Skip to main content

Proiectul „Noi tehnologii pentru pesta porcină africană” încheie primul an de cercetare a soluțiilor împotriva virusului! Ce progrese a înregistrat echipa?

A fi om!

Proiectul VAX4ASF, cunoscut oficial sub numele de „Noi tehnologii pentru pesta porcină africană”, încheie primul an de cercetare privind soluțiile eficiente împotriva pestei porcine africane.

Sprijinită de Comisia Europeană, inițiativa a înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește vaccinurile prototip și instrumentele de diagnostic, reunind instituții de top pentru a proteja industria porcină și sănătatea animală.

La 5 noiembrie, a avut loc reuniunea anuală a consorțiului pentru proiectul european VAX4ASF, în cadrul căreia a fost prezentat un raport cuprinzător despre realizările din primul an, precum și discuții privind principalele linii de cercetare pentru anul următor.

Evenimentul a reunit cei 17 parteneri ai proiectului din diferite domenii, inclusiv cercetarea științifică, bunăstarea animalelor, medicina veterinară și epidemiologie, în cadrul căruia toți participanții au colaborat pentru a dezvolta soluții inovatoare de combatere a pestei porcine africane (PPA).

Progresele și principalele realizări din primul an al proiectului VAX4ASF

Conform echipei de cercetare, în anul său inaugural, proiectul VAX4ASF a pus bazele unei cercetări solide, concentrându-se pe două abordări inovatoare pentru vaccinurile cu replicare limitată, menite să depășească barierele anterioare în calea prevenirii eficiente a pestei porcine africane.

Aceste strategii de vaccinare, deși se află încă în stadii experimentale, evoluează bine, fiind estimate teste avansate suplimentare în anul următor.

Dincolo de dezvoltarea vaccinurilor, VAX4ASF este un pionier al noilor instrumente și strategii pentru controlul și prevenirea PPA. Partenerii consorțiului avansează în domeniul metodelor de detectare precoce și de diagnosticare, acestea fiind măsuri esențiale pentru izolarea virusului în zonele cu risc ridicat.

În concordanță cu aceste obiective, VAX4ASF a realizat progrese semnificative în domenii-cheie de cercetare. Au fost stabilite instrumente moleculare avansate pentru dezvoltarea vaccinurilor prototip, oferind o bază solidă pentru cercetările viitoare privind controlul eficient al virusului.

Echipa a identificat, de asemenea, gene specifice ASFV legate de răspunsul imun al gazdei, ceea ce va permite avansarea în proiectarea vaccinului.

În plus, activitatea VAX4ASF privind identificarea antigenelor ASFV ai markerilor critici poate fi încorporată în testele de diagnostic pentru a face distincția între animalele vaccinate și cele infectate, o etapă esențială pentru controlul virusului în zonele în care sunt puse în aplicare programe de vaccinare.

În anul următor, VAX4ASF se va concentra pe avansarea vaccinurilor prototip prin fazele de testare, pe efectuarea de studii de siguranță și eficacitate și pe consolidarea rețelei sale de colaborare cu actori-cheie din sectorul zootehnic și al sănătății animale.

Comisia Europeană își menține angajamentul de a sprijini VAX4ASF ca parte a eforturilor sale de a spori siguranța alimentară și de a proteja biodiversitatea și bunăstarea animalelor în Europa și în regiunile afectate de PPA.

Proiectul european VAX4ASF își propune să dezvolte tehnologii avansate pentru a oferi un răspuns eficient și sigur la virusul PPA. Condus de compania biofarmaceutică HIPRA și sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului Horizon Europa, VAX4ASF reunește centre de cercetare din diferite țări, universități și companii din sectorul tehnologic care lucrează într-un efort coordonat nu numai pentru a atenua impactul PPA, ci și pentru a furniza instrumente de eradicare a bolii în zonele afectate.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Scene incredibile, în această dimineață, când șoferii prinși în trafic nu înțelegeau de ce una dintre mașini nu pleacă de la semafor.
Forțele de intervenție au fost solicitate să intervină de urgență la locul unui accident grav, în care au fost implicate o mașină și un tir.
Cancerul de sân, cel pulmonar și afecțiunile din patologia digestivă continuă să fie cele mai frecvent întâlnite forme de boli oncologice în rândul pacienților tratați în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara. Aproape 80% dintre cei 4.300 de pacienți noi înregistrați în 2024 suferă de una dintre aceste afecțiuni oncologice.
Polițiștii din vestul țării efectuează ample misiuni de căutare, după ce un tânăr din județul Hunedoara a dispărut fără urmă și a fost dat în urmărire națională.