Skip to main content

Start plin de stângăcii, la Poşta Mare din Timişoara! Aplicaţia menită să îi ajute pe nevăzători, funcţională doar pe jumătate

De astăzi, Oficiul Poştal 1 din Timişoara este mai prietenos cu cei care care au deficienţe de vedere. Însă, doar teoretic.

În realitate, aplicaţia Step Hear, a cărei lansare în incinta Poştei Mari a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe, este funcţională doar parţial.

Este vorba despre un soft pe care persoanele cu deficienţe de vedere şi-l instalează pe telefonul mobil, iar în momentul în care ajung la Oficiul Poştal 1, le transmite mesaje prin care li se explică traseul pe care trebuie să îl urmeze.

„În momentul în care cineva se apropie și are instalată aplicația,  avertizează că există și asistență personală. Al doilea pas explică exact, de la intrare că există o ușă rulantă, câte trepte sunt, câte ghișee sunt, că în partea dreaptă este o sonerie. Îi spune tot traseul pe care ar putea să îl facă. Există câteva difuzoare în interiorul oficiului, iar în momentul în care cineva sună, cei de la biroul de informații vin în ajutorul persoanei cu dizabilități”, a spus directorul Poștei Timiș, Nicolae Avram.

Cu alte cuvinte, nu există o persoană pregătită special pentru interacţiunea cu cei care au deficienţe de vedere.

Dacă aceştia au nevoie de ajutor suplimentar, faţă de ceea ce le oferă aplicaţia Step Hear, vor fi ajutaţi fie de angajatul care e pe tură în acel moment, la Ghişeul de Informaţii, fie de un alt coleg,

„Poșta are în jur de 60 de angajați. Există o persoană de la biroul de informații, dedicată cu prioritate acestui serviciu, dar dacă este nevoie de alte persoane, automat mai vin colegi în sprijin”, explică Adrian Lulciuc, directorul regional al Poștei Timișoara.

Însă, cea mai mare problemă o reprezintă faptul că deocamdată, aplicaţia poate fi folosită fără probleme, doar pe telefoanele cu sistem de operare Android.

De aproximativ doi ani, de când a fost implementată în alte instituţii, Step Hear funcţionează cu erori pe dispozitivele iOS, cele mai utilizate de persoanele cu deficienţe de vedere, tocmai pentru că le oferă mai multe facilităţi.

„Există un asemenea sistem şi la Liceul Special Iris, acolo unde eu sunt profesor. Dar, ca şi aici, pe Iphone are probleme. De doi ani o am, am semnalat aceste probleme, dar nu au fost rezolvate. În plus, o accesibilizare înseamnă, nu doar audio, cât și tactil, adică ar fi foarte bine ca în spațiul public, cel puțin până la ghișeul de informarții, să fie un covor tactil. Pentru că, dacă se întâmplă ceva, nu ai telefon sau poate s-a descărcat, nu poţi chema pe nimeni şi nici nu poţi să ajungi măcar până la Ghişeul de Informaţii”, a spus Constantin Cristache, reprezentant al asociației nevăzătorilor din Timișoara.

O altă problemă cu care se confruntă persoanele cu deficienţe de vedere este accesul în Poşta Mare, unde întâmpină mai multe obstacole.

„Sunt destul de multe uşi aici şi mi se pare greu să o găseşti pe cea potrivită. Sunt şi greu de deschis, dar până la urmă, ne descurcăm cu ele. Dacă ar exista şi nişte covoare tactile care să ne semnaleze şi acele uşi, ar fi perfect”, spune Elena Cristache, care are deficienţe de vedere.

Aplicaţia Step Hear este disponibilă în România, în mai multe instituţii, ca urmare a solicitărilor Asociației Nevăzătorilor.

În aprilie 2023, Poşta Română s-a alăturat şi ea demersului şi a lansat un proiect pilot, la Oficiul 39 din Bucureşti.

Astăzi, sistemul a fost extins în alte 46 de oficii poştale din ţară, iar dacă se va bucura de succes, va fi implementat şi în alte locaţii.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Robu: „Vom revitaliza Centrul Istoric” (P)

Nicolae Robu, candidatul la Primăria Timișoara din partea Alianței PSD-PNL, își propune revitalizarea centrului istoric al orașului, pentru valorificarea mai bună a transformării la care el a fost supus de Administrația Robu în anii 2013-2015.

Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo (P)

Ne-am adunat aici ca susținători ai valorilor de dreapta și ca oameni care conștientizează amenințarea pe care o avem în față, aceea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real.

Primăria Timişoara a transformat Bulevardul Cetăţii, în loc de întâlnire pentru întreaga comunitate

Bulevardul Cetății, devenit, prin investiția derulată de municipalitate, o arteră etalon a mobilității urbane moderne și sustenabile, a fost astăzi gazda evenimentului „Străzi pentru comunitate”.

Destinație de vis, la două ore distanță de Timișoara! Când încep zborurile charter către Mallorca?

Nu ți-ai stabilit concediul încă? Nicio problemă! Palma de Mallorca te așteaptă, iar începând din iunie încep zborurile charter pentru această destinație.