Skip to main content

Galeria Jecza, jucător important pe piața artei contemporane! Lucrări din portofoliu au ajuns la MoMA, în New York

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Trei lucrări ale unui artist român, reprezentat de Galeria Jecza, au ajuns în patrimoniul celui mai cunoscut muzeu de artă contemporană din lume.

Curatorii MoMA (The Museum of Modern Art) din New York au achiziționat creațiile lui Iosif Király (n. 1957) și ale Aurorei Kiraly. Alte două opere de artă importante, o sculptură de Peter Jecza (1939-2009) și o grafică de Roman Cotoșman (1935-2006), au fost achiziționate și în alte colecții americane de prestigiu, extrem de importante la nivel mondial.

Cu aceste vânzări internaționale, Galeria Jecza își consolidează poziția de jucător important pe piața artei contemporane din România. Muzee și colecționari de prestigiu integrează în colecțiile lor opere ale artiștilor reprezentați de galeria timișoreană, validând, astfel, nu numai înaltul nivel artistic al operelor preluate, dar și prestanța galeriei în lume.

MoMA își îmbogățește colecția cu trei lucrări semnate de Iosif Király.

Celebrul muzeu din centrul Manhattanului este considerat unul dintre cele mai influente muzee din lume dedicate artei moderne și contemporane. Acesta reunește în colecția sa peste 200.000 de opere de artă, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent. Anual, ii trec pragul milioane de oameni, ceea ce îl face unul dintre cele mai accesate muzee din lume, nu doar din America.

Aici au ajuns trei colaje fotografice vintage realizate de Iosif Király în perioada

1986 – 1990. Lucrările au fost achiziționate pentru colecția MoMa în urma selecției curatoarei Roxana Marcoci, în cadrul Paris Photo Fair 2024, unde Galeria Jecza a fost prezentă, reafirmând cu această ocazie relevanța artistului în mișcarea fotografică conceptuală europeană a anilor ’80.

Roman Cotoșman devine parte a colecției Another Space, New York

Tot în New York a ajuns și o lucrare remarcabilă din anii ’60 ale artistului Roman Cotoșman, mai exact în colecția Another Space – Daniel și Estrellita B. Brodsky Family Foundation.

Este binecunoscut că familia Brodsky a făcut din centrul eforturilor sale filantropice un mod de viață care a inclus arta. Fundația celor doi soți s-a implicat în dotarea unor poziții curatoriale la unele dintre cele mai importante muzee de artă din lume, inclusiv Tate Modern din Londra, Muzeul de Artă Modernă (MoMa) din New York și Muzeul Metropolitan de Artă (Met Museum). Fundația care le poartă numele este considerată unul dintre cei mai importanți exponenți în lumea colecționarilor de artă.

Opera lui Roman Cotoșman a fost selectată chiar de Estrellita B. Brodsky în cadrul Untitled Art Fair Miami Beach 2024, consolidând astfel moștenirea artistică a artistului născut în Jombolia, județul Timiș, în sfera abstracției geometrice și întărind contribuția sa remarcabilă la mișcarea artei concrete.

Două sculpturi de Peter Jecza intră într-o prestigioasă colecție privată din Chicago

Nu în ultimul rând, două sculpturi realizate în timpul vieții de artistul timișorean Peter Jecza au devenit parte dintr-o importantă colecție privată din Chicago.

Cu această ocazie, dorim să mulțumim în mod special lui Matthew Stephenson pentru dedicarea sa față de arta sculpturii și pentru angajamentul de a promova arta românească la nivel internațional”, transmit reprezentanții Galeriei Jecza.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Dacă visezi să îți vezi copilul într-un loc unde educația înseamnă mai mult decât studierea unor materii de bază, iar cei care îi ghidează pașii să fie adevărate modele, atunci hai să descoperi Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
Primul elevator destinat persoanelor cu dizabilități din Timișoara a fost donat Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Timiș.
Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională anunță începerea înscrierilor la o nouă serie a cursului online de formator – Cod COR  242401.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la ediția anuală a Galei Investitorilor Italieni din România, organizată la Timișoara.
După aproape patru luni în care a putut fi admirată la Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a ajuns la final, iar cele 43 de lucrări au fost transportate înapoi, în Italia.