Anul acesta, alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 24 noiembrie – primul tur, respectiv 8 decembrie – turul al doilea.
Între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, pe 1 decembrie vor avea loc alegeri parlamentare pentru alegerea deputaților și senatorilor care vor face parte din forul legislativ pentru următorii patru ani.
Votul va avea loc în aceleași secții ca și alegerile locale din vară. În județul Timiș sunt 619 de secţii de votare, dintre care 207 în Timișoara. Acestea se vor deschide la ora 7:00, la fel ca celelalte din ţară.
În Timiș, pe listele permanente sunt înscriși 629.152 de alegători, dintre care 276.437, în Timișoara. Însă, la acest scrutin, pot vota și persoanele cu domiciliul în alte județe.
Cei care vor să voteze la alegerile prezidențiale, dar nu sunt în localitatea de domiciliu, vor putea vota la orice secție, pe liste suplimentare.
Procesul electoral se va încheia mâine seară, la ora 21:00, însă alegătorii care la ora închiderii se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pot vota, însă numai târziu de ora 23.59, la miezul nopții urmând ca aplicația de procesare a actelor de identitate să se închidă automat.
Pentru a vota, cetățenii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil.
Așadar, alegătorii vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validarea acestuia, se vor îndrepta spre membrii biroului electoral.
După înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii vor primi un buletin de vot. În document vor regăsi numele partidelor şi candidaților.
Alegătorii vor aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde candidatului dorit, după care buletinul va fi băgat în urnă..
În cazul în care ștampila este aplicată greșit, alegătorul poate cere un nou buletin de vot, dar numai dacă buletinul nu a fost introdus în urnă. În această situație, primul buletin de vot va fi anulat.
Cetățenii care nu se pot deplasa la secțiile de votare din cauza unei afecțiuni medicale sau dizabilități pot solicita să voteze prin urna mobilă. Pentru asta, trebuie să depună o cerere scrisă, care poate fi transmisă prin orice persoană, cu excepția celor care sunt candidați sau rude până la gradul al doilea ale acestora.
Cererea poate fi depusă la secția de votare de care aparține adresa de domiciliu, în ziua dinaintea alegerilor, între orele 18:00 și 20:00.
Lasă un răspuns