Skip to main content

Primăria Timișoara vrea parc fotovoltaic, mai mic decât în alte oraşe. Va produce un sfert din energia generată în Braşov şi jumătate din cea de la Oradea

Primăria Municipiului Timișoara are în plan construirea unui parc fotovoltaic aproape de zona industrială Freidorf, iar pentru asta vrea să atragă fonduri europene.

Astăzi, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnici ai obiectivului şi şi-au dat acordul pentru depunerea proiectului pentru obţinerea de finanţare nerambursabilă.

Parcul fotovoltaic ar urma să aibă o capacitate de 5,6 MW și o producție medie anuală de aproape 7.800 MWh.

„Ținta noastră este să acoperim aproape două treimi din consumul electric pentru iluminatul public prin acest parc fotovoltaic. Am început tranziția spre un oraș mai verde din punct de vedere energetic, iar realizarea acestui parc e un pas important pe acest drum. Avem proiecte în derulare sau pentru care avem deja finanțare obținută din fonduri europene pentru transport public electric, eficientizarea energetică de școli, spitale, blocuri, precum și modernizarea rețelei de termoficare din Timișoara. Toate contribuie la o Timișoară mai verde și mai puțin poluată”, a spus primarul Dominic Fritz.

Dacă proiectul se va concretiza, parcul va furniza energia electrică necesară pentru iluminatul public stradal și va reduce astfel cheltuielile de funcționare.

Soluția tehnică propusă este de a utiliza panouri monocristaline, pe motiv că ar fi mai eficiente în timpul iernii sau pe vreme înnorată, atunci când iluminatul public este mai intens folosit.

Valoarea estimată a investiției este de 32.228.089 (TVA inclus) și are o durată de implementare de 12 luni, de la emiterea ordinului de începere. 

Parcuri fotovoltaice similare vor fi în Braşov şi Oradea, unde, în vara acestui an, autorităţile locale au demarat licitaţiile pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de lucrări.

Parcul fotovoltaic din Braşov va avea o capacitate de producţie de 20 MW, astfel că va asigura 90% din energia necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat.

Investiţia totală se ridică la 90 de milioane de lei, din care 40 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile obţinute prin POIM.

La Oradea, Primăria construieşte un parc fotovoltaic în valoare de 81.381.870,50 lei inclusiv TVA, din care 30.022.219,94 lei (45%) reprezintă bani europeni.

Parcul se va întinde pe o suprafaţă de 12,5 hectare de teren, va avea 15.000 de panouri şi o capacitate de producţie de 10 MW.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Politehnica Timișoara învinge campioana și intră ca lider în play-off! Banat Girls, la cea mai dură înfrângere a sezonului

Politehnica Timișoara a câștigat derby-ul din Superliga de fotbal feminin, în timp ce Banat Girls a suferit o înfrângere usturătoare pe terenul Farului în ultima rundă din sezonul regular.

Șase jucători de la SCM Timișoara, inclusiv căpitanul, în primul XV cu Georgia!

Trei înaintași ai Timișoarei și trei jucători de pe treisferturi se vor afla pe teren mâine, împotriva Georgiei. 

Românii, tot mai dornici să viziteze locuri exotice! Jamaica, în topul listei cu cele mai căutate destinații în 2024

Aflați la București, pentru a participa la cea de-a doua ediție a evenimentului Eturia Partners Event, reprezentanții unor importante lanțuri hoteliere din destinații exotice, autorități de turism  internaționale și peste 80 de agenții de turism din România au ajuns la concluzia că piata de turism autohtonă are din ce în ce mai mult potențial în […]

Mobilizare pe tronsonul lipsă de autostradă cu tunelurile pentru urși! Se amenajează accesul în șantier

Pregătiri pentru demararea lucrărilor propriu-zise de amenajare a tunelurilor pentru urși de pe tronsonul lipsă al autostrăzii A1 între Margina și Holdea.