Skip to main content

Măşti gratuite, pentru fiecare om! Pro România se implică în problema măştilor de protecţie, care s-au scumpit de mai bine de zece ori

A fi om!

Pandemia de coronavirus a dus la mărirea preţului măştilor de protecţie, astfel că mulţi oameni nu îşi permit să le cumpere.

Dacă înainte, un astfel de articol costa 30 de bani, acum poate fi achiziţionat la minimum 3 lei.

Tocmai de aceea, parlamentarii Pro România au iniţiat un proiect de lege care prevede acordarea de măști gratuite către populaţie.

”Propunem o inițiativă legislativă care prevede că Ministerul Sănătății, prin UNIFARM S.A. dispune achiziționarea de măști de protecție, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni, dar și din import. În ceea ce privește costurile aferente, prezenta inițiativă prevede că fondurile pentru achiziționarea măștilor se asigură de la bugetul de stat și din fondurile proprii ale companiei UNIFARM S.A.”, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorii au subliniat faptul că această măsură este urgentă și obligatorie în contextul în care starea de urgență se va încheia, iar activitățile socio-economice vor fi reluate.

”Din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă și totodată din cauza prețurilor oscilante pentru măștile de protecție, foarte mulți cetățeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente. De asemenea, se constată că, în prezent, necesarul de măști de protecție nu este acoperit de farmacii sau comercianți, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile”, susțin parlamentarii inițiatori.

În ceea ce privește distribuirea seturilor, proiectul prevede un circuit care implică Guvernul, Direcțiile de Sănătate Publică și autoritățile locale.

”Guvernul să achiziționeze măștile de protecție, distribuția să se realizeze de UNIFARM S.A, prin Direcțiile județene de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, către autoritățile locale. De asemenea, inițiatorii au prevăzut ca seturile de 30 de măști de protecție să ajungă la cetățeni, prin autoritățile publice, în mod gratuit”, se arată în încheierea expunerii de motive.

O astfel de inițiativă a fost aplicată deja în Italia, regiunea Toscana, acolo unde există, de asemenea, obligativitatea purtării de măști.

Astfel, fiecare cetățean primește lunar 30 de măști de protecție, iar, în paralel, președintele regiunii a interzis specula în ceea ce privește prețurile acestor materiale de protecție.

 

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Creșterea alarmantă a cazurilor de cancer îi face pe cei de la Asociația Oncohelp Timișoara să extindă capacitatea centrului în care bolnavii primesc  tratamentul de care au nevoie.
În perioada 17 – 21 mai, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș invită firmele timișene să facă parte din delegaţia de afaceri care va vizita IBA 2025 – care va avea loc la Düsseldorf, în perioada 18 – 22 mai.
A vrut să dea o mână de ajutor, dar s-a trezit în plasa unor indivizi cu gânduri necurate. Este pățania unei tinere din Timișoara, care a fost tâlhărită, pe o stradă din oraș.
Primăriile marilor orașe din regiunea de vest a țării au acum posibilitatea de a accesa bani europeni, prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții în infrastructura rutieră, în modernizarea sau construirea de șosele de centură, pasaje, noduri rutiere și pasarele pietonale, pentru decongestionarea traficului.
Scene incredibile, în această dimineață, când șoferii prinși în trafic nu înțelegeau de ce una dintre mașini nu pleacă de la semafor.
Forțele de intervenție au fost solicitate să acționeze de urgență la locul unui accident grav, în care au fost implicate o mașină și un tir.
Cancerul de sân, cel pulmonar și afecțiunile din patologia digestivă continuă să fie cele mai frecvent întâlnite forme de boli oncologice în rândul pacienților tratați în cadrul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara. Aproape 80% dintre cei 4.300 de pacienți noi înregistrați în 2024 suferă de una dintre aceste afecțiuni oncologice.