Problemele de securitate în muncă, dezbătute de agenții economici din Timiș!
Noi seminarii, de maximă importanță, vor avea loc în perioada următoare la CCIAT. Următorul este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă și vor fi discutate probleme de securitate în muncă.
”În perioada următoare vom avea două seminarii foarte importante, cu Inspectoratul Teritorial de Muncă și cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat. Sunt importante pentru că în 2016 economia județului Timiș s-a clasat pe locul doi la nivel național, aș vrea să păstrăm acești indicatori și pe 2017, dar o să vedeți pe perioada seminariilor că firmele noastre au o problemă foarte mare cu forța de muncă.”, spune Florica Chiriță, directorul executiv al CCIAT.
”Codul muncii. Sănătate şi securitate în muncă. Revisal 2017” Acesta este seminarul în care inspectorii de muncă din Timiș vor răspunde întrebărilor angajatorilor din județ. Totodată în cadrul dezbaterii se vor prezenta şi interpreta noutăţile legislative şi normele metodologice de aplicare a reglementărilor în domeniul legislaţiei muncii, aspecte care ţin de evaluarea personalului, dar şi aspecte legate de sănătatea şi securitatea în muncă precum şi alte teme de interes.
Pentru ca seminarul să fie interactiv, cu discuţii aplicate şi pragmatice, organizatorii recomandă angajatorilor să transmită în avans spețe și întrebări punctuale.
Seminarul este susţinut de: Pavel KAȘAI, inspector șef, Ileana TOMOIAGĂ, inspector șef adjunct Relații de Muncă, Anton Francisc SZASZ, inspector șef adjunct Securitate şi Sănătate în Muncă și Natalia ENII, Expert IT.
”Agenții economici vor afla ca obiectivul principal al Inspectoratului de Muncă ramâne și în 2017 depistarea persoanelor care fac munca la negru, iar în domeniul securității și sănătății în muncă, obiectivul principal va fi depistarea factorilor care duc la producerea accidentelor de muncă. Desigur, această întâlnire de lucru între conducerea ITM Timiș și mediul de afaceri va clarifica foarte multe probleme, pentru că numai anul trecut am organizat 4779 de controale în societățile comerciale. Am depistat 179 de persoane care lucrează fără forme legale de angajare. Dorim să tragem un semnal de alarma de a ieși din zona muncii la gri. S-a ajuns de la zona muncii la negru la zona muncii la gri. Desigur vom avea o discuție cu angajatorii, miercuri, la Centrul de Afaceri, pentru a clarifica cu ei ce înseamnă munca la gri, și nu există, în domeniul construcțiilor, de exemplu, sa lucreze două ore. Vom discuta cu angajatorii și despre fluctuația forței de munca din județul Timiș. Constatăm că lunar ne pleacă aproape 12 mii de lucratori din Timiș și trebuie să rezolvam această problemă”, a spus Pavel Kasai, directorul ITM Timiș.
Semianrul va avea loc miercuri, 15 martie, de la ora 13.00 la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara.
Lasă un răspuns