Schimbarea directorilor de școli vine „la pachet” cu probleme
Concursul pentru directorii de școli s-a încheiat în urmă cu câteva zile. Acum urmează ca noii directori să fie puși în funcție, dar situația nu este una chiar roz.
Inspectoratul Școlar al Județului Timiș se chinuie să facă tot ce poate pentru ca unitățile de învățământ să nu fie prea afectate în momentul de tranziție.
Timișul are 197 de școli cu personalitate juridică și doar pentru jumătate dintre acestea există noi directori. Vorbim despre cadre didactice ce au promovat recent examenul. În celelalte unități de învățământ se vor face numiri de la Inspectorat, în funcție de propunerile corpului profesoral din fiecare școală în parte.
„Sper să ne vină în timp rezoluțiile de la consiliile profesorale cu propuneri a unor colegi care pot opta pentru un post de director, colegi care fac parte, conform legii, din Corpul de Experți, sau pe situații de excepție să se numească persoane. Dacă există școli în care nu va fi nimeni nominalizat va trebui să găsim noi o soluție cât mai repede, pentru a nu perturba activitatea școlară”, a declarat Aura Danielescu, inspector general al ISJ Timiș.
Practic, în cazul în care nu se va găsi director pentru o școală din unitatea respectivă de învățământ, ISJ Timiș ar avea posibilitatea de a trimite acolo unul din cei 12 candidați ce au promovat examenul de director, dar care nu au prins post pentru că alți profesori au obținut rezultate mai bune.
“Am putea ajunge în această situație, dacă respectivii candidați admiși și-ar da acordul. Noi n-am vrea să ajungem aici pentru că e dificil ca la jumătatea unui an școlar să introduce o persoană nouă, pe care ceilalți nu o cunosc”, a mai punctat Danielescu.
Acesta nu este însă singura provocare pentru Inspectoratul Școlar Județean, în această perioadă. Practic, instituția trebuie să rezolve cât mai repede lucrurile și din punct de vedere birocratic, pentru ca noii directori să-și poată primi salariile la timp, în luna ianuarie.
În plus, odată cu schimbarea posturilor de director ar putea apărea probleme în ceea ce privește predarea la clasă. Mai exact, actualii directori își vor relua orele care în momentul de față sunt predate de profesori suplinitori, iar în aceste condiții unele cadre didactice vor rămâne fără normă.
Lasă un răspuns