MEGA exercițiu pentru pompierii din Timiș! ”Fură” meserie de la colegii din vestul Europei

Mobilizare exemplară de forțe la Timișoara. Echipe ale serviciilor de urgență din Austria, Germania sau Franța, s-au alăturat pompierilor timișeni pentru a participa la cel mai mare exercițiu privind intervenția la indundații și nu numai.

Echipele din țările respective au venit dotate până în dinți, pentru a putea face față unei situații dezastruoase în țara nostră.

Baza de operațiuni a fost instalată la ieșire din Ghiroda.

isu 6

În cadrul exercițiului au participat instructori de specialitate din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă a Uniunii Europene, un modul de pompare de mare capacitate din Austria, un modul de purificare a apei din Germania, un modul de prelevare și detecție CBRN din Franța și o echipă de suport tehnic TAST din Germania.

Acest exercițiu vizează în primul rând cooperarea interinstituțională și mai ales activitatea noastră a inspectoratului în momentul în care solicităm asistență internațională. Exercițiul Romodex 2017 are ca scop principal cooperarea internațională. Ambele părți au de câștigat în acest exercițiu, pentru că de exemplu în momentul în care am solicita asistență internațională sunt anumite bariere, lingvistice, procedurale și bineînțeles sunt tipuri diferite de tehnică”, spune Lucian Mihoc, șeful ISU Banat.

La acest exercițiu de importanță majoră pentru țara noastră a participat și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, care a recunoscută că țările vestice sau mai bine la capitolul dotări, însă și România se află într-o direcție bună.

Este extrem de important acest exercițiu pentru că învățăm unii de la alții. În acest exercițiu sunt module din trei țări care participă, și aici vorbim de modulul de pompare de înaltă capacitate provenit din Austria, un modul de purificare a apei, de capacitate foarte mare, provenit din Germania, un modul de CBRN, provenit de la Protecția Civilă din Franța. Noi deja am început un astfel de concept și deja de 2-3 ani, din 2014, dotarea noastră deja este indreptată spre o viziune mai largă, încă mai avem de făcut. 90 de milioane de euro până la sfârsitul acestui an vor fi cheltuite din fonduri europene din 2015. S-au cheltuit deja 60, anul asta mai avem 30 pe un anumit proiect. Și se lucrează pe un proiect pe infrastructura mare, de 80 de milioane de euro, dar încă este nevoie in diferite paliere să le întărim”, a declarant Raed Arafat secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

isu 5

Raed Arafat mai spune că important este ca România să nu fie doar o țară că primește sprijin, ci să fie una care și acordă sprijin țărilor vecine în cazul în care situația o cere.

Pentru noi este un proces de învățare și de preluare de experiență din celelalte țări. Este normal ca în cadrul solidarității europene, în cazul unor dezastre, prin mecanismul de protecție civila europeană, România sa nu fie o țară care e potențial, o țară care e primitoare de ajutor, ci sa fie o țară care este și ofertantă de ajutor, care să meargă să îi ajute pe alții. Am mai făcut asta, în 2014, cand o echipă tocmai din Timiș a plecat pentru a asista la inundațiile din Serbia, ajutorul care a fost oferit Sloveniei, cand a fost o problema cu curentul și s-au trimis generatoare electrice. România trebuie să se pregătească pentru ambele sensuri. Unu, să știe cum să primească ajutor în caz de dezastru, dar să știe și cum să participe să ii ajute pe alții”, spune Raed Arafat. 

Exercițiu constituie astfel o oportunitate pentru echipa de pompare de mare capacitate din cadrul ISU Timiș, pentru verificarea stadiului de pregătire, având în vedere faptul că în luna mai, în Austria, va avea loc procesul de certificare a echipei în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Gestul care l-a făcut pe un șofer turc să aprecieze și mai mult România! Și-a recuperat borseta în care avea acte și 2.000 de euro, după ce a uitat-o într-o benzinărie!

Un cetățean turc și-a pierdut borseta în care avea actele dar și suma de 2.000 de euro, în timpul unei staționări într-o benzinărie din Lugoj!

Video: Imagini cumplite de la o şcoală din Afganistan, unde a avut loc un adevărat masacru

Cel puțin 15 persoane au fost ucise, iar 20 sunt grav rănite, după un atac cu bombă la o școală din regiunea Samangan, din nordul Afganistanului.

700 de steaguri noi arborate pe stâlpi și pe catarge, la Timișoara, înainte de 1 Decembrie!

Primăria Timișoara a cumpărat peste 700 de noi drapele noi care au fost deja montate pe stâlpi și pe catarge.

Galerie foto: Spectacol de excepţie, de 1 Decembrie! TNT pune în scenă una dintre cele mai îndrăgite opere ale lui Caragiale

De Ziua Națională a României, de la ora 19:00, Sala Mare a Teatrului Național va găzdui premiera spectacolului Conul Leonida faţă cu reacţiunea, de I. L. Caragiale.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.