Marilen Pirtea cere guvernanţilor, responsabilitate şi respect faţă de dascăli


De Ziua Mondială a Educaţiei, deputatul PNL Marilen Pirtea face un apel către guvernanţă să îşi îndrepte faţa către dascăli.
Pirtea spune că respectul și responsabilitatea față de profesori şi faţă de domeniul educaţiei relevă din fapte şi nicidecum din declarațiile publice.
Tocmai de aceea, deputatul PNL îndeamnă factorii de decizie să treacă la acţiune.
CITEŞTE ŞI: Trei oameni, dați dispăruți după ce o galerie a minei din Lupeni s-a surpat!
“Mă văd nevoit a sublinia abordarea greșită a administrației social-democrate, care consideră că singura măsură a respectului față de dascăli este salariul, nici această abordare nefiind însă lipsită de capcane. Nu doresc să fac referire la înșelătoria din spatele măririlor salariale, ci să subliniez faptul că dincolo de remunerarea corectă, guvernul este dator educației, dascălilor, cu o serie de măsuri de bun-simț”, spune Marilen Pirtea.
În acest sens, deputatul PNL a creionat demersurile care pot fi realizate extrem de simplu şi care ar fi benefice atât pentru dascăli cât şi pentru elevi.
CITEŞTE ŞI: Polițiști locali, amenințați și înjurați ca la ușa cortului de un șofer nervos!
„Domnilor guvernanți, vreți să demonstrați respect față de DASCĂLI? Faceți-le cadou, de ziua lor, aceste șase inițiative pe care le puteți implementa cu ușurință, numai voință să aveți.
1. Scoateți condica de prezență din școli, dascălii nu sunt funcționari în uzine. Chiar dacă sunt plătiți din bani publici, ca și universitarii și medicii, activitatea dascălilor are alt specific, normarea ca la uzină nu este potrivită, este jignitoare și este frustrantă!
2. Debirocratizați evaluarea profesorilor și lăsați dascălii să se ocupe în primul rând de elevii lor. Restructurați grila de evaluare a dascălilor din preuniversitar prin eliminarea aspectelor birocratice din aceasta și introduceți și/sau creșteți ponderea activităților cu elevii și a rezultatelor acestora măsurate prin progresul școlar. Așa vom valoriza dascălii care au o contribuție însemnată la educația elevilor lor.
3. Lăsați dascălul să-și aleagă singur materialele auxiliare. Cadrul didactic are capacitatea, dreptul și chiar obligația să-și elaboreze și/sau selecteze auxiliarele didactice, un învățământ centrat pe elev nu are nevoie de auxiliare aprobate de la minister. Preselecția unor auxiliare este o insultă adusă competențelor profesionale ale cadrelor didactice din preuniversitar. Avem manuale aprobate de minister, este suficient.
4. Organizați concursuri pe bune pentru directorii de școală și pentru inspectorii școlari. Încetați cu favoritismele, cu impunerea oamenilor de partid în poziții de conducere și lăsați aceste locuri pentru specialiști recunoscuți de colegii lor.
5. Renunțați la lista de discipline obligatorii pentru autorizarea și acreditarea programelor de studii universitare. S-au cheltuit bani serioși pentru implementarea structurilor moderne de management al competențelor, avem cadre ale calificărilor și un registru național al calificărilor – puneți-le la treabă! Lista de discipline obligatorii este anacronică și nu lasă universitarii să inoveze, să se adapteze la actualitatea domeniului și la nevoile pieței muncii.
6. Realizați, într-un sfârșit, clasificarea universităților, ierarhizarea programelor de studii, evaluarea școlilor doctorale, astfel încât fiecare cadru didactic universitar să se regăsească într-o poziție confortabilă din care randamentul său să fie maxim. Este nefiresc faptul ca toate cadrele didactice universitare să fie puse într-un șablon. Unii iubesc mai mult activitatea didactică, alții activitatea de cercetare. Clasificarea universităților, ierarhizarea programelor de studii, evaluarea școlilor doctorale, vor permite fiecărui cadru didactic dar și fiecărei universități să-și regăsească locul în funcție de misiunea asumată.
Puteți face măcar atât?”, transmite Marilen Pirtea.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Cu ei ne mândrim! Elevii de la Liceul Carmen Sylva au obținut o performanță mondială, la concursul de robotică din SUA

Îți dorești o carieră militară? Se fac înscrieri pentru învățământul universitar și postliceal militar în anul 2025 – 2026!

Ultimele zile în care vă mai puteți bucura de Târgul de Paști, de la Timișoara! Cei mici, așteptați și la o vânătoare de ouă!

Povestea oului de Paște! Simbolismul și tradițiile din jurul acestui element al sărbătorii

Cum îți poți face Paștele mai sănătos? Sfaturi de aur, pentru a te bucura de masa festivă cu gust, dar fără riscuri

Hristos a înviat! Mii de credincioși au sărbătorit Învierea Domnului, la Timișoara

Video: Lumina Sfântă a ajuns la Timișoara! În această noapte va fi împărțită tuturor credincioșilor

Ultimele zile de înscrieri pentru Poli Bike Challenge! Pedalezi și susții două speranțe ale sportului românesc!

Gest șocant, înainte de Paște! Un bărbat și-a tăiat venele, apoi s-a aruncat în gol de pe clădirea în care locuia

Program prelungit, în noapte de Înviere, pentru mijloacele de transport în comun din Timișoara!

Primăvara asta, dăruiește în stil coreean! Ritualuri de frumusețe propuse de Be Well Store Timișoara

Vreme frumoasă de Paște, în toată țara! Vor fi temperaturi ridicate, iar izolat, își vor face apariția și ploile

Tânără bătută în propria casă, de doi indivizi cu fețele acoperite! Ce au descoperit polițiștii, când i-au identificat pe agresori?

Video: Tragedie, în Vinerea Mare! Un mort și doi răniți, într-un accident violent! Victima decedată a ars în mașina care a luat foc, după impact

Atenție! Tichetele sociale pentru nou-născuți acordate mămicilor, de Direcția de Asistență Socială, expiră la sfârșitul lunii mai!

Rugbiștii și baschetbaliștii timișoreni, pe teren, în Vinerea Mare! Ambele partide sunt în deplasare

Studentă de 19 ani s-a aruncat de la etaj, după o ceartă cu iubitul! Tânăra a ajuns la spital

RETIM și ADID Timiș lansează prima campanie de colectare GRATUITĂ a deșeurilor textile în Zona 1 Timișoara
Alte articole










Lasă un răspuns