Semnal de alarmă, tras de un expert în securitate cibernetică! Datele personale ale timișorenilor sunt publice pe internet, la dispoziția oricui, după atacul hackerilor!
Expertul în securitate cibernetică, Bogdan Albei, cel care a găsit datele personale ale timișorenilor de vânzare pe piața neagră, spune acum că acestea sunt publice pe internet, disponibile oricui.
Săptămâna trecută, expertul în cybersecurity spunea că a găsit documentele timișorenilor de vânzare pe Telegram, dar pentru că statul a împiedicate monetizarea lor, acum acestea au fost făcute publice pe internet.
”Ransomhub au publicat datele timișorenilor. De acum sunt bunuri publice, la dispoziția oricui (nu mă întrebați de link că nu dau). Iată nepo-tința statului în toată splendoarea ei. Care vor fi consecințele? Greu de spus. Adică ce ai putea să faci cu o duzină de buletine, contracte, diplome, alte documente oficiale (extrem de multe) sau cu semnătura digitată a domnului Fritz?
Este de apreciat stăruința statului de a nu momentiza cererile hakerilor. Nu poți ca instituție să încurajezi fenomenul criminal. Dar din păcate, într-un final, cine va tot plăti pentru această ”scăpare”. Oare cine?”, a transmis Bogdan Albei, expert în securitate cibernetică, pe rețeaua LinkedIn.
Săptămâna trecut, Albei arăta dovada că documentele personale ale contribuabililor timișoreni erau făcute publice și scoase la vânzare pe piața neagră de hackeri (vezi foto).
Scopul atacului a fost criptarea și blocarea sistemului informatic al primăriei. Este o formă de criminalitate (ransomware – software de răscumpărare) unde atacatorii cer apoi sume imense pentru deblocarea sistemelor.
Vă reamintim că Primăria Timișoara, Direcția Fiscală a Municipiului și Poliția Locală au fost ținta unui atac al hakerilor, luna trecută, în noaptea de 23 spre 24 august. Municipalitatea anunța, la două zile de la incident că specialiștii primăriei au declanșat o serie de contra-măsuri radicale, cu ajutorul firmelor de specialitate contractate de municipalitate, astfel că a fost oprită compromiterea întregului sistem și că nu existau indicii că atacatorii au extras date cu caracter personal din sistemele afectate.
Atacul se află sub investigația experților în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică.
Lasă un răspuns