Reabilitarea clădirilor istorice din Timişoara, tot în fază de proiect! Fritz anunţă schimbarea regulamentului de sprijin financiar


Despre reabilitarea clădirilor istorice din Timişoara, adevărate bijuterii arhitecturale, se vorbeşte de ani buni.
În ultima perioadă s-au mai făcut lucrări pe ici pe colo, însă majoritatea sunt în continuare în stare de degradare.
Costurile pentru refacere sunt mari, iar asociaţiile de proprietari nu şi le permit.
Tocmai de aceea, primarul Dominic Fritz vrea să schimbe regulamentul privind sprijinul financiar acordat în astfel de situaţii.
“Vorbim despre un program care ar fi putut să înceapă de acum zece ani, însă a fost blocat. În ultimele luni am lucrat împreună cu Paula Romocean și aparatul primăriei la deblocarea acestuia și vom prezenta un proiect de hotărâre care va schimba regulamentul de sprijin financiar. Prin vechiul program de finanțare din ultimii ani, pentru nicio clădire istorică nu s-a acordat ajutor financiar de la primărie”, spune primarul Timișoarei.
Prin noul program, se va acorda finanțare pentru imobilele situate în zonele de acțiune prioritare (Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Piața Traian).
În acest sens, va fi înființat un departament care va acorda consultanță tehnico-economică și care va prelua și analiza dosarele depuse pentru finanțare şi va asigura suport şi consultanță pe durata elaborării documentației.
Imobilele înscrise individual pe lista monumentelor istorice sau situate în ansambluri istorice vor beneficia de:
– 20% din valoarea lucrărilor eligibile– sub formă de “grant”– finanţare nerambursabilă acordată de autoritatea administraţiei publice finanţatoare în cadrul Programului.
– 80% din valoarea lucrărilor eligibile– sub formă de contribuţie financiară – finanţare rambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare în cadrul Programului. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară.
Imobilele situate în situri istorice, vor beneficia de :
– 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară rambursabilă. Sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de finanțare.
– 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita prin Program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite.
Sunt eligibile lucrările de reabilitare a fațadei (inclusiv schimbarea tâmplăriei) și reabilitarea acoperișului (inclusiv sistemul pluvial).
Costul cu întocmirea documentației tehnice este suportat în totalitate de către proprietari.
Persoanele juridice nu vor primi finanţare.
“Legat de riscul seismic (factorul care a blocat programul anterior), am stabilit că se va acorda finanțare proprietarilor clădirilor cu risc seismic 2 și 3, excepție fiind cazul în care expertul constată că sunt necesare lucrări de consolidare care condiționează executarea lucrărilor de reabilitare. După executarea acestor lucrări de consolidare, clădirea va fi eligibilă pentru finanțare”, a explicat consilierul local Paula Romocean.
Pentru toate imobilele din zona de acțiune prioritară, indiferent că apelează sau nu la finanțare și, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice, se vor acorda următoarele facilități:
– certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție vor fi scutite de taxă și se vor elibera, în regim de urgență, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării;
– scutirea de la virarea cotei de 0,7% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenție;
– scutirea de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor.
CITEŞTE ŞI: Become your best… la Vest! UVT se pregăteşte pentru admiterea viitorilor studenţi
Acordarea facilităţilor se face cu condiția exprimării acordului în scris, privind realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie conform Programului, menţionând sursele de finanţare – proprii sau prin solicitarea de contribuţie de la bugetul local.
Noul program de reabilitare a clădirilor istorice va face obiectul unui proiect de hotărâre, care va fi supus dezbaterii publice.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Video: Scene ca în „Fast and Furious”, în miez de noapte, lângă Timișoara! Hoți de combustibil fugăriți de polițiști! Unul dintre ei a sărit dintr-un microbuz aflat în mers

Trasee modificate temporar, pentru tramvaiele de pe liniile 2 și 7! STPT introduce un un microbuz până în Calea Șagului!

S-a dat în stambă cu motocicleta de teren și a sfârșit pe mâna polițiștilor! Cum s-a întâmplat?

Accident cumplit! Cinci oameni au fost răniți, dintre care unul este în stare gravă! Intervin echipajele de descarcerare

Reacția savuroasă a lui Popoviciu, după ce Viorica de la Clejani i-a cântat o melodie deocheată: Trebuia să îmi cânte operă?

Atenție, șoferi! O stradă din plin centrul Timișoarei se închide mâine, din cauza unor lucrări! Și accesul la parcările din zonă va fi blocat

Bătaie între trei tineri, în mijlocul străzii! Unul dintre ei a ajuns la spital, dar scandalul a continuat și acolo! Și o mașină a fost vandalizată

RETIM și ADID Timiș demarează a doua campanie, din acest an, pentru colectarea gratuită a deșeurilor periculoase din menajer, în Zona 1 Rural!

Copii pierduți, în parcurile din Timișoara? Alin Popoviciu are o explicație: Primăria a inventat un joc nou de tip „Escape Room”

Peste 100 de oameni ai străzii, ridicați din oraș, în acest an! Poliția locală spune că timișorenii încurajează cerșetoria

Pirtea acuză administrația Fritz de discriminare în școli! Le-ar favoriza pe cele la care învață copiii USR-iștilor

RETIM și ADID Timiș te scapă de deșeurile voluminoase! Începe cea de-a doua campanie de colectare gratuită, din acest an, în Zona 1 Rural

Mai puține haine la groapa de gunoi! Timișorenii au dat spre reciclare aproape 5 tone de articole vestimentare

A fost prins piromanul care a dat foc unei camionete, în Arad!

VIDEO: Flăcări uriașe au cuprins un utilaj de prelucrare a deșeurilor! Intervenție în forță a pompierilor

Presiune scăzută la apă, în două localități din Timiș! Aquatim anunță lucrări de spălare a rețelei de distribuție

Bărcile Dragon revin pe Bega! Competiția are loc chiar mâine

Nenorocire, de Sfântul Gheorghe! Un bărbat a rămas fără economiile de-o viață, chiar de ziua lui
Alte articole










Lasă un răspuns