Skip to main content

Primăria Timișoara împrumută 30 de milioane de euro, de la BERD, pentru reabilitarea rețelei de termoficare a orașului și regenerarea urbană a Pieței Traian!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Primăria Timișoara propune un nou acord cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare pentru două investiții majore: Regenerare Urbană zona Piața Traian și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare.

Finanțarea rambursabilă externă în valoare de până la 30 de milioane de euro va permite Primăriei să acopere din cheltuielile neeligibile și să mențină un ritm susținut pentru cele două investiții, în contextul unui număr mare de proiecte de anvergură, precum noul stadion, podul Solventul, podul Muncii, pasajul Polonă sau achiziția de noi mijloace de transport public.

Un proiect de hotărâre privind creditul BERD va fi supus aprobării în următoarea ședință a Consiliului Local.

Potrivit proiectului, contractarea finanțării rambursabile externe include o dobândă avantajoasă, care rezultă din suma ratei interbancare (Euribor) la șase luni plus o marjă de 1,15% pe an. Rambursarea sumei este prevăzută pentru o perioadă de cel mult 15 ani.

Acordul municipalității cu BERD va acoperi cheltuieli pentru două investiții majore, pentru care Primăria Timișoara a câștigat și finanțare europeană: Regenerare Urbană zona Piața Traian (credit – 10 mil. euro; finanțare – 13 mil. euro) și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare Etapa III (credit – 20 mil. euro; finanțare – 50 mil. euro).

Raportat la limita de îndatorare de 30% din veniturile proprii, prevăzută în legislație, municipalitatea are un grad redus, de doar 5,46%, estimat la finalul anului 2024.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.