Vieți distruse din cauza unor decizii proaste! Mărturiile emoționante ale deținuților din Timișoara, care și-au deschis sufletul pentru ca alții să nu le calce pe urme
S-a lansat cartea intitulată „Povestea mea de viață, tu ia-o drept povață”. Lucrarea este rodul unui proiect inedit, derulat în Penitenciarul din Timișoara, menit să inspire și să educe tinerii despre importanța alegerilor corecte și consecințele negative care pot apărea în caz contrar.
Pentru realizarea ei, Rodica Giuică, subofițer de poliție, a purtat mai multe discuții cu zeci de persoane private de libertate, care și-au deschis sufletul și au recunoscut greșelile pe care le-au făcut în trecut, dorindu-și să împărtășească lecții valoroase de viață, pentru a ajuta tânăra generație să evite comiterea unor infracțiuni care le-ar putea schimba viața definitiv.
Astfel, cartea oferă cititorilor un prilej de învățătură, căci fiecare poveste, fiecare mărturie este o oportunitate de a înțelege că orice derapaj social se plătește cu libertatea, iar visurile și aspirațiile se pot nărui într-o clipită.
„Cartea se vrea a fi un instrument pentru noi, polițiștii, care desfășurăm activități preventive în unitățile școlare, dar și pentru consilierii școlari, deoarece căutăm permanent activități preventive care să ajungă la tineri, la elevi, căci informația seacă pe care o oferim în activitățile preventive nu ajunge la elevi și atunci ne-am gândit la o alternativă. Cartea cuprinde poveștile de viață ale unor oameni care, la un moment dat, au făcut alegeri greșite. Aceste povești le folosesc în activități preventive, iar feedback-ul pe care îl primesc de la elevi și de la cadrele didactice mi-a confirmat faptul că sunt valoare și că emoția din ele atinge sufletele elevilor. Ideea cărții a pornit anul trecut, în timpul unui proiect, unde persoane private de libertate și-au spus povestea în fața oamenilor, s-au vulnerabilizat, și am realizat că această carte poate fi folosită tot timpul de diriginți, consilieri școlari și polițiști. A fost foarte emoționant pentru mine, am petrecut destul de mult timp în penitenciar alături de ei, am povestit cu fiecare în parte, iar emoțiile au fost foarte mari la fiecare întâlnire. Nu e ușor pentru ei să se vulnerabilizeze, sunt oameni de toate vârstele și toate categoriile sociale, dar dornici să ofere povestea lor de viață ca povață pentru tineri. Unii dintre ei au copii, alții au frați mai mici acasă și și-ar dori ca niciunul dintre ei să nu treacă prin aceeași experiență pe care au avut-o”, a declarat Rodica Giuică, subcomisar de poliție în cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității IPJ Timiș.
În cadrul evenimentului de lansare, au participat și câțiva dintre deținuții ale căror povești de viață au fost cuprinse între paginile cărții. Aceștia au ieșit în fața elevilor și au împărtășit experiențele care i-au dus în spatele gratiilor, oferind astfel o perspectivă directă asupra lecțiilor învățate.
„Sunt un deținut din penitenciarul Timișoara, am o condamnare de 4 ani și 5 luni, pentru complicitate la introducere de droguri de mare risc, trafic de droguri, deținere și consum. La intrarea în penitenciar mi-am lăsat în spate o carieră în domeniul medical, mi-am lăsat în spate o familie sfâșiată de durere și de situația mea. Am fost surprins în ce mediu am putut să ajung datorită anturajului și alegerilor și am participat la aceste campanii de prevenire pentru că vreau să subliniez să fiți atenți la alegerile pe care le faceți, să fiți precum un tâmplar: să măsurați de 10 ori și să tăiați o singură dată, ca să nu trebuiască să o luați mereu de la capăt. Prima întrebare pe care mi-au pus-o agenții de la penitenciar a fost dacă știu să scriu și să citesc. Deci, atunci mi-am dat seama cu ce persoane o să am de-a face(…) În fiecare zi este astăzi și în fiecare astăzi putem să luăm o decizie, iar când în fața noastră apare decizia de a consuma sau de a trafica sau a pune în utilizare drogurile, să spuneți „AZI NU!”, a transmis Laurențiu, deținut în Penitenciarul din Timișoara.
„Astăzi am undeva la 15 ani executați. Am început de foarte tânăr, din ringul de box în lumea interlopă și foarte ușor la închisoare. Este a doua oară. În toată perioada asta am realizat, într-un final, cu o familie, cu un copilaș care din păcate a crescut fără mine, tot ce mi-am rămas în schimbul infracțiunilor, trafic de droguri, trafic de persoane și tot felul de prostii, mi-a rămas doar închisoarea. Mi-e foarte greu și îmi lipsește foarte mult familia. De fiecare dată când mergeam la procesele mele și mă uitam în sala de judecată, toții tovarășii mei, frații cu care mă distram, cu care mergeam să fac infracțiuni, nu mai era nimeni, doar mama bătrânică care plângea și se ruga pentru mine. De aceea vă zic că în toții acești ani nu am fost liber să aleg. Pentru mine au ales instituțiile, judecătoriile, cadrele, pentru că, fiind privat de libertate, cineva trebuie să aleagă ce, când și cum trebuie eu să fac. Vreau să transmit un singur mesaj: Încercați să alegeți bine, pentru că alegerile poartă consecințe, bune sau rele. Încercați să alegeți bine, ca să vă puteți bucura de consecințele voastre. Sunteți tineri și este păcat, pentru că e foarte mică limita de la normalitate la infracțiune. Mai mult de atât, o să vă încurce pe urmă, pentru că cazierul este un lucru foarte urât. Odată ce te-ai murdărit, nu se mai poate șterge”, a spus Valentin, deținut în Penitenciarul din Timișoara.
Pentru a trage acest semnal de alarmă, în realizarea acestui proiect au colaborat mai muți parteneri: IPJ Timiș, Penitenciarul Timișoara și Autoritatea pentru Ordine Publică Timiș, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Inspectoratul Școlar Judetean Timiș, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș.
Învățați va naibii sa scrieți corect
Lasa ca stati bine unde sunteti, mancarica e mancarica, caldurica e caldurica, cetatenii cinstiti abia traiesc de pe o zi pe alta, mai bine dai un tun de cateva zeci de mii de euro si stai 2-3 ani la inchisoare decat sa fii ingropat in datorii toata viata si sa nu ai ce manca…