Mica Unire, sărbătorită și la Timișoara
Sărbătorim 158 de ani de la Mica Unire! La 24 ianuarie 1859 Moldova se unea cu Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domnitor al ambelor principate.
Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei la 5 ianuarie 1859. Ulterior, într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza și în Țara Românească, aceasta fiind acceptată în unanimitate. Astfel, la 24 ianuarie se împlinea unirea celor două principate, care era considerată de otomani și austrieci drept o încălcare a Convenției de la Paris. Cu toate acestea, textul Convenţiei din 1858 nu stipula că domnii aleși în cele două Principate să fie persoane distincte.
După acest moment Alexandru Ioan Cuza a pornit un process amplu de unificare, iar 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, a reușit comasarea Parlamentului și a Guvernului, realizând practic și unirea politică a principatelor, nu doar cea teritorială.
Alexandru Ioan Cuza a fost înlăturat de la putere în 1866, când pe tron a fost adus principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România. Unirea Mare se face câțiva ani mai târziu, la 1 decembrie 1918, sub conducerea regelui Ferdinand I.
La fel cum s-a întâmplat în fiecare an, și astăzi, la Timișoara, această importantă zi a fost marcată cum se cuvine. Mai multe oficialități au participat la un ceremonial religios, cu depuneri de coroană la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, amplasat pe Bulevardul Take Ionescu. Ulterior a avut loc o scurtă paradă militară, și tradiționala horă a unirii.
Lasă un răspuns