Skip to main content

Retim te învață cum să transformi resturile din gospodăria ta în compost!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Știai că îți poți face propriul îngrășământ cu resturi din bucătărie sau din grădină?

Dacă nu, Retim, vine în ajutorul tău! În primul rând, trebuie să înțelegi ce este compostarea. Ei bine, aceasta este procesul natural prin care deșeurile biodegradabile din gospodărie devin un îngrășământ natural bogat în nutrienți, ideal pentru revitalizarea solului.

Cum poți face compost?

Sunt două variante: fie în recipiente speciale, fie în grămezi, în aer liber. Pentru prima variantă poți folosi un compostor cumpărat sau îți poți crea unul din lemn sau plastic, asigurându-te că are găuri pentru aerisire.

Dacă optezi pentru a doua variantă, alege un colț din grădină și începe să aduni deșeurile biodegradabile. Amplasează grămada direct pe pământ, pentru a permite microorganismelor să pătrundă în amestec.

Ce materiale poți folosi?

  • deșeuri biodegradabile din bucătărie: coji de legume și fructe, zaț de cafea, filtre de hârtie, coji de ouă.
  • deșeuri vegetale din grădină: frunze uscate, iarbă (în cantități mici), crenguțe mărunțite.
  • straturi de sol uscat pentru a echilibra umiditatea.

Ce să eviți?

  • alte categorii de deșeuri: resturi de carne, lactate, uleiuri, plante bolnave, plastic sau sticlă, etc.

Ce pași trebuie să urmezi pentru a obține un compost perfect?

  • Creează un strat de bază din crengi tăiate pentru aerisire.
  • Adaugă alternativ straturi de deșeuri permise și sol uscat.
  • Menține compostul aerisit prin întoarcerea amestecului o dată pe săptămână.
  • Verifică umiditatea – ar trebui să fie ca un burete stors

Dacă urmezi acești pași, în câteva luni, vei obține compost brun, sfărâmicios, perfect pentru a hrăni plantele și solul!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Dacă visezi să îți vezi copilul într-un loc unde educația înseamnă mai mult decât studierea unor materii de bază, iar cei care îi ghidează pașii să fie adevărate modele, atunci hai să descoperi Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
Primul elevator destinat persoanelor cu dizabilități din Timișoara a fost donat Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Timiș.
Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională anunță începerea înscrierilor la o nouă serie a cursului online de formator – Cod COR  242401.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la ediția anuală a Galei Investitorilor Italieni din România, organizată la Timișoara.
După aproape patru luni în care a putut fi admirată la Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a ajuns la final, iar cele 43 de lucrări au fost transportate înapoi, în Italia.