Skip to main content

Se împlinesc 35 de ani de la Proclamația de la Timișoara! Iată programul complet al manifestărilor dedicate evenimentului!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Astăzi se împlinesc 35 de ani de când a fost adoptată Proclamația de la Timișoara.

În urmă cu mai bine de trei decenii, pe 11 martie 1990, George Şerban citea, de la balconul Operei, cel mai important document programatic născut din Revoluţia de la 1989.

Fiecare punct al Proclamaţiei de la Timişoara pornea de la lozincile scandate pe străzie oraşului. Amintim în special de Punctul 8 al documentului, care interzicea dreptul de a ocupa funcții publice tuturor foştilor comuniști şi securişti, timp de trei legislaturi.

Pentru a marca acest moment simbolic, Societatea Timișoara, împreună cu Municipiul Timișoara, prin Casa de Cultură și Visit Timișoara, organizează o serie de acțiuni prin care reafirmă principiile și valorile fondatoare ale documentului.

Evenimentele dedicate aniversării încep chiar astăzi, cu lansarea pe traseu a unui tramvai inscripționat tematic de artistul Dan Perjovschi și cu o expoziție cu fotografiile lui Liviu Tulbure, făcute în primele luni ale anului 1990, care ilustrează impactul pe care Proclamația l-a avut în rândul timișorenilor.

Expoziția, care are loc în Piața Victoriei, în fața intrării în Infocentrul turistic, este completată de texte ale unor personalități marcante care, de-a lungul timpului, au reflectat asupra acestui document esențial, printre care Regele Mihai I al României, Vladimir Tismăneanu sau Ana Blandiana.

Pentru a readuce în atenția publicului amploarea susținerii Proclamației, pe fațada de pe strada Alba Iulia a Garnizoanei va fi amplasat un mesh de mari dimensiuni, cu semnăturile celor 189.510 susținători din 1990. Totodată, pe clădirea Operei Naționale va fi montată o plăcuță multilingvă (română, maghiară, germană, sârbă, engleză), marcând locul unde, pe 11 martie 1990, Proclamația de la Timișoara a fost citită pentru prima dată în public, de la balconul Operei.

De asemenea, astăzi, la ora 18:00, în Amfiteatrul B al Spitalului Județean, va avea loc o dezbatere pe marginea emisiunii „TeVezi din Banat”, moderată de Mircea Todoran. În cadrul emisiunii, acesta i-a avut ca invitați pe Daniel Vighi, Florian Mihalcea și Doru Botoiu, membri ai Societății Timișoara, discutând despre 15 ani de la lansarea Proclamației și inițiativele pentru adoptarea unei legi a lustrației. La dezbatere vor participa Florian Mihalcea, Doru Botoiu, Marcel Tolcea și Viorel Marineasa. Cu această ocazie va fi proiectat si filmul citirii Proclamației de către George Șerban, în 11 martie 1990.

Totodată, Biblioteca Central Universitară va vernisa tot astăzi, la ora 12:00, o expoziție de carte și presă ilustrativă pentru Proclamația de la Timișoara.

Momentul central al acțiunilor va avea loc sâmbătă, 15 martie, de la ora 10:30, la Cinema Studio, unde istoricul francez Thierry Wolton va susține o conferință despre impactul regimurilor comuniste în Europa. Aceasta va fi urmată de dezbaterea „Cum citim azi Proclamația de la Timișoara”, la care vor participa: Horia-Roman Patapievici, Sabina Fati, Vasile Bănescu, Florian Mihalcea, Florin Negruțiu, Vladimir Tismăneanu (online).

Dezbaterea va fi moderată de Brîndușa Armanca, iar participarea este liberă, însă doritorii sunt sfătuiți să se înscrie în prealabil AICI.

Tot pe 15 martie, de la ora 13:30, la Cinema Studio, va avea loc ceremonia de decernare a Premiilor Societății Timișoara, eveniment care recunoaște contribuțiile remarcabile la promovarea valorilor democratice și civice.

Reamintim că la Garnizoana din Piața Libertății, cei interesați pot vizita expoziția 35/Revoluție, cea mai complexă expoziție despre Revoluția din 1989, realizată de artistul plastic Adrian Florin Pop pornind de la fotografiile revoluționarului Cătălin Regea. Expoziția rămâne deschisă până în 15 martie.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.