Skip to main content

Inteligența artificială folosită la Spitalul CFR pentru depistarea cancerului de piele! Medicii folosesc un aparat care realizează harta leziunilor la nivelul pielii

Spitalul CFR din Timişoara foloseşte un aparat ultraperformat care ajută la depistarea precoce a cancerului de piele.

Video Dermatoscopul este aparatul cu ajutorul căruia medicii Spitalului CFR reușesc să realizeze o „hartă a alunițelor” de pe corp.

Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele având o incidență medie de 10 la 100.000 de oameni. Chiar dacă reprezintă doar 4 la sută dintre formele de cancer de piele, poartă cel mai mare risc de producere de metastaze, ceea ce face ca perioada de supraviețuire să fie foarte mică. Boala, însă, poate fi vindecată, dacă este diagnosticată din timp. Pentru aceasta este necesară o evaluare a leziunilor de pe corp. Full Body Mapping este tehnica prin care poate fi realizată o hartă a întregii suprafețe corporale, prin care se indentifică toate leziunile cu potențial de a se transforma în cancer de piele.

Video Dermatoscopul este prevăzut cu 2 camere, în fața cărora așezăm pacientul, în diferite poziții, pentru a scana întregul corp. Practic, realizăm harta leziunilor, a alunițelor, după care luăm fiecare leziune în parte și o analizăm. Imaginile sunt stocate în calculator, astfel că avem posibilitatea evaluării și comparării lor în dinamică”, spune Claudia Tîrziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Aparatul, care este de ultimă generație, folosește Inteligența Artificială.

Calculatorul ne ajută să aflăm dimenisunea, diametrul și simetria leziunii. Apoi, putem stabili anumite aspecte legate de structurile din leziunea suspectă, iar la final avem un “scor” care ne va indica dacă vorbim de o leziune benignă sau malignă și ne ghidează către schema terapeutică pe care ar fi necesar să o urmăm. Diagnosticul de certitudine este dat, însă, de examenul histopatologic”, precizează Claudia Tîrziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Medicii recomandă un consult dermatologic anual tuturor persoanelor. Cei care se încadrează însa în următoarele grupe de risc: vârstnici, persoane cu istoric personal sau familial de cancer de piele, cei cu multiple alunițe atipice, persoanele care au o expunere constantă la raze ultraviolete, au istoric de arsuri solare sau care frecventează saloanele de bronzat ar trebui sa facă mai des asemenea controale medicale.

Medicii mai recomandă o autoevaluare a pielii, făcută acasă, lunar, pentru identificarea posibilelor leziuni tegumentare și prezentarea la cabinet dacă apar leziuni noi sau dacă se modifică cele preexistente, ca formă, dimensiune, culoare sau dacă există prurit(senzație de mâncărime) sau durere la nivelul acestora.

Programul Cabinetului de Dermatologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului CFR din Timișoara poate fi găsit pe pagina de internet a Spitalului Clinic CF Timișoara, accesând www.spitalcftm.ro

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

Banat Girls, la ultimul meci din 2023! Derby cu Politehnica Timișoara

Banat Girls înfruntă în ultima rundă din 2023 pe Politehnica Timișoara, într-o partidă programată mâine, de la ora 13.00, la Tomnatic.

Pro România se dezintegrează! Mai mulţi membri ai partidului, printre care un primar şi un consilier judeţean din Timiş, s-au alăturat PNL

Cu un an înainte de 2024, când vor avea loc patru runde de alegeri, membrii partidelor mici se chinuie să îşi găsească un loc călduţ în organizaţii mai puternice, care să îi ajute să câştige voturi.

Zeci de evenimente dedicate Revoluției, în luna decembrie, la Timișoara! Vezi aici programul

Instituțiile de cultură din subordinea Primăriei Timișoara, împreună cu asociațiile de revoluționari și cu alți parteneri locali, organizează luna aceasta o serie de evenimente dedicate Revoluției.

Trei zile de evenimente culturale, marca UVT, în weekendul ce marchează închiderea TM2023

Începând de astăzi și până duminică, inclusiv, Timișoara marchează închiderea programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.