Skip to main content

Procedură nouă la Spitalul Victor Babeș din Timișoara! Cancerul de sân poate fi depistat cu doi ani înainte de a fi descoperit prin palpare

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara a pus în funcțiune un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân.

Mamograful digital 3D cu tomosinteză permite realizarea unor investigații imagistice de înaltă performanță, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân.

Mamografia este singura metodă imagistică ce poate vizualiza microcalcificările, adică posibilitatea existenței unui cancer incipient cu 2 ani înainte de a putea fi palpat”, spune Diana Munteanu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Colegiul Tehnic „Henri Coandă” din Timișoara devine prima școală cu clădiri smart din municipiu!

Mamografia este indicată pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani și asta pentru că, după acest prag, sânul începe să involueze, are loc o reducere a țesutului glandular, iar nodulii și microcalcificările pot fi observate mult mai bine. Mamografia se completează, dacă este nevoie, cu ecografia de sân sau chiar cu un RMN de sân, atunci când există suspiciuni cu privire la existența unui neoplasm mamar. Mamografia digitală presupune radiografia în două planuri a sânului cu doze reduse de raze X. 

Chiar dacă mamografia presupune efectuarea a 4 filme, 2 pe fiecare sân, craniocaudal și oblic, în zilele noastre mamografia digitală este foarte putin iradiantă, iar pacientele nu ar trebui să se sperie de o eventuală iradiere a sânului, având în vedere beneficiul unui diagnostic precoce al neoplasmului mamar”, spune Diana Munteanu, medic primar radiologie și imagistică medicală.

{gallery}cancer la san{/gallery}

Mamografia digitală permite scanarea cu o mai mare acuratețe a formațiunilor benigne sau maligne. Sensibilitatea acestei investigații imagistice este de aproape 80 la sută, dar, prin completarea ei cu o ecografie de sân, se poate ajunge la o acuratețe de 99 la sută.

Mamografia 3D cu tomosinteză presupune obținerea unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse în secțiuni fine de înaltă rezoluție. Se obține astfel o mai bună imagine a structurii sânului putandu-se vedea detaliile țesutului mamar. Asta înseamnă că mamografia 3D are o acuratețe mai bună  în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor”, spune Diana Munteanu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara

Potrivit statisticilor, aproape 90 la sută dintre cancerele mamare apar după vârsta de 40 de ani. Controlul regulat imagistic poate duce la depistarea precoce a neoplasmelor mamare și la evitarea apariției de metastaze.

CITEȘTE ȘI: Detalii şocante în cazul fetiţei ucise de iubitul mamei sale! Individul a dat-o cu capul de perete, până a murit

În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie. Depistarea cancerului într-o forma incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95 la sută. 

În Centrul de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara se pot face atât investigații mamografice, cât și ecografii și RMN de sân.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Viitorii studenți ai Universității de Vest din Timișoara au început deja procesul de admitere, prin intermediul platformei online special creată pentru a face înscrierea cât mai facilă, admitereonline.uvt.ro, unde peste o mie de candidați și-au creat deja cont.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș face cunoscută firmelor timișene oportunitatea de a lua parte la o misiune economică la Montréalși New York, care va avea loc în perioada 04 – 15 noiembrie, anul acesta.
Este anchetă de amploare, la această oră, după ce un bărbat a sunat la 112 şi a anunţat că dinspre remorca unei maşini parcate în apropierea locuinţei lui vine un miros ciudat.