Se surpă pământul de sub liniile de tren, din cauza șantierului de la Solventul! Viceprimarul Ruben Lațcău anunță sistarea lucrărilor de împingere a chesonului

S-a produs inevitabilul! Operațiunea de împingere a chesonului de la Pasajul Solventul a creat prima surpare de teren.
Mai exact, o bucată de pământ dintre liniile de cale ferată s-a lăsat foarte mult și creat o groapă adâncă, ceea ce afectat circulația feroviară.
Viceprimarul Ruben Latcău spune că pe suprafața afectată au fost, în perioada interbelică sau chiar înainte, cămine și rețele utilitare care au fost schimbate de-a lungul timpului și că s-au făcut mai multe intervenții necorespunzătoare, fapt care a dus la sensibilizarea zonei.
Totodată, un alt factor care ar fi putut duce la surparea terenului este împingerea prea rapidă a chesonului pe sub liniile de tren.
Însă, oricare ar fi cauza, Lațcău spune că nu este o problemă gravă și că o astfel de situație a fost anticipată.
Pentru rezolvarea problemei, dar și pentru evitarea altora de acest tip pe viitor, împingerea chesonului a fost oprită de ieri, urmând ca proiectul investiției să sufere anumite modificări, iar la sfârșitul săptămânii să se reia operațiunea.
Totodată, ritmul de împingere a chesonului va fi încetinit, astfel că, dacă până acum chesonul avansa cu câte doi metri pe zi, de acum, progresul va fi cel puțin înjumătățit.
„Surparea am anticipat-o. Cred că acum 6 luni de zile, înainte să începem împingerea, am spus că ne așteptăm să avem probleme de sol și că va fi o impredictibilitate și o incertitudine legată de ritmul în care putem să avansăm, dat foarte mult de contextul de sol, pentru că vorbim de un amplasament foarte vechi, primele două linii pe sub care deja am trecut au fundația de peste 100 de ani, sunt din perioada austro-ungară, nu a mai intervenit nimeni în mod susținut pe fundație. Cu siguranță de-a lungul timpului au existat cămine, rețele de utilități care au fost schimbate. Au fost zeci de intervenții de-a lungul timpului, astfel că aceste probleme le-am anticipat. Nu suntem sistați cu șantierul, dar împingerea propriu-zisă a fost oprită ieri.
Ne-am văzut în sit cu reprezentanții CFR, ai Ministerului, ai constructorului și ai autorităților competente. Nu este niciun pericol în acest moment. Am stabilit un plan de măsuri, proiectul va dispune printr-o dispoziție de șantier anumite modificări și probabil până la sfârșitul săptămânii acesteia vom relua împingerea. Am făcut o ridicare topo generală pe toate liniile și vom face o monitorizare foarte exactă, mai ales că ne apropiem de liniile următoare. Următoarea linie pe sub care vom trece este linia care face conectarea cu Serbia și este important să monitorizăm minut cu minut modul în care afectează împingerea stratul de la suprafață și probabil că vom ridice puțin ritmul de împingere. Dacă am văzut progrese de doi metri pe zi, probabil aceste progrese vor fi mult ma mici de acum încolo”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
„Cutia uriașă” din beton, cu o lungime de 70 de metri, lățime de 28 de metri și înălțime de 9 metri, care practic va reprezenta pasajul propriu-zis, a fost finalizată anul trecut în noiembrie, iar o lună mai târziu a început străpungerea stratului de pământ și împingerea chesonului pe sub cele 10 linii de calea ferată.
Pasajul Solventul este construit în continuarea străzii Bogdăneștilor și va avea 4 benzi de circulație, câte două pe fiecare sens.
Va avea o lungime de 90 de metri, va trece pe sub 10 linii de cale ferată, va avea linii de tramvai dar și trotuare și piste de biciclete, pe ambele părţi.
De asemenea, în proiect este cuprinsă amenajarea bretelelor carosabile la pasaj, refacerea şi extinderea reţelelor de utilităţi şi amenajarea a 5.534 mp de spaţii verzi.
Contractul pentru actualizarea proiectului tehnic și execuție lucrări a fost câștigat prin licitație de o asociere formată din Spic (lider/Italia), Pod-Proiect (Iași) și Sylc Con Trans (Arad).
Valoarea proiectului pentru Pasajul Solventul este de 132 de milioane de lei (TVA inclus), din care 43 de milioane de lei prin programul Anghel Saligny, iar restul, din bugetul local.
sursa foto: Opinia Timișoarei.ro
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Au fost stabilite locurile pentru publicitatea electorală din Timișoara! Vezi aici unde vor apărea afișele cu candidați!

Reacția CJT, după ce șefa Inspectoratului Școlar Județean a sărit la gâtul lui Simonis, pe tema banilor pentru elevii olimpici: mâine se votează bugetul

La Timișoara, iarba va fi tăiată ici și colo! Primăria vrea să tundă spațiile verzi pe porțiuni, ca să încurajeze biodiversitatea

Primarul din Belinț a câștigat lupta cu ANI, după aproape trei ani de procese! Inspectorii de integritate l-au declarat incompatibil pentru că a încercat să respecte legea

Și tu poți să ajuți un elev de elită! Apel pentru sponsorizarea Olimpiadei Naționale de Limba Română pentru Minorități, organizată la Timișoara!

Afecțiunile necanceroase, tratate cu ajutorul radioterapiei, la OncoHelp Timișoara!

TikTok-erul Alin Borcan a făcut spectacol după percheziții! A ieșit dezbrăcat, cu o armă tip airsoft, și a început să amenințe în stânga și în dreapta

Colegiul Național Pedagogic din Timișoara găzduiește prima ediție a competiției interregionale de dezbateri academice Peda Open!

Mașină cuprinsă de flăcări, în mers! Șoferița a reușit să se salveze la timp

Descinderi în Timișoara și încă două localități din județ! Acțiunile au legătură cu finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu

Se fac primii pași pentru proiectarea Centurii Timișoara Vest! Tronsonul de nici 14 kilometri trebuie să fie gata în doi ani și jumătate

CCIA Timiș continuă seria seminariilor online sectoriale România-Israel!

Accident înfiorător! Trei tineri au „zburat” cu mașina pe câmp, după ce șoferul a pierdut controlul volanului

Hai să-ți înnoiești garderoba, la prețuri de producător! La Timișoara s-a deschis o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare!

Ca în filmele SF! La Timișoara, viitorii doctori vor învăța tehnici medicale cu ajutorul realității virtuale și mixte! Proiect de peste 2 milioane de euro

Bullyingul și violența în școli, în dezbatere la UVT! Deputatul Marilen Pirtea promite că cele mai importante concluzii vor fi transpuse în lege

Viața de stradă, greu de lăsat în urmă! De la începutul anului, polițiștii locali au ridicat peste 100 de cerșetori, însă cei mai mulți s-au întors înapoi

Lasă un răspuns