Măsuri urgente pentru combaterea tuberculozei! Semnalul de alarmă tras de medicii specialiști, de Ziua Mondială de Luptă împotriva acestei boli

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată anual pe 24 martie, atrage atenția asupra necesitatea combaterii acestei boli infecțioase grave, care rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Sub sloganul „Da! Putem elimina Tuberculoza prin: angajament, investiții, furnizarea de servicii”, Organizația Mondială a Sănătății face apel la intensificarea eforturilor pentru controlul acestei boli.
Deși la nivel național incidența tuberculozei rămâne ridicată, județul Timiș a înregistrat valori sub media pe țară în 2024, cu 37,1 cazuri la suta de mii de locuitori.
Comparativ cu alte județe, unde incidența este mai mare, situația din Timiș este mai favorabilă, dar necesitatea de prevenție, diagnostic rapid și tratament adecvat rămâne esențială.
Medicii pneumologi atrag atenția asupra riscurilor asociate cu tuberculoza multidrog-rezistentă (TB-MDR) și tuberculoza extensiv rezistentă (TB-XDR), forme care necesitatea terapii complexe și resurse financiare suplimentare.
„Controlul tuberculozei rămâne o problemă globală de sănătate publică, iar atingerea obiectivelor la nivel național necesită o abordare multisectorială, implicând instituțiile statului, Ministerul Sănătății, alte ministere, Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT), organizațiile științifice naționale și internaționale, precum și organizațiile nonguvernamentale. Răspunsul la tuberculoză trebuie să fie unul sistemic, prin implicarea unor servicii de sănătate eficiente, care să asigure depistarea precoce a cazurilor de infecție și boală, utilizarea de metode rapide de diagnostic, aprovizionarea cu medicamente de calitate, precum și implementarea unor sisteme informatice integrate pentru colectarea datelor, monitorizarea și evaluarea cazurilor depistate”, spune dr. Adriana Socaci, coordonator tehnic județean Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.
Pentru a preveni răspândirea bolii, specialiștii recomandă prezentarea la medic în cazul apariției următoarelor simptome:
– tusea persistentă, care durează mai mult de 2-3 săptămâni, însoțită uneori de flegmă (spută) cu sânge și durere în piept
– febră sau subfebrilitate care nu cedează în timp
– transpirații pe timpul nopții
– lipsa poftei de mâncare
– scăderea în greutate
– senzația de slăbiciune și de oboseală
– insomnie.
În ultimii 20 de ani, în România, s-au înregistrat progrese importante în asigurarea controlului tuberculozei. Cu toate acestea, România continuă să ocupe primul loc în regiune la numărul de cazuri, în 2024 incidența tuberculozei fiind în țara noastră de peste 44 de cazuri la suta de mii de locuitori, cu mult peste valorile medii la nivel european.
„Ultimii ani au dus la apariția așa numitei ‘tuberculoza multidrog-rezistentă (TB-MDR)’ care este o formă periculoasă de tuberculoză cauzată de bacterii care au devenit rezistente la tratamentul cu cele mai eficiente medicamente de primă linie utilizate până acum pentru tratarea bolii. Această formă de tuberculoză este mult mai dificil de tratat și necesită terapii mai lungi, mai toxice și mai costisitoare. Există însă și forme mai severe, de exemplu tuberculoza extensiv rezistentă (TB-XDR), atunci când bacteriile dezvoltă rezistență suplimentară la unul dintre antibioticele de primă linie, dar și la un medicament injectabil de linia a doua. În majoritatea situațiilor, tuberculoza multidrog-rezistentă apare din cauza administrării incorecte a tratamentului, din cauza întreruperii acestuia după dispariția simptomelor, prin transmiterea directă a tulpinilor rezistente ori din cauza lipsei accesului la tratament și monitorizare. Aceasta, va fi, de altfel, următoarea provocare la nivel mondial în ceea ce privește lupta împotriva acestui flagel”, mai spune dr. Adriana Socaci.
Eforturile făcute la nivel mondial au dus la salvarea a peste 75 de milioane de vieți, in ultimii 25 de ani. Cu toate acestea, tuberculoza rămâne una dintre bolile cu cea mai mare mortalitate. Zilnic aproape 4.500 de persoane pierzându-și viața din cauza acestei maladii. Practic, la nivel mondial, la fiecare 20 de secunde, se înregistrează un deces provocat de tuberculoză. Mai mult, un pacient infectat poate răspândi boala altor 15 persoane în decurs de numai un an.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Disputa dintre Pirtea și Lațcău continuă. Liberalul îi cere socoteală și pe alte teme din administrația locală

VIDEO: Mașină în flăcări, după un accident rutier! Șoferul și-a pierdut viața

Se va opri furnizarea apei sau presiunea va fi scăzută, în mai multe localități din Timiș! Aquatim anunță lucrări la rețeaua de distribuție

CCIAT lansează curs GRATUIT de Operator Introducere, Validare și Prelucrare date in cadrul Proiectului „Evolutia tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest”

Noi detalii, în cazul accidentului în care au fost implicate cinci persoane! Șoferul nu avea permis și era beat

Viceprimarul Lațcău reacționează după ce Pirtea a acuzat administrația locală de discriminare în școli: Toate acuzațiile lansate nu sunt altceva decât o mârlănie dâmbovițeană

Impact violent, între două mașini, în zona centrală a Timișoarei! Un bărbat a ajuns la spital

Erou și în timpul liber! Un pompier a readus la viață o femeie care suferise un stop cardiorespirator

Atenție, timișoreni! Traseul liniei 16 va fi modificat astăzi, pentru desfășurarea evenimentului sportiv „Poli Bike Challenge”

Program modificat la Direcția de Evidență a Persoanelor, în minivacanța de 1 Mai! Funcționează doar Biroul Decese

VIDEO: Doi adulți și doi copii, victime ale unui accident cumplit! Au fost solicitate două ambulanțe și un elicopter SMURD

Copil de 10 ani rănit, după ce mașina în care se afla a fost lovită de un tramvai, la Timișoara!

Impact violent între un tir și o camionetă, pe autostrada Arad-Timișoara! Se circulă cu restricții

Cinci persoane implicate într-un accident grav! A intervenit descarcerarea

Accident rutier grav, cu patru victime! Intervine elicopterul SMURD!

Timișoara, gazda unui turneu de frisbee! Participă echipe din țări precum Marea Britanie, Spania sau Turcia

Operațiune de dezinsecție, la Timișoara, în acest weekend! Se va stropi la sol

Lasă un răspuns