Skip to main content

Încă un pas către realizarea Muzeului Revoluției Anticomuniste de la Timișoara! Consilierii locali vor vota PUZ-ul proiectului

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Un proiect simbolic din Timișoara este tot mai aproape de a deveni realitate. Este vorba despre Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste, care va fi amenajat în fosta Comenduire a Garnizoanei Militare din Piața Libertății.

Planul Urbanistic Zonal va ajunge pa masa consilierilor locali în ședința viitoare.

Proiectul include reabilitarea actualei clădiri, construirea unui nou corp de clădire, în curtea interioară, precum și transformarea podului existent în mansardă. Totodată, clădirea va avea un subsol deschis și elemente arhitecturale contemporane, care vor fi completate la exterior cu o piațetă comemorativă acoperită și zone cu luciu de apă.

Muzeul va păstra vie amintirea sacrificiilor făcute de eroii care au luptat pentru libertate și pentru un viitor mai bun în urmă cu 35 de ani, la Revoluție. Pentru asta, elementele clasice ale unei expoziții vor fi îmbinate cu tehnologia modernă. Astfel, pe lângă artefactele de la Revoluția din 1989, expoziția permanentă va include inclusiv o expunere video imersivă de mare complexitate.

De asemenea, proiectul prevede deschiderea curții interioare spre străzile Lucian Blaga și Vasile Alecsandri și păstrarea spațiilor expoziționale din clădirea veche. Totodată, este prevăzut un posibil trotuar dinspre parcarea Modex, un acces cât mai mare la Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din Decembrie 1989, dar și pentru conectarea obiectivului cu Piața Victoriei, unde s-a strigat prima oară „Libertate”.

„Este un proiect pe care Timișoara îl așteaptă de ani buni. Mă bucur că putem închide partea de planificare urbană și aștept să autorizez proiectul tehnic. Revoluția din ’89 este parte din unicitatea orașului, iar viitorul muzeu vine să întărească acest lucru. Întreg complexul face parte din procesul de înnoire a zonei centrale și din eforturile noastre de a promova Timișoara ca oraș al Revoluției și al libertății. În curând, vom începe lucrările la Traseul Revoluției, primul memorial urban care va pune în valoare locurile și momentele-cheie din Decembrie 1989. Tocmai pentru că este un proiect extrem de important pentru Timișoara, și ca amplasare, și ca simbol, am fost și vom fi un partener deschis al Ministerului în tot acest proces”, spune primarul Dominic Fritz.

Investiția se ridică la aproximativ 17 milioane de euro și este cofinanțată de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Reamintim, în iulie 2022, președintele României a promulgat legea de înfiinţare a Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989, care va funcționa în subordinea Ministerului Culturii.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.