Semnal de alarmă tras de medicii timișoreni în privința pacienților oncologici: să vină cu încredere in spitale

2020, anul pandemiei, a însemnat o scădere substanțială a numărului de pacienți oncologici care au solicitat un consult de specialitate într-o unitate spitalicească.
Procentul bonavilor care au ajuns la spitale a scăzut cu peste 10% în clinicile oncologice şi cu până la 50% în spitalele de stat.
Mai mult, potrivit unor date statistice existente la nivel național, diagnosticarea pacienților a scăzut în România dramatic în perioada de urgență.
Specialiștii spun că riscurile amânării unui tratament împotriva cancerului, dar și amânarea prezentării la medic pentru diagnosticarea unei asemenea afecțiuni sunt mai mari decât acela al îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV 2.
De aceea, medicii trag un semnal de alarmă și cer demararea unei campanii naționale de conștientizare a populației pentru a se prezenta la medic la primele simptome ale unei boli, mai ales în cazul unor pacienți cu o posibila afecțiune oncologică.
“Situația este cu adevărat dramatică. Dacă în 2019 am avut internați în Spitalul Victor Babes, cu un diagnostic de suspiciune de neoplasm pulmonar, 664 de persoane, anul trecut, în 2020, doar 231 de persoane au venit la spital pentru a fi investigate. Situația este la fel de gravă și în ceea ce privește numărul pacienților internați, confirmați cu cancer de plămâni. Numărul acestora s-a redus cu 60 la sută, și asta pe fondul amânării sau refuzului de a se adresa medicilor”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș Timișoara.
Scăderea diagnosticării a atras după sine și o reducere a numărului celor care s-au prezentat pentru administrarea unui tratament oncologic.
Adresabilitatea a scăzut, în acest caz, cu 10 până la 15 procente în 2020 față de anul anterior.
“Orice întârziere în administrarea terapiei duce la scăderea şanselor de supravieţuire ale pacienţilor. De aceea, trebuie găsit un compromis rezonabil între riscul de infecţie cu SARS CoV 2 şi continuarea administrării terapiei oncologice. Scăderea dramatică a diagnosticării și tratării cazurilor noi de boală este cu siguranță sectorul în care pandemia COVID a determinat daunele colaterale cele mai mari. Întreruperi în programele de screening și follow-up, amânări în procedurile diagnostice și terapeutice, precum și reticența publică pentru contactul cu serviciile medicale sunt împreună factori care contribuie la acest tablou”, spune Șerban Negru, medic primar oncolog, Asociația Oncohelp Timișoara.
Amânarea prezentării la medic până la finalul pandemiei va duce la formarea, în viitor, a unor liste de așteptare pentru diagnosticare și, implicit, și la tratament, ceea ce pentru unii pacienți ar putea fi fatal.
CITEŞTE ŞI: Cantitate uriaşă de droguri vândută la colţ de stradă! Doi bărbaţi din Timiş, prinşi în flagrant
“Pacienții aflați într-un stadiu incipient al unui neoplasm, de exemplu, pot ajunge foarte repede, dacă nu sunt diagnosticați imediat și nu li se administrează un tratament corespunzător într-un timp cât mai scurt, la metastaze. În loc să fie posibilă vindecarea acestora, vom fi nevoiți doar să încercăm să le prelungim cât mai mult viața. Dacă acest lucru nu se înțelege, vom avea în viitor un număr mare de pacienți decedați pentru că au venit prea târziu la spital, de cele mai multe ori în ultimul stadiu. Renunțarea sau amânarea luării unei scheme de tratament existentă sau amânarea prezentării la medic pentru o reevaluare în vederea modificării schemei de tratament este la fel de gravă. Putem vorbi de recidivă în situația unor pacienți care, dacă ar fi venit în mod constant la control și ar fi avut parte de tratament corespunzător, ar fi trecut cu bine prin boală”, a mai spus Oancea.
România numără peste jumătate de milion de oameni diagnosticați cu o formă de cancer. Neoplasmul pulmonar a reprezentat, în 2020, cea mai frecventă cauză de deces în țara noastră, în cazul pacienților înregistrați cu o formă de cancer.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Descinderi la locuința unui bărbat din Lugoj! Polițiștii au găsit un întreg arsenal de muniție

VIDEO: Incendiu devastator! Pompierii s-au chinuit mai bine de patru ore pentru a stinge flăcările! De la ce au izbucnit?

Video: Fursecuri peruane, zacuscă reinterpretată sau dulceață de dovlecel! Un festin culinar semnat de studenții USVT pentru industria HoReCa

Caz șocant, în Poliția de Frontieră! Un agent a fost aruncat după gratii, pentru că punea în circulație bani falși

România prezentă la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei SPO din Uniunea Europeană! Delegația ANOFM a fost condusă de secretarul general, Marcel Miclău!

Firmele timișene invitate la un seminar de informare privind oportunități de finanțare în cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027

Românii au făcut de 5.000 de ori ocolul Pământului cu Eturia, în 18 ani de vacanțe exotice! Care sunt destinațiile preferate?

VIDEO: S-a deschis un nou segment de cale ferată modernizată, între Lugoj și Timișoara Est!

Alpinistul timișorean, Horia Colibășanu, a ajuns în tabăra de bază de pe Nanga Parbat, unul dintre cei mai periculoși munți ai lumii! Începe o nouă provocare

Lucrările la noua bază sportivă de pe strada Mircea cel Bătrân au ajuns la un stadiu de execuție de 70%! Ce intervenții sunt programate în perioada următoare?

Un camion încărcat cu fructe s-a răsturnat pe autostrada A1, în apropiere de Timișoara! Se circulă cu restricții

Concurs savuros la Universitatea de Științele Vieții! Viitorii specialiști în alimentație își prezintă creațiile culinare

Circulația vaporașelor pe Bega, suspendată sâmbătă! Și programul curselor de agrement spre Sânmihaiu Român va fi dat peste cap

Tom și Jerry, Peaky Blinders sau samurai! Make it! Race it! Recycle it! revine la Timișoara cu un adevărat spectacol pe Bega

Fără apă la robinete, într-un oraș din județ! Aquatim anunță lucrări la rețeaua de distribuție

Spații de loisir, un afterschool și zone pentru spectacole! Se face un prim pas spre transformarea Sinagogii din Fabric într-un spațiu pentru comunitate

Proiectul „PEDA GREEN” a fost lansat oficial! Prin acesta, curtea interioară a Colegiului Pedagogic va fi transformată într-un spațiu verde educațional

Lasă un răspuns