Skip to main content

Muzeul Naţional al Banatului îşi redeschide porţile cu două expoziții de excepție: „PATRIMONIUM 2019” şi „Spectrul Iubirii”

Paște Fericit!

Muzeul Naţional al Banatului propune vizitatorilor, odată cu redeschiderea sa, două expoziţii care arată că există convieţuire între vechi şi nou.

Este vorba despre „PATRIMONIUM 2019” şi „SPECTRUL IUBIRII”.

„PATRIMONIUM 2019” reprezintă o selecţie de bunuri culturale de valoare, achiziţionate în 2019 de Muzeul Naţional al Banatului, migălos realizată de muzeografi precum şi piese descoperite de arheologi, pe şantierele din 2019. Expoziția își propune să ilustreze strategia de achiziții și atragere de donații a unor bunuri culturale pentru îmbogățirea patrimoniului secțiilor de Istorie și Arheologie și al Compartimentului de Arte Vizuale în cursul anului 2019. 100.000 de lei a alocat Consiliul Judeţean Timiş pentru achiziţiile de bunuri culturale de anul trecut, astfel că 45 de noi obiecte îmbogăţesc patrimoniul datorită acestor fonduri. Alte aproape 500 de obiecte au fost donate. Printre elementele expuse se numără lucrări de pictură din secolele XIX – XX, lucrări de sculptură din prima jumătate a secolului al XX-lea, ceramică, sticlă şi metale din secolele XIX – XX, mobilier, textile şi accesorii vestimentare, care au reprezentat donaţii către Muzeul Naţional al Banatului. Astfel, „PATRIMONIUM 2019” înseamnă peste 100 de astfel de obiecte, care aşteaptă să-şi spună poveştile vizitatorilor Muzelui Naţional al Banatului.

„Spectrul Iubirii” este o expoziţie a artistului Marcel Bunea, organizată în colaborare cu Asociația ”Dialoguri contemporane”, a cărei curator este Gabriela Ciucă. Aduce în faţa vizitatorilor aproape 60 de lucrări, picturi care arată o formă de exprimare altfel, o formă de gândire altfel, un risc asumat de a fi altfel.  În acelaşi timp, își reia activitatea atât punctul muzeal Traian Vuia, cât şi Muzeul Ştefan Popa Popas.

Vizitarea expoziţiilor se va face în condiţii speciale, recomandate prin normele de sănătate publică. Nu se permite accesul pentru mai mult de 10 persoane simultan, vizitatorii fiind obligaţi să poarte măşti, la intrare.

Muzeul Naţional al Banatului a beneficiat de fonduri de la Consiliul Judeţean Timiş pentru asigurarea materialelor sanitare, atât pentru siguranţa angajaţilor cât şi a vizitatorilor – dezinfectant de mâini, pentru suprafeţe, covoraşe dezinfectante precum şi termometru cu infraroşu.

Intrarea şi ieşirea din muzeu se va face pe uşi diferite, spaţiile expoziţionale vor fi aerisite cel puţin din două în două ore.

„PATRIMONIUM 2019” şi „Spectrul Iubirii” pot fi vizitate din 15 mai, în Bastionul Theresia, mansarda B1. Programul de vizitare rămâne cel obişnuit, de marţi până duminică, între orele 10 şi 18. Intrarea este gratuită pentru elevi, studenți și pensionari iar pentru adulți, biletul de intrare este 5 lei.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

După ce un filmuleț în care apare vicepreședintele CJT, Alin Popoviciu, căruia Viorica de la Clejani îi cântă refrenul unei piese deocheate a devenit viral pe internet, acesta vine cu explicații publice.
Președintele PNL Timiș, Marilen Pirtea, reacționează la scandalul legat de relocarea elevilor de la Liceul Tehnic de Vest, care urmează să fie mutați în alte unități de învățământ pentru a face loc elevilor de la Colegiul „Ana Aslan”.
Aproape cinci tone de haine uzate au fost date spre reciclare, în primele două luni și jumătate de la implementarea serviciului gratuit de colectare a articolelor vestimentare, implementat de Primăria Timișoara, în parteneriat cu CVS Recycling SRL.
Mobilizare de forțe, seara trecută, în Reșița, pentru stingerea unui incendiu foarte violent, ce a cuprins un utilaj tehnologic de prelucrare a deșeurilor metalice.