Skip to main content

MEGA exercițiu pentru pompierii din Timiș! ”Fură” meserie de la colegii din vestul Europei

Marilen Pirtea

Mobilizare exemplară de forțe la Timișoara. Echipe ale serviciilor de urgență din Austria, Germania sau Franța, s-au alăturat pompierilor timișeni pentru a participa la cel mai mare exercițiu privind intervenția la indundații și nu numai.

Echipele din țările respective au venit dotate până în dinți, pentru a putea face față unei situații dezastruoase în țara nostră.

Baza de operațiuni a fost instalată la ieșire din Ghiroda.

isu 6

În cadrul exercițiului au participat instructori de specialitate din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă a Uniunii Europene, un modul de pompare de mare capacitate din Austria, un modul de purificare a apei din Germania, un modul de prelevare și detecție CBRN din Franța și o echipă de suport tehnic TAST din Germania.

Acest exercițiu vizează în primul rând cooperarea interinstituțională și mai ales activitatea noastră a inspectoratului în momentul în care solicităm asistență internațională. Exercițiul Romodex 2017 are ca scop principal cooperarea internațională. Ambele părți au de câștigat în acest exercițiu, pentru că de exemplu în momentul în care am solicita asistență internațională sunt anumite bariere, lingvistice, procedurale și bineînțeles sunt tipuri diferite de tehnică”, spune Lucian Mihoc, șeful ISU Banat.

La acest exercițiu de importanță majoră pentru țara noastră a participat și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, care a recunoscută că țările vestice sau mai bine la capitolul dotări, însă și România se află într-o direcție bună.

Este extrem de important acest exercițiu pentru că învățăm unii de la alții. În acest exercițiu sunt module din trei țări care participă, și aici vorbim de modulul de pompare de înaltă capacitate provenit din Austria, un modul de purificare a apei, de capacitate foarte mare, provenit din Germania, un modul de CBRN, provenit de la Protecția Civilă din Franța. Noi deja am început un astfel de concept și deja de 2-3 ani, din 2014, dotarea noastră deja este indreptată spre o viziune mai largă, încă mai avem de făcut. 90 de milioane de euro până la sfârsitul acestui an vor fi cheltuite din fonduri europene din 2015. S-au cheltuit deja 60, anul asta mai avem 30 pe un anumit proiect. Și se lucrează pe un proiect pe infrastructura mare, de 80 de milioane de euro, dar încă este nevoie in diferite paliere să le întărim”, a declarant Raed Arafat secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

isu 5

Raed Arafat mai spune că important este ca România să nu fie doar o țară că primește sprijin, ci să fie una care și acordă sprijin țărilor vecine în cazul în care situația o cere.

Pentru noi este un proces de învățare și de preluare de experiență din celelalte țări. Este normal ca în cadrul solidarității europene, în cazul unor dezastre, prin mecanismul de protecție civila europeană, România sa nu fie o țară care e potențial, o țară care e primitoare de ajutor, ci sa fie o țară care este și ofertantă de ajutor, care să meargă să îi ajute pe alții. Am mai făcut asta, în 2014, cand o echipă tocmai din Timiș a plecat pentru a asista la inundațiile din Serbia, ajutorul care a fost oferit Sloveniei, cand a fost o problema cu curentul și s-au trimis generatoare electrice. România trebuie să se pregătească pentru ambele sensuri. Unu, să știe cum să primească ajutor în caz de dezastru, dar să știe și cum să participe să ii ajute pe alții”, spune Raed Arafat. 

Exercițiu constituie astfel o oportunitate pentru echipa de pompare de mare capacitate din cadrul ISU Timiș, pentru verificarea stadiului de pregătire, având în vedere faptul că în luna mai, în Austria, va avea loc procesul de certificare a echipei în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

În seara zilei de 7 noiembrie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la cea de-a 31-a ediție a Galei Topul Național al Firmelor pentru anul 2023, desfășurată la Centrul Expoziţional Romexpo București.
Circulație blocată pe ambele sensuri de mers, pe unul dintre cele mai circulate drumuri din vestul țării, după un accident cumplit, în care au fost implicate două autotrenuri.
restrictii trafic
La solicitarea societăților Aquatim și Colterm, comisia de circulație din cadrul Primăriei Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier în două zone din oraș, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță.
Astăzi a avut loc prima ședință a Consiliului Județean Timiș în noua formulă, după cea de constiuire, iar unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost alegerea celor doi vicepreședinți.
Recenta victorie a lui Donald Trump la alegerile din Statele Unite a fost marcată cu entuziasm de republicanul Marian Cucșa, președintele Partidului Republican Român.
Au mai rămas două zile până la prima ieșire la rampă spectacolului Petrecerea de nuntă, a cărui premieră este programată duminică, 10 noiembrie 2024, la Sala Mare, cu începere la ora 19.
Primarul Dominic Fritz a pornit un proiect de amploare pentru Timișoara: un nou spital municipal, realizat în parteneriat public-privat și cu sprijinul Băncii Mondiale.
Este o săptămână cu semnificație pentru țările europene, care celebrează „European Fertility Week”, perioadă în care societatea își exprimă solidaritatea pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea.
La o săptămână de când circulația tramvaielor a fost blocată, în zona centrală a Timișoarei, aproximativ două ore, din cauza unei garnituri care a deraiat, avem primul rezultat al anchetei demarate de firma producătoare.