Skip to main content

Fulgerele nu apar pentru că Sfântul Ilie e supărat! Lațcău face apel la rațiune în locul politicii cu icoane, leacuri naturiste și microcipuri

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Cu trei zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, lansează un mesaj ferm în sprijinul educației, științei și responsabilității civice.

La ceremonia de aniversare a 80 de ani de la înființarea Universității de Științele Vieții, Lațcău a denunțat deriva spre obscurantism și pseudoștiință care a câștigat tot mai mult teren în societatea românească, într-o aluzie clară la retorica promovată de George Simion și susținătorul lui, Călin Georgescu.

„Știința și adevărul trebuie să fie niște fundamente pe care societatea să se construiască. Astăzi trăim un asalt al paraștiinței, al ocultismului, al opiniilor care bat realitatea. Astăzi, ca și acum, foarte mulți ani, trebuie să ne aducem aminte că fulgerele nu apar, pentru că Sfântul Ilie este supărat, ci pentru că. nori cu încărcătură statică negativă și pozitivă se întâlnesc, se creează un câmp care se descarcă electric. Știința aceasta care ne explică fenomenele și care creează adevăr, este misiunea pe care, dumneavoastră, ca mediu universitar o aveți de luni, indiferent care vor fi rezultatele de duminică. Ca să putem să reconstruim această țară și pentru ca România să fie o țară în care adevărul științific nu adevărul ca opinie sau ca alegere personală, este un fundament pe care ne construim. Pentru că doar în acest fundament putem, de fapt, să creăm un dialog autentic și sincer„, a spus Ruben Lațcău.

Discursul vine într-un moment în care România este puternic polarizată, cu o parte a oamenilor îndreptată către democrație și rațiune și o altă parte, tot mai vocală, care promovează neîncrederea în instituții, în știință și în valorile occidentale.

Problemele, ororile, grozăviile pe care omenirea le-a trăit nu pot fi rezolvate cu pumnul, nu pot fi rezolvate cu urlete, cu strigăte, nu pot fi rezolvate decât cu educație și cu înțelegere (..) În România, trăim într-o situație oarecum similară (cu cea din 1945 – n.a). Deși nu mai întâlnim grozăviile fizice, lumea fizică s-a mutat în online. Nu ne mai înjurăm pe stradă, ci în spațiul online. Vedem cu toții că țara noastră este zilnic este sfârtecată între categorii sociale, între grupuri sociale, între interese diferite.

Și deși cu toții trăim în această țară, ca pe o corabie, dependenți unii de alții, și nu putem să funcționăm unii, fără de alții, am uitat, de fapt, menirea noastră colectivă, am uitat, de fapt, să colaborăm unii cu alții și am ajuns să fim dezbinați. Văd o cauză mare în această dezbinare, în faptul că în ultimii 35 de ani, în România, și permiteți-mi să spun asta, chiar dacă eu am 36 de ani, educația și știința, mai ales, și-a pierdut rolul central dintr-un stat laic și democrat.

Și vă îndemn, ca mediu univeristar, indiferent că sunteți din Timișoara, indiferent că sunteți din zona de științe ale vieții sau sunteți din alte zone ale României, să vă asumați această misiune. Avem nevoie, în România să creăm acest fundament al adevărului pe care se bazează și meritocrația și avem nevoie ca generațiile noi, elevii, studenții acestei universități și ai altor universități, să trăiască într-o țară în care, la fel cum în 1945, la marginea unor grozăvii istorice, niște oameni au văzut în viitor și noi trebuie să vedem în viitor și să punem bazele României de peste 10 ani, 20 de ani, 50 de ani, 80 de ani. Iar această țară trebuie să fie o țară care să se construiască pe un adevăr științific, pe democrație, pe toleranță și pe respect reciproc. Iar mediul academic este vârful de lance de care această țară are nevoie în acest proces. Și sunt convins că universitățile din Timișoara înțeleg această menire„, a mai spus Lațcău.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Un accident rutier deosebit de grav s-a produs, în urmă cu puțin timp, iar la fața locului au ajuns, de urgență, mai multe echipaje de intervenție.
După ce în luna mai Festivalul Întoarcerea la Folk a împlinit 3 ani de existență, luna iulie aduce o nouă aniversare importantă pentru iubitorii muzicii cu suflet: 5 ani de la lansarea Mișcării Culturale Întoarcerea la Folk.
Timișoara are un nou motiv de mândrie! Victor Dominic Onică, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național Bănățean, a cucerit locul I și titlul de campion european de șah clasic școlar la categoria Under 17. ,
La aproape trei săptămâni de la primul anunț privind intenția Consiliului Județean Timiș de a cumpăra Castelul Royal, lucrurile intră în linie dreaptă.
Începând din anul universitar 2024-2025, Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara organizează, în colaborare cu Facultatea de Drept a Universității din Torino, un nou program de studii integrat, cu diplomă dublă de licență și masterat în drept european și internațional.
Un scandal uriaș a izbucnit în plină stradă, între un bărbat și o adolescentă. Imaginile cu întreaga scenă au fost urcate pe rețele de socializare, iar polițiștii s-au autosesizat și au deschis o anchetă după ce au văzut imaginile pe internet.
Grupa 2014 a academiei CSC Ghiroda a participat, în acest weekend, la prestigiosul turneu internațional de fotbal „Memorial Milenko Jerković”, dedicat categoriei de vârstă U11, desfășurat în Livana, în vecinătatea orașului Osijek, Croația.