Peste un milion de euro pentru bătrânii Timișoarei! Primăria vrea să construiască, în 4 ani, un centru de nici 1.000 de mp, pentru 60 de seniori
Primăriei Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, i s-a aprobat finanțarea pentru construirea unui centru de zi pentru persoane vârstnice.
Este vorba despre proiectului „VITAL – Vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara”, care conform reprezentanților municipalității, va oferi două tipuri de servicii.
Primul dintre ele reprezintă un serviciu social, de tip centru de zi de asistență și recuperare și va avea o capacitate de 50 de beneficiari.
Cel de-al doilea este un serviciu social de tip unitate de îngrijire la domiciliu, destinat persoanelor vârstnice cu venituri mici, dificultăţi în realizarea activităţilor zilnice și probleme în asigurarea condiţiilor de locuit, având o capacitate de 10 de beneficiari.
“Una din prioritățile noastre strategice în domeniul social este să asigurăm o viață independentă, în propria casă, în demnitate, pentru cât mai mulți seniori aflați în situații dificile. În ultimii ani ne-am implicat în oferirea de noi servicii pentru că ambiția noastră este ca Timișoara să fie un oraș în care fiecare membru al comunității – indiferent dacă este copil sau senior – are acces la serviciile de care are nevoie”, spune primarul Dominic Fritz.
Construcția va fi amenajată pe str. Lorena, nr. 33, pe un teren dezafectat, unde se află o construcție de 90 de metri pătrați, care urmează să fie reabilitată, dar și extinsă cu 460 de metri pătrați.
Asistența financiară nerambursabilă, prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială, este de 6.917.476,48 lei, iar implementarea proiectului se va derula pe o perioadă de 4 ani, dintre care primii 2 ani sunt dedicați lucrărilor de reabilitare și extindere a imobilului actual. Primăria estimează că anul viitor, în ianuarie, va începe implementarea proiectului.
„Avem convingerea că fiecare persoană, indiferent de vârstă, reprezintă o resursă importantă pentru comunitate. Prin acest proiect, venim în sprijinul seniorilor pentru prevenirea şi limitarea unor situaţii de vulnerabilitate apărute o dată cu înaintarea în vârstă și oferim sprijin, conform nevoilor individuale și gradului de dependență, astfel încât persoanele vârstnice să poată rămâne cât mai mult timp în mediul propriu de viață. Totodată, promovăm participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială şi cultivarea relaţiilor interumane“, spune directorul general DAS Timișoara, Emese Eszteró.
Lasă un răspuns