Semnarea contractului de finanțare a proiectului cu titlul: Programul de formare profesională a profesorilor din învățământul agricol – Regiunea de Vest PNRR PVI C15 R4 I7
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara va semna marți 10 decembrie 2024, de la orele 10:00, la sediul Ministerului Educației contractul de finanțare privind implementareaproiectului cu titlul: Programul de formare profesională a profesorilor din învățământul agricol – Regiunea de Vest. Proiectul de formare profesională propus de USVT va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Pilonul VI, Componenta 15, Reforma 4, Investiția 7 și are ca scop îmbunătățirea calității educației oferite pe ruta profesională a învățământului tehnic regional, la nivel preuniversitar, în domenii precum: agricultura, silvicultura și protecția mediului înconjurător.
Prin dezvoltarea acestui proiect, USVT își propune realizarea unui transfer de cunoștințe teoretice și practice dinspre mediul didactic universitar spre mediul preuniversitar agricol și silvic regional. Beneficiari ai cursurilor livrate prin acest proiect finanțat de PNRR I7 vor fi 160 de cadre didactice ce predau discipline din sfera Științelor Vieții, cu încadrare în învățământul liceal agricol și silvic din Regiunea de Vest.
În elaborarea programului de formare se va avea în vedere livrarea unui conținut științific adaptat nevoilor de predare și învățare a grupului țintă. Maniera de predare de tip blended-learning va consta în livrarea a 8 tematici din sfera Științelor Vieții, selectate în conformitate cu Ghidul PNRR I7. Conținutul științific, structurat pe teme și module de studiu, va avea o alocare de 30 de ore față în față și o alocare de 60 de ore de formare online (care se vor desfășura pe platforma e-Learning a Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” Timișoara).
Tematicile selectate spre predare în cadrul Programului de formare profesională a profesorilor din învățământul agricol – Regiunea de Vest sunt:
i.Digitalizarea și inteligența artificială în agricultură;
iii. Farm management;
v. Conservarea biodiversității și adaptarea la efectele schimbărilor climatice;
vi. Utilizarea și stocarea carbonului prin tehnologii agricole sustenabile;
viii. Utilizarea biotehnologiilor moderne în agricultură;
ix. Tehnologii inovative horticole;
x. Contabilitatea și fiscalitatea în agricultură;
xvi. Optimizarea rațiilor și a rețetelor furajere în fermele zootehnice;
Din lista liceelor beneficiare, aflate în Regiunea de Vest și eligibile, conform Anexei 14 a Ghidului PNRR PVI, C15, R4, I7, fac parte următoarele instituții de învățământ preuniversitar:
- Liceul „Ioan Buteanu”, Gurahonţ
- Liceul Tehnologic „Vasile Juncu”, Miniş
- Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Arad
- Liceul Teoretic „Jozef Gregor Tajovsky”, Nădlac
- Liceul Tehnologic „Regele Mihai I”, Săvârşin
- Liceul Tehnologic „Francisc Neuman”, Arad
- Liceul Tehnologic „Mihai Novac”, Oravița
- Liceul Tehnologic „Dacia”, Caransebeş
- Liceul Tehnologic „Iosif Coriolan Buracu”, Prigor
- Liceul Tehnologic „Nicolae Stoica de Haţeg”, Mehadia
- Liceul Tehnologic agricol „Alexandru Borza”, Geoagiu
- Liceul Tehnologic de Silvicultură și Agricultură „Casa Verde”, Timișoara
- Liceul Teoretic „Alexandru Mocioni”, Ciacova
- Liceul Tehnologic „Petre Mitroi”, Biled
- Liceul Tehnologic „Romulus Paraschivoiu”, Lovrin
- Liceul Tehnologic „Cristofor Nako”, Sânnicolau Mare
- * Liceul Tehnologic „Horea”, Marghita
Prin implementarea acestui proiect la nivel național, Ministerul Educației și universitățile partenere urmăresc atingerea obiectivului strategic privind creșterea în anul școlar 2025 – 2026 a numărului de elevi înscriși în învățământul agricol din România, cu un procent de 11,1 % , în comparație cu anul școlar 2020 – 2021.
Lasă un răspuns