Primăria Timișoara vrea parc fotovoltaic, mai mic decât în alte oraşe. Va produce un sfert din energia generată în Braşov şi jumătate din cea de la Oradea
Primăria Municipiului Timișoara are în plan construirea unui parc fotovoltaic aproape de zona industrială Freidorf, iar pentru asta vrea să atragă fonduri europene.
Astăzi, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnici ai obiectivului şi şi-au dat acordul pentru depunerea proiectului pentru obţinerea de finanţare nerambursabilă.
Parcul fotovoltaic ar urma să aibă o capacitate de 5,6 MW și o producție medie anuală de aproape 7.800 MWh.
„Ținta noastră este să acoperim aproape două treimi din consumul electric pentru iluminatul public prin acest parc fotovoltaic. Am început tranziția spre un oraș mai verde din punct de vedere energetic, iar realizarea acestui parc e un pas important pe acest drum. Avem proiecte în derulare sau pentru care avem deja finanțare obținută din fonduri europene pentru transport public electric, eficientizarea energetică de școli, spitale, blocuri, precum și modernizarea rețelei de termoficare din Timișoara. Toate contribuie la o Timișoară mai verde și mai puțin poluată”, a spus primarul Dominic Fritz.
Dacă proiectul se va concretiza, parcul va furniza energia electrică necesară pentru iluminatul public stradal și va reduce astfel cheltuielile de funcționare.
Soluția tehnică propusă este de a utiliza panouri monocristaline, pe motiv că ar fi mai eficiente în timpul iernii sau pe vreme înnorată, atunci când iluminatul public este mai intens folosit.
Valoarea estimată a investiției este de 32.228.089 (TVA inclus) și are o durată de implementare de 12 luni, de la emiterea ordinului de începere.
Parcuri fotovoltaice similare vor fi în Braşov şi Oradea, unde, în vara acestui an, autorităţile locale au demarat licitaţiile pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de lucrări.
Parcul fotovoltaic din Braşov va avea o capacitate de producţie de 20 MW, astfel că va asigura 90% din energia necesară pentru școli, clădiri publice și iluminat.
Investiţia totală se ridică la 90 de milioane de lei, din care 40 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile obţinute prin POIM.
La Oradea, Primăria construieşte un parc fotovoltaic în valoare de 81.381.870,50 lei inclusiv TVA, din care 30.022.219,94 lei (45%) reprezintă bani europeni.
Parcul se va întinde pe o suprafaţă de 12,5 hectare de teren, va avea 15.000 de panouri şi o capacitate de producţie de 10 MW.
Lasă un răspuns