Skip to main content

Semnal de alarmă, tras de neurochirurgul Dan Benția! Tot mai mulți pacienți sub 40 de ani, diagnosticați cu boli grave la nivel cerebral și spinal

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

În 2024 s-a observat o creștere a numărului pacienților tineri, cu vârste cuprinse între 35-40 de ani care se prezintă la medicul neurochirurg cu boli degenerative.

“Dacă este să facem o radiografie a acestor boli începem cu discopatiile lombare cu exprimare spre hernie de disc lombară si hernie de disc cervicală, continuăm cu stenoza de canal lombar și cervical, cu hipertensiunea arterială netratată care cauzează accidente vasculare ischemice sau hemoragice cu impact neurochirugical, iar în mod alarmant am obsevat o  creștere a numărului pacienților care vin cu tumori maligne cerebrale în stadia avansate“, spune Dan Benția, medic neurochirurg

Un top al patologiilor pe care neurochirurgul le-a observat în creștere în 2024 și care reprezintă un motiv de îngrijorare arată în felul următor:

  1. Hidrocefalia( la persoane peste 65 de ani)
  2. Discopatia lombara
  3. Hernia de disc
  4. Stenoza de canal
  5. Tumorile cerebrale

“Revenind la vârsta pacienților care vin la consultație aceasta este de 35-40 de ani și tinde să scadă în ultimii ani, tendința aceasta fiind mai mult decât îngrijoratoare. Motivul acestui trend nedorit este în continuare asociat stresului la care această categorie este supusă, poluarii, mâncării procesate, insecurității sociale generale, lipsei de somn, muncii excesive și, nu în ultimul rând, sindromului de stres cronic”, declară neurochirurgul Benția.

Analizând obișnuițele pacienților tineri care vin la consultațiii, neurochirurgul Dan Benția a observat o creștere a exceselor alimentare, alcool si tutun cu predilectie în perioada de sărbatori și concedii de odihnă. Excesele acestea duc la pusee de hipertensiune și dezechilibre ale diabetului zaharat, determinând apariția accidentului ischemic și hemoragic cerebral precoce, la apriția tumorilor cerebrale maligne și la accentuarea bolilor degenerative datorate excesului caloric. Pe de altă parte și excesele sportive duc la rupturi musculare și posibile hernii de disc post traumatice.

“În general excesele, stresul și sedentarismul duc la probleme care se pot complica. S-a observat că atât perspanele obeze sau cele care fac exces de sport nu au fost scutite de probleme de acest tip, echilibrul fiind cheia”, mai spune neurochirurgul.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Dacă visezi să îți vezi copilul într-un loc unde educația înseamnă mai mult decât studierea unor materii de bază, iar cei care îi ghidează pașii să fie adevărate modele, atunci hai să descoperi Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
Primul elevator destinat persoanelor cu dizabilități din Timișoara a fost donat Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Timiș.
Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională anunță începerea înscrierilor la o nouă serie a cursului online de formator – Cod COR  242401.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la ediția anuală a Galei Investitorilor Italieni din România, organizată la Timișoara.
După aproape patru luni în care a putut fi admirată la Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a ajuns la final, iar cele 43 de lucrări au fost transportate înapoi, în Italia.