Skip to main content

Institutul Oncologic merge mai departe! În două săptămâni va fi desemnat constructorul!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Una dintre cele mai importante investiții din Timișoara, din ultimele decenii, tot mai aproape de a deveni realitate.

Este vorba despre Institutul Regional de Oncologie, care va fi ridicat pe Calea Torontalului, în locul unde acum este ruina clădirii care ar fi trebuit să fie noul Spital Municipal din Timișoara. În momentul de față sunt analizate ofertele pentru desemnarea constructorului.

În plus, președintele Consiliului Județean Timiș dă asigurări că proiectul nu va fi afectat de reducerile de cheltuieli prevăzute în bugetul național, pentru că finanțarea este asigurată prin PNRR. În plus, liderul CJT, mai spune că este o chestiune de zile până la atribuirea contractului, în valoare de aproximativ 250 de milioane de euro.

Institutul Oncologic nu are nicio legătură cu proiectul de buget, fiind finanțat din PNRR. Proiectul e în licitație, urmează atribuirea contractului, e o chestiune de zile, poate două săptămâni. Fiind un proiect foarte mare, de 250 de milioane de euro, sunt foarte multe firme interesate și poate cer clarificări probabil. Decât să se facă pe repede înainte și apoi să să se oprească într-o contestație în instanță, cred că e mai bine să se piardă un pic de timp acum”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis.

Simonis atrage însă atenția că proiectul trebuie finalizat până la finalul anului 2026, pentru că acesta este și termenul până la care pot fi atrași banii din PNRR. Totuși, liderul CJT nu își face griji că nu va putea fi terminat proiectul până atunci, pentru că cea mai mare sumă de bani este alocată pentru aparatura medicală, care poate fi achiziționată înainte de finalizarea construcției.

Provocarea nu va fi să obținem finanțarea, pentru că ea există, provocarea este să atragem cât mai mulți bani, dacă se poate toți până la finalul lui 2026, termen limită până la care poți atrage bani din PNRR, deși există și informații conform cărora s-ar putea prelungi termenul, dar nu vreau să ne bazăm pe zvonuri și mi-ar plăcea ca acest proiect să fie finalizat până la sfârșitul anului 2026. Se poate face asta pentru ca mare parte din sumă este pentru aparatură și dotări, care pot fi achiziționate în paralel cu construcția. Nu ai nevoie să aștepți finalizarea ca să pornești achiziția, deci ne așteptăm să terminăm spitalul până în 2026. Nu avem niciun fel de risc pentru alocările bugetare”, mai spune liderul CJT.

Conform proiectului, viitorul Institut Regional de Oncologie Timișoara va avea 250 de paturi și va cuprinde un ambulator de specialitate integrat cu 26 de cabinete medicale pentru fiecare subspecialitate, precum și săli de tratament.

Totodată, unitatea medicală care se va construi pe Calea Torontalului va dispune de șase săli de operație, radioterapie, laborator de medicină nucleară, dar și un centru de transplant medular și celule stem.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Deși se folosește, în general, pentru tratarea cancerului, radioterapia poate fi utilizată și pentru un spectru heterogen de boli non-maligne.
Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, să intervină de urgență pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o mașină.
Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.