Skip to main content

Peste 70 de laboratoare ale Universității Politehnica Timișoara vor fi modernizate, cu fonduri europene!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

5.500 de studenți ai Universității Politehnica din Timișoara vor beneficia de condiții mai bune de studiu, printr-un proiect finanțat prin fonduri europene.

Reprezentanții UPT și cei ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „SmartEduStructureUPT”, ce prevede modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale și îmbunătățirea accesului la educație.

Peste 3 milioane de euro vor fi investiți în modernizarea și dotarea a 72 de laboratoare, de la următoarele 7 facultăți, prin Programul Regional Vest 2021-2027:

  • Facultatea de Management în Producție și Transporturi;
  • Facultatea de Construcții;
  • Facultatea de Automatică și Calculatoare;
  • Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale;
  • Facultatea de Mecanică;
  • Facultatea de Științe ale Comunicării;
  • Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică.

Sălile vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, precum și cu programe și softuri necesare pentru adaptarea programelor de studiu la cerințele pieței muncii. În plus, vor fi dezvoltate platforme de e-learning și biblioteci digitale, iar o serie de cursuri vor fi digitalizate.

Pe lângă îmbunătățirea cursurilor existente, proiectul prevede și crearea unora noi. Printre acestea se numără cursul „Industry 4.0”, dezvoltat de Facultatea de Management în Producție și Transporturi, cu scopul de a oferi participanților o înțelegere aprofundată a conceptelor și tehnologiilor cheie ale Industriei 4.0, de a explora impactul acesteia asupra manufacturii și altor industrii, și de a dezvolta abilități practice pentru implementarea soluțiilor de transformare digitală.

În plus, odată cu noile investiții, Universitatea Politehnica va oferi și un program nou de master, în „Eficienţă energetică și sustenabilitate”, ce își propune formarea specialiștilor capabili să proiecteze, să implementeze și să gestioneze soluții energetice eficiente și sustenabile, contribuind la reducerea impactului asupra mediului și promovarea unui viitor durabil.

Prin Programul Regional Vest, ne asigurăm că resursele europene sunt direcționate strategic către proiecte cu impact real asupra comunității academice și economice. Investiția în laboratoare moderne și în digitalizarea procesului educațional, dar și în noi programe de studiu,  va contribui la formarea unor specialiști mai bine pregătiți, capabili să răspundă provocărilor tehnologiilor emergente. Acest demers sprijină studenții și cadrele didactice ale UPT și întărește competitivitatea regională, oferind industriei specialiști calificați, adaptați noilor cerințe tehnologice„, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Proiectul urmează să fie implementat în următorii doi ani, iar de el vor beneficia anual și aproape 400 de studenți ce aparțin grupurilor vulnerabile sau marginalizate.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Dacă visezi să îți vezi copilul într-un loc unde educația înseamnă mai mult decât studierea unor materii de bază, iar cei care îi ghidează pașii să fie adevărate modele, atunci hai să descoperi Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
Primul elevator destinat persoanelor cu dizabilități din Timișoara a fost donat Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Timiș.
Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională anunță începerea înscrierilor la o nouă serie a cursului online de formator – Cod COR  242401.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la ediția anuală a Galei Investitorilor Italieni din România, organizată la Timișoara.
După aproape patru luni în care a putut fi admirată la Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a ajuns la final, iar cele 43 de lucrări au fost transportate înapoi, în Italia.