Skip to main content

Progres medical, la Timișoara! La OncoHelp, cancerul colorectal este prevenit, prin îndepărtarea polipilor, cu un dispozitiv de ultimă generație

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Dispozitiv pentru înlăturarea polipilor din colon, intrat în dotarea Asociației OncoHelp. Acesta permite efectiarea gratuită a polipectomiei una dintre cele mai importante proceduri de endoscopie digestivă.

Prin această intervenție sun înlăcutrați polipii, acele formațiuni precanceroase care se dezvoltă în mucoasa intestinului.

Polipii sunt extirpați cu ajutorul unui electrocauter sau aparat de polipectomie. Procedura are ca scop evitarea dezvoltării unui cancer colorectal, printre ai cărui factori de risc se numără polipii ce pot apărea la nivelul colonului și rectului.

„Până acum, depistam polipii prin colonoscopie, iar apoi, printr-o altă procedură realizam îndepărtarea lor. Acum, putem face atât investigația, cât și rezecarea lor în aceeași intervenție. Practic, cu ajutorul acestui aparat, pacientul nu mai este nevoit să facă două colonoscopii. Am început cu îndepărtarea polipilor de mici dimensiuni, 1-1,5 cm. Dezvoltăm această tehnică pas cu pas pentru a ajunge la o rată de eradicare a polipilor de sută la sută. Aparatul, pe care l-am achiziționat cu ajutorul companiei Profi Rom Food România, este unul ultraperformant.

Odată cu îndepărtarea polipilor, riscul dezvoltării unui cancer colorectal se reduce considerabil. Bineînțeles, există și alți factori care pot determina apariția unei asemenea boli oncologice, inclusiv cel genetic, dar, prin controale periodice la 3-5 ani, afecțiunea poate fi depistată timpuriu și tratată, cu șanse de supraviețuire, dar și de vindecare extrem de ridicate. De altfel, colonoscopia ar trebui fi făcută periodic după vârsta de 50 de ani”, spune dr. Răzvan Diaconescu – medic primar gastroenterolog Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

După un consult și o serie de recomandări ale medicului cardiolog, pentru realizarea acestei proceduri, pacienții trebuie să întrerupă tratamentul anticoagulant și antiagregant cu cel puțin 3 zile înainte de investigație. În caz contrar, există riscul de sângerare în timpul polipectomiei. În același timp, trebuie pregătit și colonul pentru realizarea investigației. Aceasta înseamnă golirea completă a conținutului intestinal prin consumul unor lichide laxative. Pentru realizarea polipectomiei se folosește o sedare ușoară care se realizează în prezența unui medic anestezist.

„Există mai multe forme de polipi, iar riscul de malignizare depinde de dimensiunile acestora și, implicit, de tipul lor. Cel mai frecvent întâlniți sunt cei adenomatoși, care sunt considerați, de altfel, leziuni pre-canceroase. În cazul polipilor inflamatorii, riscul de malignizare este mai redus. Majoritatea polipilor pot fi îndepărtați prin cauterizare. În cazul unor asemenea formațiuni de dimensiuni mari sau greu de accesat este însă necesară o intervenție chirurgicală”, explică dr. Răzvan Diaconescu – medic primar gastroenterolog – OncoHelp Timișoara.

„Din păcate, cancerul colorectal este al doilea tip de boală oncologică din punct de vedere al incidenței, atât la bărbați, cât și la femei. Iar numărul de cazuri este în creștere. De aceea, ne-am propus să dezvoltăm cât mai mult Compartimentul de Gastroenterologie și să îl dotăm cu aparatură performantă. Avem un gastroscop, un turn de colonoscopie, la finalul lui 2023 am obținut un Fibroscan, iar acum, cu ajutorul unor oameni cu suflet mare, din cadrul Profi Rom Food România, care au făcut o donație însemnată, am reușit să achiziționam acest nou aparat folosit de colegii noștri gastroenterologi pentru îndepărtarea polipilor. Le mulțumim pentru generozitatea și implicarea de care au dat dovadă, contribuind la îmbunătățirea serviciilor medicale pe care le oferim pacienților noștri. Fiecare gest de solidaritate contează!”, spune prof. dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp.

În cadrul Asociației OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara investigația este gratuita pe baza trimiterii de la medicul de familie și a unui consult făcut de medicul gastroenterolog.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Deși se folosește, în general, pentru tratarea cancerului, radioterapia poate fi utilizată și pentru un spectru heterogen de boli non-maligne.
Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o mașină.
Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.