Skip to main content

O nouă stagiune, la TNT! Ce spectacole pregătesc reprezentanţii Naţionalului din Timişoara?

La Teatrul Național din Timișoara a început o nouă stagiune, care are o semnificație importantă atât pentru TNT, cât și pentru publicul său, construindu-se în jurul temelor și principiilor care fundamentează conceptul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

Stagiunea 2022 – 2023 a Naționalului timișorean debutează cu repetiții pentru un nou spectacol. Celebrându-l pe atât de contemporanul Molière la 400 de ani de la nașterea sa, Teatrul Național repetă pentru spectacolul de teatru-dans ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR, un spectacol marca Gigi Căciuleanu.

CITEŞTE ŞI: Copii care nu au văzut niciodată Timişoara, deşi trăiesc în apropiere! Acţiune de suflet pentru micuţii cu care soarta nu a fost generoasă

Prin viziunea creatoare a acestui artist, una dintre cele mai importante personalități ale artelor interpretative din România și din lume, Teatrul Național din Timișoara insistă să pună încă o dată în discuție statutul și rolul femeii într-o societate care încearcă – uneori mai ferm, alteori mai timid, uneori concret, alteori pur declarativ – să transcendă mentalitatea patriarhală, precum și înțelegerea diferențelor dintre egalitate și echitate.

Marele coregraf Gigi Căciuleanu „traduce” în cheia sa inconfundabilă vocea unică a marelui dramaturg francez, cu imaginația sa ludică și profundă care transformă cuvântul în mișcare și mișcarea în semn.

Distribuția spectacolului reunește atât actorii consacrați ai Teatrului Național, actori pe care publicul îi cunoaște, îi iubește și îi urmărește în toate spectacolele în care joacă – Alina Ilea, Flavia Giurgiu, Laura Avarvari, Daniela Bostan, Mirela Puia, Iuliana Crăescu sau Alina Spiridon, cât și actori din tânăra și foarte tânăra generație, tineri actori premiați fie la Gala HOP, fie la Gala UNITER – este vorba despre Andrei Chifu, Raul Lăzărescu , Oana Antonovici și Marin Lupanciuc – dar și Andrei Zgăbaia și Darius Zet, precum și proaspătul absolvent de master al FMT (Facultatea de Muzică și Teatru), Alexandru Romescu și studentul masterand FMT, Bogdan Blystiar, tineri actori care au astfel șansa de a se dezvolta sub îndrumarea scenică a unui profesionist de talia mondială a lui Gigi Căciuleanu.

Echipa de creație este completată de bine-cunoscuta scenografă Corina Grămoșteanu și de compozitorul și muzicianul multipremiat Paul Ilea. Premiera spectacolului ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR este programată vineri, 30 septembrie, de la ora 19:00.

Pentru public, stagiunea se deschide joi, 8 septembrie, la ora 19:00, la Sala 2 TNTm, cu cea mai recentă premieră a sa, un spectacol incitant, de atitudine, redând textului lui Shakespare dimensiunea critică și comentariul răsturnat privind imaginea femeii ca marfă, ascunse în spatele termenului „comedie” cu care această piesă a fost etichetată de-a lungul timpului: ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI, scenariu de Radu Iacoban după W. Shakespesare; o a doua reprezentație este programată vineri, 9 septembrie.

CITEŞTE ŞI: Începe o nouă ediţie a Liberty Marathon! Surpriza pregătită de UVT, pentru a V-a ediţie

Cele două spectacole care definesc profilul acestui început de stagiune, deși radical diferite din punct de vedere stilistic, construiesc un arc tematic peste timp și, totodată, pun în valoare Sala 2 TNTm ca spațiu emblematic pentru Timișoara și pentru teatrul românesc și, deopotrivă, ca spațiu de cercetare a celor mai imaginative formule de expresie artistică și de impact cultural, civic și social.

Nu în ultimul rând, în data de 19 septembrie, în contextul Anului Caragiale, spectacolul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, O SCRISOARE PIERDUTĂ , în regia Adei Lupu Hausvater, va fi prezentat pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești.
Biletele pentru spectacolele Teatrului Național din Timișoara sunt puse în vânzare la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, între orele 11:00 -19:00 sau on-line, pe www.tntimisoara.com.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Este oficial! PNL şi PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European

După săptămâni bune în care au purtat negocieri privind maniera în care se vor desfăşura alegerile din acest an, liderii celor două partide din coaliţia de guvernare, au ajuns la un numitor comun.

Finanțare de peste 6,1 milioane lei, alocată de CJ Timiș pentru proiecte culturale din județ!

Consiliului Județean Timiș alocă un bugetul de 6.150.000 lei pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor cultural-artistice și de tineret „Tim Cultura 2024”.

Un bărbat a murit după ce a fost spulberat de o mașină! Polițiștii au început o anchetă

Accident cumplit, soldat cu decesul unui bărbat de 46 de ani! Acesta mergea pe partea carosabilă, când a fost lovit în plin de o mașină.

Mai multe localități din județ rămân fără apă la robinete! Aquatim anunță lucrări la rețele joi și vineri

Aquatim anunță că în zilele viitoare se vor face lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și a rezervoarelor de înmagazinare din mai multe localități din județ.

Iulia Motoc, judecător la Curtea Penală Internaţională, vine la Universitatea de Vest din Timişoara

Facultatea de Drept, din cadrul Universitatății de Vest din Timișoara, va organiza săptămâna viitoare o serie de conferințe, în cadrul cărora Iulia Motoc, judecător ales la Curtea Penală Internațională și fost judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, va ține un discurs, intitulat „Humanism, legal technicality and justice: rethinking human rights”.

Video: Maşină cu roţile în sus, pe o şosea intens circulată! Cum s-a petrecut accidentul?

Un echipaj medical a ajuns de urgenţă, la locul unui accident rutier în care a fost implicată o singură maşină care s-a răsturnat pe plafon.