Skip to main content

Marilen Pirtea cere guvernanţilor, responsabilitate şi respect faţă de dascăli

Paște Fericit!

De Ziua Mondială a Educaţiei, deputatul PNL Marilen Pirtea face un apel către guvernanţă să îşi îndrepte faţa către dascăli.

Pirtea spune că respectul și responsabilitatea față de profesori şi faţă de domeniul educaţiei relevă din fapte şi nicidecum din declarațiile publice.

Tocmai de aceea, deputatul PNL îndeamnă factorii de decizie să treacă la acţiune.

CITEŞTE ŞI: Trei oameni, dați dispăruți după ce o galerie a minei din Lupeni s-a surpat!

Mă văd nevoit a sublinia abordarea greșită a administrației social-democrate, care consideră că singura măsură a respectului față de dascăli este salariul, nici această abordare nefiind însă lipsită de capcane. Nu doresc să fac referire la înșelătoria din spatele măririlor salariale, ci să subliniez faptul că dincolo de remunerarea corectă, guvernul este dator educației, dascălilor, cu o serie de măsuri de bun-simț”, spune Marilen Pirtea.

În acest sens, deputatul PNL a creionat demersurile care pot fi realizate extrem de simplu şi care ar fi benefice atât pentru dascăli cât şi pentru elevi.

CITEŞTE ŞI: Polițiști locali, amenințați și înjurați ca la ușa cortului de un șofer nervos!

„Domnilor guvernanți, vreți să demonstrați respect față de DASCĂLI? Faceți-le cadou, de ziua lor, aceste șase inițiative pe care le puteți implementa cu ușurință, numai voință să aveți.

1. Scoateți condica de prezență din școli, dascălii nu sunt funcționari în uzine. Chiar dacă sunt plătiți din bani publici, ca și universitarii și medicii, activitatea dascălilor are alt specific, normarea ca la uzină nu este potrivită, este jignitoare și este frustrantă!

2. Debirocratizați evaluarea profesorilor și lăsați dascălii să se ocupe în primul rând de elevii lor. Restructurați grila de evaluare a dascălilor din preuniversitar prin eliminarea aspectelor birocratice din aceasta și introduceți și/sau creșteți ponderea activităților cu elevii și a rezultatelor acestora măsurate prin progresul școlar. Așa vom valoriza dascălii care au o contribuție însemnată la educația elevilor lor.

3. Lăsați dascălul să-și aleagă singur materialele auxiliare. Cadrul didactic are capacitatea, dreptul și chiar obligația să-și elaboreze și/sau selecteze auxiliarele didactice, un învățământ centrat pe elev nu are nevoie de auxiliare aprobate de la minister. Preselecția unor auxiliare este o insultă adusă competențelor profesionale ale cadrelor didactice din preuniversitar. Avem manuale aprobate de minister, este suficient.

4. Organizați concursuri pe bune pentru directorii de școală și pentru inspectorii școlari. Încetați cu favoritismele, cu impunerea oamenilor de partid în poziții de conducere și lăsați aceste locuri pentru specialiști recunoscuți de colegii lor.

5. Renunțați la lista de discipline obligatorii pentru autorizarea și acreditarea programelor de studii universitare. S-au cheltuit bani serioși pentru implementarea structurilor moderne de management al competențelor, avem cadre ale calificărilor și un registru național al calificărilor – puneți-le la treabă! Lista de discipline obligatorii este anacronică și nu lasă universitarii să inoveze, să se adapteze la actualitatea domeniului și la nevoile pieței muncii.

6. Realizați, într-un sfârșit, clasificarea universităților, ierarhizarea programelor de studii, evaluarea școlilor doctorale, astfel încât fiecare cadru didactic universitar să se regăsească într-o poziție confortabilă din care randamentul său să fie maxim. Este nefiresc faptul ca toate cadrele didactice universitare să fie puse într-un șablon. Unii iubesc mai mult activitatea didactică, alții activitatea de cercetare. Clasificarea universităților, ierarhizarea programelor de studii, evaluarea școlilor doctorale, vor permite fiecărui cadru didactic dar și fiecărei universități să-și regăsească locul în funcție de misiunea asumată.

Puteți face măcar atât?”, transmite Marilen Pirtea.

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” din Timișoara au obținut rezultate spectaculoase la cel mai important concurs internațional de robotică pentru liceeni – FIRST Championship Houston 2025, desfășurat în perioada 16-19 aprilie în Houston, Texas, SUA.
Ministerul Apărării Naționale, prin Biroul informare-recrutare Timiș, prezintă oferta educațională a instituțiilor postliceale de învățământ militar și a celor universitare civile pentru formarea maiștrilor militari și a subofițerilor în anul universitar 2025-2026!
Timișorenii se mai pot bucura în perioada 21-23 aprilie, de ultimele zile ale Târgului de Paști! Organizatorii anunță ca va fi atmosferă de sărbătoare, spectacole speciale, concerte, operă și momente artistice de neuitat. Ca în fiecare an, Primăria Timișoara și Casa de Cultură îi invită pe cei mici la vânătoarea de ouă de ciocolată, devenită […]
Oul roșu este, fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite simboluri ale Paștelui, purtând cu el o încărcătură spirituală, dar și o bogată moștenire culturală.
Hristos a înviat! Noaptea de Înviere a adus lumină, liniște și bucurie în sufletele miilor de credincioși din Timișoara, care au participat la slujbele de Paște organizate în bisericile din tot orașul.
Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns, în această seară, pe Aeroportul din Timișoara, unde a fost întâmpinată de de mai mulți credincioși, chiar pe pistă.
Societatea de Transport Public Timișoara asigură transportul în comun, cu program extins, în această noapte, cu ocazia oficierii slujbelor religioase de Paști.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara anunță că sumele alimentate pe tichetele sociale pe suport electronic, destinate sprijinirii cuplurilor mamă–nou-născut aflate în situații de vulnerabilitate, pot fi utilizate până la data de 31 mai.
Incident șocant, în această seară la Timișoara! O tânără de 19 ani s-a aruncat în gol de la etajul unu al unui bloc, după o ceartă cu iubitul.
RETIM Ecologic Service S.A., în parteneriat cu ADID Timiș, anunță începerea primei campanii trimestriale pentru colectarea deșeurilor textile, din Zona 1 Timișoara. Utilizatorii casnici pot folosi această oportunitate pentru a se debarasa legal și gratuit de deșeurile textile din gospodărie. Campania se desfășoară în perioada 22 aprilie – 30 iunie 2025, în localitățile: Timișoara, Dumbrăvița, […]