Skip to main content

Gabriel Bebeșelea aduce lumina Iluminismului la Timișoara cu Musica Ricercata Op.6 – un concept muzical inovator

O abordare proaspătă a muzicii vechi, o selecție minuțioasă și documentată a repertoriului, în concordanță cu spiritul european al orașului și cu o structură pe cât de complexă, pe atât de atractivă, Filarmonica Banatul le propune timișorenilor o nouă serie de evenimente remarcabile – Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”.

„După alungarea lui Bodor Mustafa Pașa de către Eugeniu de Savoya în urma asediului din octombrie 1716, Timișoara a ieșit definitiv de sub dominația Semilunei și a intrat în Epoca Iluminismului. Orașul a devenit unul modern și deschis valorilor europene, lucru care a facilitat pătrunderea rapidă a marii culturi vestice.Așa cum se știe, conceptul Capitalei Europene a Culturii pornește de la ideea că Timișoara este primul oraș iluminat electric stradal (exact acum 139 de ani). Conceptul Musica Ricercata Op.6 mută acțiunea cu aproximativ un secol și jumătate mai devreme, pornind de la iluminarea metaforică a Timișoarei, adică intrarea acestui oraș în Iluminism.Astfel, toate evenimentele din Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis” descriu perioada imediată intrării Timișoarei sub lumina marii culturi europene și felul în care muzica s-a metamorfozat, exact ca și orașul, pe întreg parcursul domniei Mariei Tereza (născută la câteva luni după intrarea Timișoarei în Imperiul Habsburgic).Titlul „Lux Timisiensis” se încadrează perfect în sloganul Capitalei Europene a Culturii, „Shine Your Light! Light up your city!”, iar toate evenimentele demonstrează sincronismul cultural dintre Timișoara și Europa de Vest pe tot parcursul Secolului Luminilor.Vor fi prezente câteva din cele mai importante ansambluri de muzică veche din Europa: Academy of Ancient Music (care aniversează o jumătate de secol de la refondare), Le Concert Spirituel, Musica Ricercata. Violonista Elicia Silverstein, una din cele mai importante interprete pe instrumente de epocă, va susține un workshop și două recitaluri în care va interpreta alături de organistul și clavecinistul Marco Mencoboni integrala Sonatelor Rozariului de Heinrich Biber.O prezență extrem de importantă este cea a celebrului contratenor Valer Sabadus, unul dintre cei mai importanți interpreți ai acestui repertoriu, despre care The Guardian spunea că are un „control uluitor și o tehnică fin șlefuită”.Lucrările interpretate vor circumscrie această perioadă de iluminare a orașului, cât și a întregii Europe.Pentru a înțelege și cultura otomană de dinaintea intrării Timișoarei în sfera culturii vest-europene, vom aniversa și Anul Dimitrie Cantemir, cel care a fost reformatorul notației muzicale turce, prin concertul ansamblului Derya Türkan din Istanbul”, spune maestrul Gabriel Bebeşelea, coordonatorul acestui noi concept, pe care publicul este invitat să îl experimenteze în perioada 16 – 30 noiembrie 2023.

Programul evenimentelor cuprinse în Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”:

Joi, 16 noiembrie – Sala Capitol

19:30 Discuție pre-concert cu Gabriel Bebeșelea

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR DE DESCHIDEREVALER SABADUS & MUSICA RICERCATAI

lluminatio

GABRIEL BEBEȘELEA – dirijor

VALER SABADUS – contratenor

În program vor fi lucrări de: Johann Adolph Hasse, Georg Friedrich Händel, Heinrich Biber, Jean Philippe Rameau, Joseph Bologne Chevalier de Saint Georges, Michael Haydn, Carl Ditters von Dittersdorf, Maksim Berezovski, Giuseppe Sarti, Stephen Storace.

Vineri, 17 noiembrie – Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara

17:00 Workshop de vioară barocă cu Elicia Silverstein

Sâmbătă, 18 noiembrie – Biserica Sf. Ecaterina

20:30 Discuție pre-concert cu Elicia Silverstein

21:00 RECITAL NOCTURN ELICIA SILVERSTEIN & MARCO MENCOBONI

Mysterium I

Heinrich Biber – Integrala sonatelor Rozariului (1)

Duminică, 19 noiembrie – Biserica Piaristă

20:30 Discuție pre-concert cu Elicia Silverstein

21:00 RECITAL NOCTURN ELICIA SILVERSTEIN & MARCO MENCOBONI

Mysterium II

Heinrich Biber – Integrala sonatelor Rozariului (2)

Luni, 20 noiembrie – Liceul de Artă „Ion Vidu” – Sala „Mihai Perian”

19:30 Discuție pre-concert cu Derya Türkan

20:00 DERYA TÜRKAN ENSEMBLE

Cantemir 300/350

În program: lucrări din Cartea științei muzicii de Dimitrie Cantemir.

Sâmbătă, 25 noiembrie – Librăria „La Două Bufnițe” (intrare liberă)

18:00 Dialog cu publicul al poetului Radu VancuBufnițele și Luminile Timișoarei

Duminică, 26 noiembrie – Domul Romano-Catolic

19:30 Discuție pre-concert cu Laurence Cummings

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR ACADEMY OF ANCIENT MUSIC Muzică pentru o împărăteasă

LAURENCE CUMMINGS – dirijor

HILARY CRONIN – soprană

În program, lucrări de: Maria Teresa Agnesi, Joseph Haydn, Johann Adolph Hasse, Theresa Marianna Martinez, Wolfgang Amadeus Mozart.

Luni 27 noiembrie – miercuri, 29 noiembrie – Facultatea de Muzică și Teatru Timișoaraora

17:00 Workshop de transcriere a manuscriselor muzicale cu Gabriel Bebeșelea

Joi, 30 noiembrie – Domul Romano-Catolic

19:30 Discuție pre-concert cu Hervé Niquet

20:00 CONCERT EXTRAORDINAR DE ÎNCHIDERE

LE CONCERT SPIRITUEL Mozart în Salzburg

HERVÉ NIQUET – dirijor

În program, lucrări de: Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Michael Haydn

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Documentarul „Flavours of Banat and Crișana”, realizat de britanicul Charlie Ottley, proiectat la Consiliul Județean!

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Little Main Stage aduce magia muzicii în inimile copiilor din centrele sociale din Timișoara

Proiectul Little Main Stage, inițiat de Asociația Cultură Play, și-a propus în această perioadă să deschidă un nou orizont copiilor din centrele sociale din Timișoara și să le insufle bucuria de a cânta la un instrument, prin activități speciale.

Tratament non-invaziv, pentru durerile articulare, la Spitalul CFR Timişoara! Infiltraţiile care le oferă pacienţilor, mobilitate maximă

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Un mort și doi răniți, lângă Timișoara, după ce o mașină s-a izbit violent de un copac

Accident grav, în acestă dimineață, când un bărbat de 37 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens, după care s-a izbit violent de un copac.