Skip to main content

Reabilitarea Conacului Mocioni, una dintre cele mai vechi clădiri din Banat, a ajuns la final! CJ Timiș anunță recepționarea lucrărilor

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Reabilitarea Conacului Mocioni, din comuna Foeni, este gata. Astăzi, reprezentanții Consiliului Județean Timiș au recepționat lucrările, ceea ce însemnă că această clădire istorică-simbol a județului va fi redată publicului larg.

Potrivit președintelui CJT, Alfred Simonis, construcția va fi inclusă într-un circuit turistic și cultural și va găzdui diverse evenimente și activități artistice.

„Astăzi, echipa de la Consiliul Județean Timiș a recepționat lucrările de reabilitare a uneia dintre cele mai vechi clădiri din Banat. Această bijuterie arhitecturală a fost refăcută. Acum, vrem să o includem într-un circuit turistic și cultural al județului Timiș. Atunci când am preluat președinția CJT, lucrările erau blocate, iar viitorul conacului era incert. Am avut mai multe întâlniri cu constructorul, am venit aproape săptămânal pe șantier și am urmărit fiecare etapă a procesului de restaurare. Acum suntem pe cale să salvăm această mărturie vie a istoriei noastre. Ne dorim să organizăm aici evenimente, expoziții și diverse activități, astfel acest spațiu să devină un centru al vieții culturale din această zonă a Banatului”, a spus Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul de reabilitare integrală a Conacului a inclus amenajarea unui salon de primire și a unui hol de onoare, la parter, precum și amenajarea unui colț muzeal care să redea atmosfera specifică familiei Mocioni.

De asemenea, în proiect a fost prevăzută și realizarea unei biblioteci, dotate inclusiv cu tehnologii moderne, interactive, precum și amenajarea unei cafenele culturale.

În plus, lucrările de renovare au vizat și amenajarea peisagistică a curții și grădinii, pentru a permite organizarea de evenimente și în exterior.

Amintim, reabilitarea Conacului Mocioni a început în ianuarie 2023, iar proiectul a avut o valoare totală de 17,5 milioane de lei, dintre care 5,6 milioane de lei au fost contribuţia Consiliului Judeţeana, iar restul, fonduri europene, prin programul RO-CULTURA.

Conacul se află la o distanță de 42 km de Timișoara și este un monument istoric de importanță națională și universală, de o mare valoare arhitecturală și simbolică.

Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.