Sărbătoare mare! Iată care este semnificația Adormirii Maicii Domnului în viața credincioșilor! Ce tradiții și ce obiceiuri se respectă astăzi?
Astăzi, 15 august, se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. Aceasta marchează momentul în care Fecioara Maria, mama lui Iisus Hristos, a fost ridicată la cer cu trupul și sufletul.
Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare încărcată de simbolism, fiind considerată și o zi a recunoștinței pentru ocrotirea Maicii Domnului în viața credincioșilor.
Acest moment este prăznuit cu mare evlavie, atât în biserici, unde se oficiază slujbe speciale, cât și în casele oamenilor, unde tradițiile și obiceiurile străvechi sunt respectate cu sfințenie.
Iată câteva dintre ele:
În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Această zi sfântă reprezintă și începutul sezonului de toamnă, fiind considerată o zi prielnică pentru recoltarea roadelor pământului. De aceea, în Transilvania, femeile măritate duc la biserică, dis-de-dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor.
În unele zone, nu se aprinde deloc focul cu două zile înainte de această sărbătoare, iar conform tradiției, în caz contrar, păcătoșii riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc casa.
Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.
De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane, astfel, familiile lor vor fi protejate de boli şi de necazuri.
În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea.
Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.
Lasă un răspuns