Skip to main content

S-a făcut lumină în cazul celor patru lucrări „dispărute” a lui Corneliu Baba, de la Muzeul de Artă!

Problema dintre Muzeul de Artă Timişoara şi Muzeul de Artă din Bucureşti s-au rezolvat!

Cel puţin asta susţine preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, care spune că apele s-au liniştit şi că tablourile „dispărute” au fost găsite.

CITEŞTE ŞI: A vrut să scoată bani de la bancomat, dar a ajuns la mâna poliţiştilor! Ce a păţit un tânăr din Timişoara?

Mai exact, Muzeul de Artă din Bucureşti a închiriat Muzeului din Timişoara 27 de tablouri semnate de Corneliu Baba încă din anul 2006, cu condiţia ca acestea să fie expuse în permanenţă. De anul trecut însă, patru dintre lucrări au ajuns într-un depozit. Este vorba despre Arlechin (1968), Toledo (1972), Spaima (1985) și Peisaj (1960). În acest context, încă din decembrie, Consiliul de Administrație al Muzeului din Bucureşti (MNAR) a decis rezilierea contractului cu Timișoara şi a cerut lucrările înapoi. Între timp MNAR a acţiont în judecată instituţia de cultură din Timişoara pentru lipsa celor patru tablouri.

Situaţia conflictuală între Muzeul de Artă Timişoara şi Muzeul de Artă Bucureşti s-a încheiat acţiunea în instanţă demarată de cei de la Bucureşti, adică a fost retrasă şi s- ajuns la o înţelegere astfel încât Muzeul de Artă să redea cele 27 de lucrări ale lui Corneliu Baba, Muzeului de Artă Bucureşti, cei care sunt proprietarii acestor lucrări pentru a participa la câteva expoziţii internaţionale, iar după aceea lucrările respective vor reveni în administrarea Muzeului de Artă Timişoara. În cadrul Muzeului de Astă avem 34 de lucrări donate de către Corneliu Baba în domeniul public al judeţului Timiş şi în administrarea Muezului de Artă. Nu este o problemă extraordinar de delicată pentru că cei care se ocupă cu reamenajarea pot să scoată aceste lucrări, să le reaşeze. Eu mă bucur că au reuşit să se înţeleagă, venim în sprijinul Muzeului de Artă de la nivel naţional, de a participa la aceste expoziţii internaţionale, după aceea vom reveni la situaţia normală”, spune preşedintele CJT, Călin Dobra.

Preşedintele CJT spune că deocamdată nu va fi tras nimeni la răspundere pentru neînţelegerea creată. Şi susţine că nu vor mai exista probleme de acest gen pe viitor.

CITEŞTE ŞI: dm drogerie markt investește din nou în Timișoara

Cred la la acest moment, în urma analizelor pe care le-am făcut şi cu corpul de control nu cred că avem vinovaţi pentru a-i trage la răspundere. Am avut o discuţie cu domnul Neumann, cred că lipsa de dialog şi comunicare cu colegii dumnealui de la Bucureşti au dus la o astfel de situaţia. Mai exact, a transmis o adresă oficială prin care a spus că cele patru lucrări sunt neidentificate fiind în depozit, un termen total neadecvat de la care a pornit tot circul şi spectacolul respectiv, ele nefiind identificate pentru că reprezentanţii Muzeului nu avea posibilitatea de a intra în depozit fiind sigilat atât timp cât a fost acţiunea în instanţă. De la acel termen „neidentificat” cei de la Bucureşti au înţeles cu nu mai există acele lucrări şi s-a ajuns la această situaţie”, mai spune Dobra.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.

Îţi doreşti un job la înălţime? Acum e şansa ta! HiSky angajează piloți și însoțitori de zbor

Compania aeriană HiSky a lansat un proces de recrutare extins pentru piloți și însoțitori de bord, deschizând oportunități pentru candidații cu diverse niveluri de experiență.

Prima sentinţă definitivă în războiul dintre primarul Timişoarei şi proprietarii de terase de pe malul Begăi

Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul împotriva reprezentanților Terasei „Boss”, asupra cărora au fost dispuse măsuri de demolare a construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public.

FOTO Ți se întoarce stomacul pe dos! Alte două restaurante din Timișoara închise de OPC, în urma unor controale

Gândaci, mizerie de nedescris și produse neconforme! Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii OPC în urma controalelor la două restaurante din Timișoara.

VIDEO: Munţi de gunoaie, într-o comună de lângă Timişoara! Locuitorii spun că se sufocă, iar primarul ridică din umeri

Comuna Săcălaz  este sufocată de rampele ilegale de gunoi care se întind pe zeci de hectare şi unde sunt aruncate peturi, sticle, deșeuri menajere, materiale de construcții, cauciucuri şi ambalaje de tot felul.

A fost stabilită data festivalului Neversea 2024! Vezi aici când va avea loc şi cât costă biletele

Porțile festivalului Neversea se vor redeschide în vara anului 2024 pentru cea de-a șasea ediție a evenimentului, care promite să aducă energia, culoarea și răsărituri de neuitat pe plaja din Constanța.