Skip to main content

Primăria încearcă să obțină finanțare europeană pentru regenerarea urbană a Pieței Traian! Ce schimbări include proiectul uriaș, în valoare de 170 milioane de lei?

Primăria a depus cerere de finanțare la ADR Vest, pentru proiectul care prevede o transformare radicală a Pieţei Traian din Timişoara.

Anul trecut, municipalitatea anunța că proiectul are toate avizele necesare demarării lucrărilor de reabilitare și modernizare și că necesară ar mai fi fost doar autorizația de construire.

Până acolo însă, mai sunt destui pași de parcurs, căci este vorba de o investiție uriașă, de 170 milioane de lei, iar acum Primăria Timișoara încearcă să obțină fonduri europene în valoare de 74.589.000 lei (TVA inclus).

Restul sumei necesare pentru realizarea ambițiosului proiect, cu o valoare de 95.540.421,34 lei (TVA inclus), va fi asigurat de la bugetul local.

“Este un proiect cu bătaie lungă care va schimba definitiv modul cum arată zona Traian și îi va reda strălucirea de altădată. Face parte din viziunea noastră de a avea proiecte de modernizare a unor zone compacte, care să ridice calitatea vieții timișorenilor și unde să nu mai fie nevoie de intervenții în următoarele decenii. Acest proiect nu este doar despre a avea un spațiu public de calitate, ci și despre încurajarea dezvoltării micilor afaceri locale și despre creșterea atractivității zonei pentru turiști. Nu este un proiect ieftin, pentru că ne dorim calitate, și de aceea am solicitat prin proiect suma maximă pe care o putem accesa prin această linie de finanțare”, spune primarul Dominic Fritz.

În prezent, zona istorică este intens circulată, străzile sunt sufocate de mașini, zona pietonală nu este foarte prietenoasă, iluminatul public este învechit, iar zonele verzi și dotările urbane sunt insuficiente.

După consultări cu comunitatea și cu specialiști, Primăria a inclus în proiect intervenții care să ridice calitatea vieții și să transforme zona în al doilea centru istoric al orașului.

Proiectul regenerării urbane a Pieței Traian cuprinde o suprafață de 60.000 mp, cu 15 străzi și 4 piețe.

Proiectul prevede ca pe unele străzi din zona Traian, să se amenajeze spații dedicate copiilor, pietonilor și bicicliștilor, astfel că mașinile vor avea acces limitat.

De asemenea, Piața Traian și Piața Romanilor devin parțial pietonale, iar scuarul verde din Piața Corneliu Micloși va fi întregit într-un parc cu spații de relaxare și socializare.

Zona din fața Sinagogii din Fabric va fi transformată în piațetă, iar amenajarea urbană va fi făcută astfel încât să fie încurajată traversarea străzii între cele două puncte.

Totodată, Piața Petru Rareș va fi transformată în spațiu pentru copii și familii, cu loc de joacă și mini-piață cu condiții de comercializare moderne.

În plus, un spațiu nou va fi piațeta din spatele Bisericii Ortodoxe Sârbe, care se va continua pe strada Costache Negruzzi și va completa spațiile verzi existente cu un parc lung.

Proiectul prevede şi creşterea suprafaței de spațiu verde de la 6.000 mp la 9.500 mp.

Primăria anunță că va programa lucrările etapizat, astfel încât impactul asupra locuitorilor să fie cât mai redus.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Mai multe echipaje de pompieri și medici au intervenit, în urmă cu puțin timp, la locul unui accident rutier grav, în care au fost implicate un tir, un camion și un microbuz cu platformă.
Ies la iveală noi detalii în cazul bărbatului care s-a împușcat intenționat în cap, într-un poligon de tragere din Timișoara.
SC. SAB PREMIUM DENT SRL, cod de identificare fiscală 36352601, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Arad cu nr. J2/963/2016, cu sediul în Municipiul Arad, Strada Petru Maior, Nr. 1/10, județul Arad, România, anunta finalizarea proiectului cu codul SMIS 311765, intitulat: “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII DE PRODUCȚIE A COROANELOR ȘI PROTEZELOR DENTARE”, cofinanţat din […]
Ți s-a întâmplat vreodată, să te pplimbi pe străzile Timișoarei și să te întrebi care este povestea din spatele celor mai cunoscute construcții istorice sau spații culturale? Acum ai șansa să îți satisfaci curiozitatea!
Târgul de Crăciun de la Timișoara ajunge anul acesta la cea de-a XVII-a ediție și va avea loc în perioada 30 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, în zona centrală, dar și în cartiere orașului.
Asociația LOGS a inaugurat, astăzi, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Timișoara,pictura murală “wAll of us”, realizată de artistul timișorean Andrei Dragan și o echipă de artiști localnici.
Se fac căutări ample, la această oră, pentru depistarea unei adolescente de 16 ani, care a plecat din casa bunicilor și nu s-a mai întors.
Teatrul Național din Timișoara anunță că începând de mâine vor putea fi achiziționate bilete pentru cele două reprezentații ale spectacolului The Infamous Ramirez Hoffman, spectacol în care publicul îl va putea reîntâlni pe celebrul actor american John Malkovich.